• Посилання скопійовано

При виправленні помилки в декларації з прибутку подається уточнена фінансова звітність

Потрібно подати уточнюючу декларацію з метою виправлення помилки у декларації з податку на прибуток за 2022 рік. Провели зайве списання згідно з актом виконаних робіт у грудні 2022 року. Як бути із фінзвітністю, адже її неможливо подати двічі за рік?

Якщо було проведено зайве списання вартості робіт у минулому 2022 році, то ця помилка призвела до заниження показника 02 декларації з податку на прибуток.

Якщо в декларації з податку на прибуток за минулі роки  виправляються показники, відображені у рядках 01 «Дохід від будь – якої діяльності (за вирахуванням непрямих податків), визначений за правилами бухгалтерського обліку» та 02 «Фінансовий результат до оподаткування (прибуток або збиток), визначений у фінансовій звітності відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності (+, –)» Податкової декларації з податку на прибуток підприємств  за минулий звітний період, платник податку на прибуток повинен подати до ДПС також і  виправлену фінансову звітність.

Докладніше про це – тут та тут.

Також див. останній абзац тут.

«Автор погоджується з тим, що складання та подання до контролюючого органу уточненої фінзвітності не становить істотних труднощів. Але що робити з нею далі, як узгодити її існування з головним бухгалтерським принципом виправлення помилок «шляхом коригування сальдо нерозподіленого прибутку на початок звітного року» (п. 4 П(С)БО 6)  деякі питання поки залишаються неврегульованими».

Це питання було врегульоване не так давно постановою Кабміну №1327, якою було внесено зміни до абз. 19 пп. 2 Порядку  №419: тепер підприємства можуть подавати уточнену фінансову звітність на заміну раніше поданої фінансової звітності за результатами проведення аудиторської перевірки, самостійно виявлених помилок або з інших причин. Подання та оприлюднення уточненої фінансової звітності здійснюються у такому самому порядку, як і фінансової звітності, що уточнюється.

Отже, разом з уточнюючою декларацією з податку на прибуток або з додатком ВП до поточної декларації потрібно подати і уточнену фінансову звітність на заміну попередньої, складену правильно, з урахуванням виправленої помилки.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Звітність»

  • Договір оренди укладено з сільською радою: як звітувати?
    Підприємство – платник єдиного податку IV групи планує укласти договір оренди земельної ділянки з сільською радою строком на 11 місяців. Договір реєструється в книзі реєстрації короткострокових договорів. Як відзвітувати за такі земельні ділянки?
    16.05.202418
  • Перелік звітів для подання у ТЦК та СП
    Який перелік звітів з військового обліку для юридичної особи?
    15.05.20242 6014
  • Переукладено договір оренди на новий строк: що з формою №20-ОПП?
    Договір оренди обладнання закінчився 30.04.2024 р. (договір 1), сформовано акт на повернення обладнання з оренди. Новий договір оренди укладено 01.05.2024 р. (договір 2). Договір укладено на тих же умовах, з тим же орендарем. Обладнання знову передано за актом прийому-передачі. Чи потрібно подавати ф. №20-ОПП на повернення з оренди обладнання та передачу в оренду за новим договором?
    15.05.2024953
  • Не відобразили подарунки працівникам в додатку 1 єдиної звітності: як виправити?
    В грудні 2023 року працівникам були видані подарунки та нарахований ЄСВ 22%, проте вони не були відображені у додатку 1 єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ за ІV квартал 2023 року. У додатку 4ДФ єдиної звітності подарунки відображені за ознакою доходу «160». Як виправити додаток 1?
    08.05.2024360
  • Звітність КІК щодо новоствореної юрособи
    Фізособа в листопаді 2023 року зареєструвала підприємство за кордоном (КІК). Дохід по КІК в 2023 році не отримувався. Чи потрібно подавати звітність по КІК за 2023 рік?
    01.05.202443