• Посилання скопійовано

«Звітна» як «Довідкова» для призначення допомоги по вагітності та пологах

Працівниці виданий лікарняний по вагітності та пологах з 15.11.2023 р. на 126 календарних днів. Чи потрібно подавати проміжну єдину звітність з ПДФО, ВЗ та з ЄСВ? Якщо потрібно, то за який період, які додатки до єдиної звітності подавати та як заповнювати?

Єдина звітність з типом «Звітна» як «Довідкова» подається роботодавцем у разі відсутності повної інформації про нараховану зарплату і трудові відносини, зокрема для призначення матеріального забезпечення, в т.ч. по лікарняним листкам по вагітності та пологах.

Він подається для того, щоб ПФУ міг перевірити заявлену суму допомоги по лікарняному у заяві-розрахунку, а для цього потрібно знати суму зарплати, яка ще не увійшла до звітних даних та не потрапила до Реєстру.

Подається такий звіт в межах звітного кварталу.

Проте в ЗІР категорії 201.06.01, питання: «В який термін подається Розрахунок за формою, затвердженою наказом МФУ від 15.12.2020 № 773 з типом форми «Довідковий», у разі виходу працівника на пенсію або для отримання лікарняних, якщо така подія відбувається в середині кварталу?»,  зазначено, що "Звітний" як "Довідковий" роботодавець може подати поза межами звітного періоду, у разі необхідності призначення працівникам пенсії, матеріального забезпечення, або страхових виплат та мають містити виключно інформацію щодо таких осіб. Така звітність подається разом з заявою-розрахунком.

На титульному аркуші єдиної звітності заповнюються лише рядки 01 - 06 та ставляться позначки в рядках 011 — тип «Звітний» та 014 — тип «Довідковий». Інші рядки не заповнюються. Про це також йдеться ще в одній консультації в ЗІР категорії 201.06.01, питання: «Чи заповнює страхувальник – роботодавець рядки 07 – 10 заголовної частини Розрахунку у разі подання його з типом «Звітний» як «Довідковий» або з типом «Уточнюючий»?».

Звертаємо увагу: інформацію по працівниці, якій надана відпустка по вагітності та пологах, зазначеної в єдиній звітності з типом «Звітний» як «Довідковий», необхідно також буде продублювати в єдиній звітності з типом «Звітний» за 4 квартал 2023 року разом з нарахованою допомогою по вагітності та пологам у місяці її нарахування.

 

Додаток 1 єдиної звітності з типом «Звітна» як «Довідкова»

Оскільки, страховий випадок у працівниці настав 15.11.2023 р., то потрібно подати тільки один додаток 1 єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ за жовтень 2023 року, в якому обов’язково відмічається причина подання в рядку 35 "для призначення інших соціальних виплат".

У табличній частині зазначається:

  • сума нарахованого доходу за жовтень місяць у графах 16 та 17;
  • суму нарахованого ЄСВ - у графі 20;
  • у графі 14 – кількість календарних днів перебування у трудових відносинах;
  • інші графи заповнюються у звичайному порядку.

 

Додаток 5 єдиної звітності з типом «Звітна» як «Довідкова»

Додаток 5, в даному випадку, подається за потреби. Наприклад, якщо працівницю, який нарахована допомога, була прийнята або звільнена. Якщо так, тоді у Додатку 5 у рядку 036 ставиться відповідна позначка у клітинці навпроти «для призначення інших соціальних виплат» з відповідним заповненням табличної частини додатку. 

Тож, якщо такої події не відбулося, Додаток 5 єдиної звітності з типом «Звітна» як «Довідкова» для нарахування їй допомоги не подається.

Додаток 5 потрібно буде подати тільки у складі єдиної звітності з типом «Звітна» за відповідний місяць звітного кварталу з відображенням інформації по працівниці про надання їй відпустки по вагітності та пологам (у графі 7 – категорія особи «5»), а згодом, за потреби, про припинення такої відпустки та надання відпустки для догляду за дитиною до 3 років (у графі 7 – категорія особи «6»), а в подальшому, і про закінчення останньої (якщо буде надана).

Звертаємо увагу, що додаток 4ДФ єдиної звітності не подається при поданні єдиної звітності з типом «Звітна» як «Довідкова».

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Звітність»

  • Не відобразили подарунки працівникам в додатку 1 єдиної звітності: як виправити?
    В грудні 2023 року працівникам були видані подарунки та нарахований ЄСВ 22%, проте вони не були відображені у додатку 1 єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ за ІV квартал 2023 року. У додатку 4ДФ єдиної звітності подарунки відображені за ознакою доходу «160». Як виправити додаток 1?
    08.05.202495
  • Звітність КІК щодо новоствореної юрособи
    Фізособа в листопаді 2023 року зареєструвала підприємство за кордоном (КІК). Дохід по КІК в 2023 році не отримувався. Чи потрібно подавати звітність по КІК за 2023 рік?
    01.05.202437
  • Фінансова звітність КІК: як засвідчити та подати?
    Фізособа - контролер КІК (також є ФОП) отримав фінзвітність КІК. Чи можна в електронному кабінеті ФОПа створити звіт про КІК та декларацію про майновий стан фізособи? Як завірити та прикріпити фінзвітність КІК в форматі pdf?
    23.04.2024828
  • Звіт про КІК, якщо компанія не вела діяльності
    В грудні 2022 року фізособа заснувала компанію в США (100% частка). Компанія з дня заснування не вела діяльність і за правилами США не подавала фінзвітність. Фінансовий рік в США з 01.10 по 30.09. У 2024 році фізособа продала свою частку іншій особі. Як сформувати звіт по КІК в Україні, якщо фінзвітності немає?
    23.04.2024137
  • Хто є опосередкованим власником КІК?
    У іноземної юрособи два засновники – фізособи, резиденти України: чоловік (80%) і колишня дружина (20%). Обоє подають звітність про КІК. Пов'язані особи чоловіка, які не впливають на діяльність КІК і не здійснюють фактичний контроль – нова дружина, батько, діти, брат. Хто є опосередкованим власником КІК?
    19.04.202487