• Посилання скопійовано

Як скласти акт на послуги з транспортного експедирування та ПН?

Приватне підприємство на загальній системі оподаткування (платник ПДВ) надає послуги з міжнародного транспортного експедирування. Власних машин немає, тому домовилися про надання послуг з іншою фірмою, неплатником ПДВ. Як правильно оформити акт та скласти податкову накладну для замовника?

Згідно зі ст. 4 Закону №1955 експедитори для виконання доручень клієнтів можуть укладати договори з перевізниками, портами, авіапідприємствами, судноплавними компаніями тощо, які є резидентами або нерезидентами України.

Відповідно до ст. 929 ЦКУ та ст. 9 Закону №1955 за договором транспортного експедирування одна сторона (експедитор) зобов'язується за плату і за рахунок другої сторони (клієнта) виконати або організувати виконання визначених договором послуг, пов'язаних з перевезенням вантажу.

Договір транспортного експедирування укладається у письмовій формі із зазначенням істотних умов передбачених ст. 9 Закону №1955.

Зокрема, в УПК №610 зазначено, що відповідно до Закону №1955 транспортно-експедиторську діяльність визначено як підприємницьку діяльність із надання транспортно-експедиторських послуг з організації та забезпечення перевезень експортних, імпортних, транзитних або інших вантажів.

Відповідно до пп. 185.1 ПКУ об’єктом оподаткування ПДВ є, зокрема, операції платників податку з постачання товарів та послуг, місце постачання яких розташовано на митній території України відповідно до ст. 186 ПКУ, а також з постачання послуг з міжнародних перевезень пасажирів і багажу та вантажів залізничним, автомобільним, морським і річковим та авіаційним транспортом.

Відповідно до пп. 186.4 ПКУ місцем постачання послуг є місце реєстрації постачальника, крім операцій, зазначених у пп. 186.2 і 186.3 ПКУ. Оскільки послуги з перевезення вантажів не зазначені у цих підпунктах, то місцем постачання послуг з перевезення вантажів є місце реєстрації постачальника.

У пп. 189.4 ПКУ зазначено, що базою оподаткування для товарів/послуг, що передаються/отримуються у межах договорів комісії (консигнації), поруки, довірчого управління, є вартість постачання цих товарів, визначена у порядку, встановленому ст. 188 ПКУ. Положеннями пп. 188.1 ПКУ передбачено, що база оподаткування операцій з постачання товарів/послуг визначається виходячи з їх договірної вартості з урахуванням загальнодержавних податків та зборів. При цьому база оподаткування операцій з постачання товарів/послуг не може бути нижчою, від ціни придбання таких товарів/послуг, база оподаткування операцій з постачання самостійно виготовлених товарів/послуг не може бути нижчою, від звичайних цін.

Базою оподаткування ПДВ у експедитора є вартість наданих транспортно-експедиторських послуг (винагорода експедитора) та вартість послуг з перевезення, за умови, що перевізник є платником ПДВ. Якщо перевізник не є платником ПДВ, то вартість наданих таким перевізником послуг не збільшує базу оподаткування ПДВ у експедитора при наданні транспортно-експедиторських послуг замовнику.

За нульовою ставкою оподатковуються операції з міжнародного перевезення пасажирів і багажу та вантажів залізничним, автомобільним, морським і річковим та авіаційним транспортом на підставі абз. «а» пп. 195.1.3 ПКУ.

У випадку залучення експедитором до міжнародного перевезення вантажів перевізників чи інших учасників транспортно-експедиторської діяльності, то нульова ставка, визначена абз. «а» пп. 195.1.3 ПКУ, застосовується саме такими перевізниками чи іншими учасниками транспортно-експедиторської діяльності.

Експедитор на дату виникнення податкових зобов'язань складає податкову накладну на замовника перевезення, в якій окремими рядками відображає вартість експедиторських послуг та вартість послуг з перевезення (ІПК ДПС від 08.08.2019 р. №3693/6/99-99-15-03-02-15/ІПК).

В запитанні мова йде про те, щоб в ПН "перевиставити" послуги третіх осіб і отримати за них компенсацію, за рахунок якої буде здійснена оплата послуг таких третіх осіб. Тому в первинних документах слід показувати послуги залучених до виконання транспортно-експедиційних послуг.

У ситуації, коли перевізник – неплатник ПДВ,  податкові зобов'язання у експедитора на вартість послуг з перевезення не виникають, вхідного ПК з ПДВ також немає. 

По суті, діє правило: якщо у третьої особи послугу придбано із ПДВ, то передається замовнику вона з ПДВ. Якщо передається неоподатковувана послуга, її вартість в базу оподаткування експедитора не потрапить, ПЗ будуть нараховані тільки на суму експедиторської винагороди.

Тобто, якщо перевізник не є платником ПДВ, то вартість наданих таким перевізником послуг не збільшує базу обкладення ПДВ в експедитора під час надання транспортно-експедиторських послуг замовнику, та, відповідно, експедитор виписує податкову накладну лише на вартість винагороди.

Своєю чергою, акти виконаних робіт замовнику надаються експедитором на фактично надані транспортно-експедиторські послуги, у т.ч. на послуги перевезення за рахунок залучення перевізника — неплатника ПДВ. Аналогічна думка зазначена у листі ДПС у Днiпропетровськiй області від 27.07.2017 р. №1366/ІПК/04-36-12-01-16.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Первинні документи, типові форми

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Первинні документи, типові форми»

  • Оформлення резерву сумнівних боргів
    Як можна документально оформити створення резерву сумнівних боргів, використання такого резерву?
    20.05.2024182
  • Підприємство використовує орендовані та власні авто: коли потрібна ТТН, а коли - подорожній лист?
    Виробниче підприємство у госпдіяльності використовує орендовані вантажні та легкові авто як для власних потреб, так і для перевезень ТМЦ стороннім організаціям. Які реквізити є обов’язковими для подорожнього листа? Чи обов’язково має бути підпис та печатка контрагента на ТТН та подорожньому листі? Хто може проводити медичний та технічний контроль? Які штрафні санкції за відсутності посади механіка та медсестри?
    07.05.20241 9931
  • Що робити, якщо перевізник на заміну CMR надав етикетку?
    Підприємство від перевізника отримало транспортну етикетку на міжнародне перевезення, а не CMR. В етикетці зазначено вантаж, маршрут та немає печатки перевізника. Чи достатньо такої етикетки для документального підтвердження міжнародного перевезення вантажу?
    16.02.2024311
  • Винаймання будинку у фізособи для проживання у відрядженні: підтвердні документи
    Працівники, перебуваючи у довготривалому відрядженні, орендують будинок для проживання у приватної особи (не готель, не ФОП). Які необхідно отримати документи, що підтвердять факт проживання?
    14.02.2024587
  • Оформлення CMR при мультимодальних перевезеннях
    ФОП-перевізник отримав від замовника вантаж із залізничного вагону у Львові і перевіз до Житомира. Вантаж розмитнюватиметься у Києві. Замовник оформив перевезення CMR, а не ТТН, де завантаження і розвантаження в Україні. На його погляд, це мультимодальне перевезення, яке оформляється CMR, а не ТТН. Це правильно? Як оформляти CMR?
    13.02.2024101