• Посилання скопійовано

Чи може ФОП придбати товар за кордоном?

ФОП - перевізник на ІІІ групі ЄП хоче купити у Німеччині плівку для поклейки на автобус, оплативши з власного рахунку. Потім плівку в Німеччині поклеїти на автобус. ФОП подав інвойс у банк, але банк відмовив та вимагає договір поставки товару на митну територію України. Як бути?

Імпорт (імпорт товарів) - купівля (у тому числі з оплатою в негрошовій формі) українськими суб'єктами зовнішньоекономічної діяльності в іноземних суб'єктів господарської діяльності товарів з ввезенням або без ввезення цих товарів на територію України, включаючи купівлю товарів, призначених для власного споживання установами та організаціями України, розташованими за її межами (ст. 1 Закону про ЗЕД).

Отже, придбання ФОП плівки в Німеччині відноситься до операцій імпорту товарів.

Відповідно до ст. 6 Закону про ЗЕД зовнішньоекономічний договір (контракт) укладається суб'єктом зовнішньоекономічної діяльності або його представником у простій письмовій або в електронній формі, якщо інше не передбачено міжнародним договором України чи законом. У разі експорту послуг (крім транспортних) зовнішньоекономічний договір (контракт) може укладатися шляхом прийняття публічної пропозиції про угоду (оферти) або шляхом обміну електронними повідомленнями, або в інший спосіб, зокрема шляхом виставлення рахунка (інвойсу), у тому числі в електронному вигляді, за надані послуги.

Таким чином, між ФОП і нерезидентом має бути укладено зовнішньоекономічний договір – у простій письмовій чи електронній формі. Одного інвойсу недостатньо, якщо придбавається товар.

Розрахунки між резидентами і нерезидентами здійснюються виключно через банки, крім певних винятків (див. п. 31 Положення № 2, від 02.01.2019 р.).

Для того, щоб здійснити оплату нерезиденту, банк може вимагати у ФОП зовнішньоекономічний договір, інвойс, інші документи.

Відповідно до п. 21 Положення № 5 (від 02.01.2019 р.) граничні строки розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів становлять 365 календарних днів. Але на період воєнного стану такий строк складає 180 календарних днів (див. п. 14-2 Постанови № 18).

Тобто, якщо суб’єкт господарювання оплатив товар, він має увезти його на митну територію України, якщо оплата під час воєнного стану, протягом 180 календарних днів.

Але граничні строки не поширюються на операцію з імпорту товарів, сума якої (в еквіваленті за офіційним курсом гривні до іноземних валют, установленим Національним банком на дату здійснення операції) є меншою 400 000 грн (див. пп. 1 п. 22 Положення № 5, п. 14-3 Постанови № 18). 

Тож якщо вартість плівки, яку планується придбати, менше 400 000 грн (в еквіваленті за офіційним курсом гривні до іноземних валют, установленим Національним банком на дату здійснення операції), контроль за ввезенням такої плівки не здійснюватиметься ані банком, ані іншими державними органами. Звітуватися додатково перед банком не потрібно. 

Таким чином, ФОП може придбати плівку в Німеччині за наведеною вище вартістю, на підставі договору, поклеїти її на автобус, оформивши господарську операцію використання плівки (поклейки) первинним документом, наприклад, актом. 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на єдиному податку»

  • Зарахування на рахунок ФОПа винагороди гіг-спеціаліста
    На рахунок ФОПа надійшла винагорода гіг-спеціаліста. Чи потрібно оподатковувати і сплачувати ЄП 5% та подати декларацію?
    11.04.202424
  • ФОП - платник ЄП отримує авторську винагороду: як оподаткувати?
    Юрособа, платник податку на прибуток, укладає договір про створення на замовлення творів і відчуження виключних майнових прав інтелектуальної власності з ФОП- платником ЄП з групи за ставкою 5%. Під твором мається на увазі інформаційні відео-інструкції, які роз’яснюють користування диджитальними онлайн-платформами, пов'язаними з освітою. ФОП (автор) отримує авторську винагороду. Чи є юридична особа податковим агентом для ФОП? Як оподатковується така винагорода у ФОП?
    10.04.202422
  • Чи може ФОП обрати спрощену систему оподаткування при повторній реєстрації в одному і тому ж місяці?
    ФОП отримав витяг платника єдиного податку 04.03.2024 р. Підприємець є платником єдиного податку ІІ групи з 01.04.2024 р. Діяльність припинено 05.03.2024 р. Чи зможе ФОП обрати спрощену систему оподаткування, зокрема III групу за ставкою 5%, при повторній реєстрації у березні 2024 р.?
    03.04.202429
  • Здача землі в оренду фізособою, а не ФОПом
    ФОП на ІІІ групі ЄП здійснює госпдіяльність з надання в оренду житлової, нежитлової нерухомості, має також земельну ділянку сільгосппризначення. Чи можна передати таку ділянку в оренду від імені фізособи, а не ФОПа?
    14.03.202463
  • Чи може ФОП на ЄП виготовляти вино та продавати його на ярмарках?
    Чи можна ФОПу на ІІ групі ЄП займатися виробництвом вина з покупної сировини? Працівників немає, оборот - 100 тис. грн на рік, виготовлене вино буде продаватися на ярмарках. Чи потрібно застосовувати РРО?
    12.03.202436