• Посилання скопійовано

Коли ФОП повинен подавати звіт до Мінфіну як суб’єкт первинного фінмоніторингу?

ФОП має КВЕД 69.20 та контракти з іншими ФОПами на ведення обліку. На сьогодні ФОП не зареєстрований у системі фінмоніторингу. У нього не було операцій, які підлягають фінмоніторингу. Чи потрібно до 11.01.2023 р. подавати звіт до Мінфіну за 2023 рік? Чи спочатку треба зареєструватися, а звіт подавати вже у 2025 році?

ФОП як суб’єкт господарської діяльності є суб’єктом первинного фінмоніторингу в силу закону.

Йдеться про сам факт здійснення госпдіяльності з надання бухпослуг. Винятки для не обов’язковості постановки на облік лише для бухгалтерів за трудовими договорами. При цьому, потрібно врахувати, що ФОП в силу Закону №361 є суб’єктом первинного фінмоніторингу та має здійснювати фінмоніторинг всіх клієнтів, з якими він укладає контракти. Саме по цим клієнтам й здійснюється фінмоніторинг операцій.

Щодо порядку реєстрації, Мінфін детально описав це тут>>

Постановка на облік здійснюється в порядку, визначеному постановою КМУ від 09.09.2020 р. № 850.

ФОПи-бухгалтери (пп. «а» пп. 7 ст. 6 Закону №361) мають стати на облік в Мінфіну як суб’єкти первинного фінмоніторинг згідно з п. 5 Постанови № 850. А саме, спеціально визначені суб’єкти, що провадять свою діяльність одноособово, без утворення юридичної особи, зазначені у пп. "а" - "в" та "е" пп. 7 ч. 2 ст. 6 Закону, стають на облік у Держфінмоніторингу як суб’єкти не пізніше дня проведення першої фінансової операції (дати встановлення ділових відносин з клієнтом).

Щодо подання Звіту до Мінфіну за формою №2-фінмон (річна), то він подається ФОПом-бухгалтером як суб’єктом первинного фінмоніторнгу. При цьому не сказано, що подають лише ті ФОПи, які зареєстровані у Мінфіні (взяті на облік). Щодо наявності операцій, які підпадають під дію Закону №361 та щодо яких складається Звіт за формою №2-фінмон (річна), то це питання має вирішувати ФОП-бухгалтер самостійно з огляду на виконання вимог Закону №361.

Щодо питання, чи спочатку треба зареєструватися, а звіт вже подавати у 2025 році. Відповіді на це питання Закон №361 та постанова КМУ від 09.09.2020 р. № 850 не містить. НЕ визначено цього у й Інструкції щодо заповнення та подання форми звітності № 2-фінмон (річна) "Адміністративна звітність Міністерства фінансів України як суб’єкта державного фінансового моніторингу у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення", затвердженій наказом Мінфіну від 09.12.2022 року №422.

Щодо навчання, то всю інформацію можна знайти на сайті Мінфіну тут.

Також пропонуємо до уваги наш матеріал на цю тему (див. тут).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Звітність»

  • Не відобразили подарунки працівникам в додатку 1 єдиної звітності: як виправити?
    В грудні 2023 року працівникам були видані подарунки та нарахований ЄСВ 22%, проте вони не були відображені у додатку 1 єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ за ІV квартал 2023 року. У додатку 4ДФ єдиної звітності подарунки відображені за ознакою доходу «160». Як виправити додаток 1?
    08.05.202463
  • Звітність КІК щодо новоствореної юрособи
    Фізособа в листопаді 2023 року зареєструвала підприємство за кордоном (КІК). Дохід по КІК в 2023 році не отримувався. Чи потрібно подавати звітність по КІК за 2023 рік?
    01.05.202437
  • Фінансова звітність КІК: як засвідчити та подати?
    Фізособа - контролер КІК (також є ФОП) отримав фінзвітність КІК. Чи можна в електронному кабінеті ФОПа створити звіт про КІК та декларацію про майновий стан фізособи? Як завірити та прикріпити фінзвітність КІК в форматі pdf?
    23.04.2024828
  • Звіт про КІК, якщо компанія не вела діяльності
    В грудні 2022 року фізособа заснувала компанію в США (100% частка). Компанія з дня заснування не вела діяльність і за правилами США не подавала фінзвітність. Фінансовий рік в США з 01.10 по 30.09. У 2024 році фізособа продала свою частку іншій особі. Як сформувати звіт по КІК в Україні, якщо фінзвітності немає?
    23.04.2024137
  • Хто є опосередкованим власником КІК?
    У іноземної юрособи два засновники – фізособи, резиденти України: чоловік (80%) і колишня дружина (20%). Обоє подають звітність про КІК. Пов'язані особи чоловіка, які не впливають на діяльність КІК і не здійснюють фактичний контроль – нова дружина, батько, діти, брат. Хто є опосередкованим власником КІК?
    19.04.202487