• Посилання скопійовано

Чи може ФОП на ЄП отримувати оплату через Paypall, Payoneer?

ФОП на ЄП працює в ІТ-сфері. Планує використовувати платіжні системи PayРal, Payoneer для отримання доходу від іноземних замовників. Чи немає загрози перебування на спрощеній системі оподаткування і на які нормативно-правові акти можна спиратися, щоб її уникнути?

Чи є ризики при отриманні оплати через Paypall, Payoneer?

Так, є ризики. Ми детально писали про це тут.

Не досить прихильно відноситься до таких розрахунків і ДПС.

Наприклад, такий висновок можна зробити, ознайомившись з ІПК ДПСУ від 27.04.2023 р. №1019/ІПК/99-00-24-03-03-06.

На думку ДПСУ, валютна виручка має отримуватися виключно на банківські рахунки в українських банках. Але, на жаль, прямої однозначної відповіді на те, чи може ФОП на ЄП використовувати ці платіжні системи, ДПС не дає.  

На питання, чи може ФОП використовувати ці системи, ДПС відсилає до НБУ. А відповіді від НБУ немає. На питання, чи може бути позбавлено ФОП права перебувати на ЄП у разі використання цих платіжних систем, ДПС всього лише цитує норми ПКУ і знову-таки не дає прямої відповіді.

Тож в ситуації такої невизначеності застосовувати ці платіжні системи ризиковано.

 

Що свідчить про можливість застосовувати ці системи ФОП на ЄП

Найперше, що слід розуміти – прямо, однозначно це питання чинним законодавством не врегульовано. Тому на практиці і немає однозначного розуміння.

Давайте поміркуймо.

Принципи валютного регулювання, які викладені у ст. 2 Закону №2473, передбачають, зокрема, право фізичних та юридичних осіб - резидентів укладати угоди з резидентами та (або) нерезидентами та виконувати зобов'язання, пов'язані з цими угодами, у національній валюті чи в іноземній валюті, у тому числі відкривати рахунки у фінансових установах інших країн.

Тож ФОП може відкривати рахунки в системах Paypall, Payoneer.

Дивимося далі.

В п. 109 Положення № 5 зазначено, що здійснення розрахунків за торговельним зовнішньоекономічним договором (контрактом) за допомогою електронного платіжного засобу забороняється, крім випадків здійснення таких розрахунків:

  • за одним зовнішньоекономічним договором (контрактом)
  • в один операційний день,
  • операція за яким не перевищує незначний розмір.

Згідно з пп. 7 п. 2 Положення № 5 незначний розмір валютної операції (далі - незначний розмір) - розмір валютної операції (в еквіваленті за офіційним курсом гривні до іноземних валют, установленим Національним банком на дату здійснення операції), який є меншим, ніж розмір, передбачений ст. 20 Закону №361-IX.

Своєю чергою, в ст. 20 Закону № 361-IX названа цифра 400 000 грн, чи сума в іноземній валюті, банківських металах, інших активах, еквівалентна за офіційним курсом гривні до іноземних валют і банківських металів 400 тисяч гривень на момент проведення фінансової операції.

Відповідно до п. 13 ч. 1 ст. 1 Закону про платіжні послугиелектронний платіжний засіб - платіжний інструмент, реалізований на будь-якому носії, що містить в електронній формі дані, необхідні для ініціювання платіжної операції та/або здійснення інших операцій, визначених договором з емітентом.

Системи Paypall, Payoneer, на наш погляд, вписуються в це визначення. Тому, на наш погляд, ФОП може приймати оплату за свої послуги на рахунки в цих системах, за умови, що сума оплати в іноземній валюті за один день за одним договором не перевищує еквівалент за офіційним курсом НБУ 400 000 грн.

Але далі ці кошти потрібно зарахувати на валютний рахунок в українському банку. Наприклад, про це читаємо в ІПК ДПСУ від 21.01.2022 р. №100/ІПК/99-00-04-03-03-06.

Наприклад, системи Payoneer інтегровані в Приват24, Монобанк. Тобто, можна відразу з цих банківських мобільних застосунків отримувати доступ до рахунку в Payoneer, виводячи кошти на рахунок в банку. Причому можна налаштувати автоматичне, транзитом, надходження коштів з рахунків у Payoneer на рахунки у банку. Як тільки кошти надходять на рахунок в Payoneer, вони відразу зараховуються на рахунок у банку.

Тож щоб ФОПу максимально убезпечити себе, може бути доцільним налаштувати такий автоматичний переказ коштів на рахунок в банку.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на єдиному податку»