• Посилання скопійовано

Використання е-ліміту юрособою в межах 2 000 000 євро

Які документи потрібно надати до банку для проведення інвестиції за кордон в межах ліміту? Чи може юрособа перерахувати кошти в межах е-ліміту на рахунок в іншій державі? Як в обліку відображаются операції з використання е-ліміту?

Відповідно до пп. 6 п. 5 розділу І Положення №2, до валютних операцій, пов’язаних із рухом капіталу, належать, зокрема, операції зі здійснення резидентами інвестицій за кордон.

При цьому до поточних торговельних операцій належать операції, зазначені у пп. 1 п. 4 розділу І Положення №2, а саме: розрахунки за експорт та імпорт товару (уключаючи сплату штрафів, пені,бонусів, відшкодування супутніх витрат у зв’язку із виконанням зовнішньоекономічного договору, відшкодування збитків у зв’язку із невиконанням зовнішньоекономічного договору), уключаючи такі розрахунки на території України. До поточних неторговельних операцій належать операції, зазначені у пп. 2 – 21 п. 4 розділу І Положення №2 (абз. 2 пп. 21 п. 4 розділу І Положення №2).

Отже, оскільки операції зі здійснення резидентами інвестицій за кордон не є операціями з експорту та імпорту товарів – поточними торговельними операціями, то на такі операції не поширюються вимоги Закону №2473 щодо дотримання граничних строків розрахунків.

Далі, відповідно до п. 87 Положення № 5 від 02.01.2019 резиденти здійснюють купівлю іноземної валюти/переказ коштів в іноземній валюті/гривні за кордон/на поточний рахунок нерезидента - юридичної особи, відкритий в Україні (крім інвестиційного рахунку), з дотриманням лімітів, визначених у пунктах 888990-1 розділу IX цього Положення. Тут маються на увазі, зокрема, операції з переказу коштів нерезидентам на їхні рахунки в інших державах.

У п. 89 Положення № 5 визначено ліміт для переказу коштів з України в сумі 2 000 000 євро включно протягом календарного року (еквівалент цієї суми в іншій іноземній валюті/гривні за офіційним курсом гривні до іноземних валют, установленим Національним банком на дату здійснення відповідної операції). У наступному п. 90 Положення № 5 визначені операції, на які не поширюєтсья вищезазначений ліміт. Операції зі здійснення інвестицій там не містяться, тому на них поширюються ці ліміти.

Як зазначено в п. 94 Положення №5, банк зобов’язаний здійснювати валютні операції резидентів, на які поширюються ліміти, визначені в пунктах 88, 89, 90-1 розділу IХ Положення № 5, з використанням АІС “Е-ліміти”.

Резидент (ініціатор валютної операції) для проведення валютної операції має звернутися до банку, у якому він має відкритий власний поточний рахунок, та подати відповідні документи, що підтверджують валютну операцію (п. 95 Положення № 5). Для уточнення інформації про те, які саме документи потрібно надати, слід звернутися до банку, який обслуговує цю операцію.

Далі банк за умови відповідності поданих резидентом документів (інформації) вимогам законодавства України до проведення валютної операції надсилає до Нацбанку запит в електронному вигляді засобами АІС “Е-ліміти” для перевірки ліміту клієнта та внесення інформації про Валютну операцію до АІС “Е-ліміти” – п. 97 Положення № 5.

Нацбанк в автоматизованому порядку на підставі поданого банком запиту в разі відповідності валютної операції встановленому ліміту вносить інформацію про валютну операцію до АІС “Е-ліміти” та надсилає відповідне повідомлення до банку засобами АІС “Е-ліміти” з інформацією про зменшення загальної суми, встановленої лімітом для резидента, на суму валютної операції.

Банк має право здійснити валютну операцію, на яку поширюється ліміт, визначений в п. 89 розділу IX Положення № 5, виключно після отримання від Нацбанку засобами АІС "Е-ліміти" повідомлення та не пізніше наступного робочого дня після дня отримання банком цього повідомлення (див. пп. 99, 100 Положення № 5).

Як бачимо, суть е-ліміту полягає в тому, що банк обмежує річний обсяг валютних операцій певною сумою та контролює річний обсяг валютних операцій резидентів. На бухоблік відповідних валютних операцій у самого резидента це не впливає, адже операцію понад встановлений ліміт провести не вдасться.

Валютна операція зі здійснення інвестицій за кордон відображається в бухобліку резидента на загальних підставах за тими правилами, які визначені для відповідного виду операцій.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Фінанси і банки/Банки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Банки»

  • За якою ставкою дисконтувати довгостроковий кредит за програмою 5-7-9?
    ТОВ – платник податку на прибуток у 2020 році отримало довгостроковий кредит в банку за програмою 5-7-9. При отриманні кредиту було прийняте рішення дисконтувати його за ставкою рефінансування НБУ. Розмір ставки дисконтування переглядався щоквартально. Чи можна переглядати ставку щорічно або відмовитися від дисконтування цього кредиту?
    02.02.2023446
  • Сплата процентів за кредитом від нерезидента, якщо додаток до договору не зареєстрований в НБУ
    28.02.2022 р. закінчився договір кредиту від нерезидента. Сторони підписали додаток до нього, бо борг ще не виплачено. Відсотки нараховувались та списувались до витрат протягом 9 місяців. Зараз з’ясувалося, що додаток не зареєстрований в НБУ. Обслуговуючий банк відмовляється перераховувати відсотки за незареєстрованим додатком. Які наслідки несплати відсотків та віднесення до витрат цих сум?
    12.10.2022183
  • Використання е-ліміту юрособою в межах 2 000 000 євро
    Які документи потрібно надати до банку для проведення інвестиції за кордон в межах ліміту? Чи може юрособа перерахувати кошти в межах е-ліміту на рахунок в іншій державі? Як в обліку відображаются операції з використання е-ліміту?
    15.02.2022131
  • Банк помилково зарахував кошти: в який термін необхідно повернути?
    У які строки потрібно повернути помилково нараховані банком кошти?
    07.10.2021108
  • Як визначити ставку дисконту для кредитної лінії?
    Протягом кількох днів лютого 2021 р. підприємство отримувало кредит за договором банківської кредитної лінії, строком на 2 роки, із ставкою 13% річних. Згідно з обліковою політикою для вибору ринкових процентних ставок підприємство користується інформацією, розміщеною на сайті НБУ. Як визначити ставку дисконту?
    04.06.2021435