• Посилання скопійовано

Підприємство – посередник в отриманні персонального гранту працівником: оподаткування та облік

Працівник підприємства отримує грант на персональний проєкт. Працівник звернувся з проханням, щоб підприємство виступило як партнерська організація, а саме: отримало на свій рахунок кошти цільового призначення (грант) і звітувало про їх використання перед грантодавцем. Як оподатковуються на підприємстві отримані кошти? Чи потрібно у випадку перерахування отриманих коштів (гранту) на рахунок працівника утримувати ПДФО та ВЗ?

Дійсно, для отримання персонального гранту від деяких організацій, в т.ч. міжнародних, заявником може бути фізична особа, яка має партнера-організацію, що зможе приймати грантову допомогу й візьме на себе певні зобов'язання.

 

Як оподатковуються на підприємстві отримані кошти? 

В обліку юрособи грант відповідає цільовому фінансуванню. В даному випадку, грантові кошти призначені фізособі (працівнику) для реалізації цілей його проєкту.

Тож, підприємство, отримавши грошовий грант як посередник, має відобразити його в обліку наступним чином:

  • Дт 311 Кт 482, 484 – отриманий грант для працівника;
  • Дт 377 Кт 641, 642 – утримано ПДФО, ВЗ з суми наданого гранту.
  • Дт 377 Кт 311 – перерахований грант працівнику після утримання ПДФО та ВЗ;
  • Дт 482, 484 Кт 377 – відображено використання гранту працівником – на загальну суму разом з ПДФО та ВЗ.

 

Чи потрібно у випадку перерахування отриманих коштів (гранту) на рахунок працівника для реалізації цілей проекту утримувати ПДФО та військовий збір?

Порядок оподаткування доходів фізичних осіб регулюється пп. 163.1 ПКУ, відповідно до якого об'єктом оподаткування є загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід.

Статтею 165 ПКУ визначено вичерпний перелік доходів, які не включаються до загального (місячного) річного оподатковуваного доходу платника податків. Водночас до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включаються, зокрема інші доходи, крім зазначених у ст. 165 ПКУ (пп. 164.2.20 ПКУ).

Вказані доходи також є об'єктом оподаткування ВЗ (пп. 1.2 пп. 16-1 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ).

Тобто дохід у вигляді гранту, який виплачується на користь фізичних осіб, включається до їх загального місячного (річного) оподатковуваного доходу як інші доходи та оподатковується ПДФО і ВЗ на загальних підставах і не є базою нарахування ЄСВ.

Отже, виплачуючи грант в грошовій формі фізособі підприємство має утримувати ПДФО (за ставкою 18%) та ВЗ (за ставкою 1,5%) із суми такого доходу за його рахунок та відобразити таку виплату в додатку 4ДФ єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ за ознакою доходу «127». 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»