• Посилання скопійовано

У якому звітному періоді відображати судові витрати за рішенням суду?

Юридичний відділ надав копію рішення суду для нарахування у бухобліку витрат пені, інфляційних та судового збору та для подальшої відшкодування другій стороні. Однак рішення за попередній рік. Сума велика. Фінансова та податкова звітність вже подані. Чи потрібно здавати уточнюючу звітність? Чи можно включити дані витрати у поточному році?

Почнемо з головного – правил відображення витрат в бухобліку.

Відповідно до п. 5 – 7 П(С)БО 16, витрати відображаються в бухгалтерському обліку одночасно зі зменшенням активів або збільшенням зобов'язань. Витратами звітного періоду визнаються або зменшення активів, або збільшення зобов'язань, що призводить до зменшення власного капіталу підприємства (за винятком зменшення капіталу внаслідок його вилучення або розподілу власниками), за умови, що ці витрати можуть бути достовірно оцінені. Витрати, які неможливо прямо пов'язати з доходом певного періоду, відображаються у складі витрат того звітного періоду, в якому вони були здійснені.

Отже, з огляду на ці правила, витрати за судовим рішенням слід визнавати у тому періоді, у якому виникло зобов’язання підприємства щодо сплати пені, інфляційних та судового збору. А зобов’язання виникло у тому періоді, коли судом було прийняте це рішення і підприємство визнало свої зобов’язання (тобто воно не стало оспорювати рішення і прийняло його до виконання).

Тому отримане судове рішення підлягає відображенню у складі витрат того періоду, яким воно було прийняте судом. 

Наприклад, якщо судове рішення прийняте у 2020 році, то можливі такі наслідки:

  • Якщо декларацію з податку на прибуток та фінзвітність за цей рік вже подано, а строк подання податкової та фінансової звітності за цей рік ще не сплив (нагадаємо, що звітність за 2020 рік слід подати не пізніше 1 березня 2021 року), то краще за все подати декларацію з податку на прибуток типу «нова звітна» та додати до неї нову фінансову звітність. Тоді не потрібно буде подавати уточнюючу звітність після 1 березня 2021 року;
  • Якщо підприємство подає квартальну декларацію з податку на прибуток та проміжну квартальну фінзвітність, то йому потрібно буде подати уточнюючу звітність за відповідні квартали, якщо рішення суду винесене до 1 жовтня 2020 року – тобто в 1, 2 або 3 кварталі 2020 року, і нову звітність – за 2020 рік, якщо це буде зроблено не пізніше  1 березня 2020 року;
  • Якщо рішення суду прийняте після 1 жовтня 2020 року (у 4 кварталі 2020 року), то достатньо буде до 1 березня 2021 року включно подати нову звітну декларацію з прибутку та виправлену фінзвітність за 2020 рік.

Якщо судове рішення було прийняте раніше 2020 року, то потрібно буде уточнювати звітність відповідного періоду (квартального або річного – залежить від того, який звітний період з податку на прибуток застосовувало підприємство у ці роки).

Щодо коригування фінрезультату на суму витрат, нарахованих у судовому рішенні: відповідно до пп. 140.5.11 ПКУ фінрезультат з метою оподаткування збільшується на суму витрат від визнаних штрафів, пені, неустойок, відшкодування збитків, компенсації неодержаного доходу (упущеної вигоди), нарахованих відповідно до цивільного законодавства та цивільно-правових договорів, у тому числі у сфері зовнішньоекономічної діяльності, на користь осіб, які не є платниками податку (крім фізичних осіб, які є платниками ПДФО), та на користь платників податку, які оподатковуються за ставкою 0 відсотків відповідно до пп. 44 підрозділу 4 розділу XX "Перехідні положення" ПКУ, а також на суму штрафів, пені, нарахованих контролюючими органами та іншими органами державної влади за порушення вимог законодавства. Це означає, що якщо підприємство коригує фінрезультат, а отримувач нарахованих платежів не є платником податку на прибуток або сплачує його за ставкою 0%, то фінрезультат з метою оподаткування потрібно буде збільшити на суми нарахованих платежів.

Щодо того, чи можна включити судові витрати до складу витрат вже у поточному 2021 році, мусимо надати негативну відповідь – так не можна. 

По-перше, це буде порушенням правил визнання витрат в обліку, коли витрати будуть відображені не в тому періоді, коли вони виникли. Внаслідок цього фінрезультат 2021 року буде занижено на суму витрат минулих років.

По-друге, податківці будуть мати претензії до правильності формування фінрезультату 2021 року, до якого будуть включені витрати минулих років і тим самим занижено фінрезультат 2021 року з метою оподаткування. При цьому такі витрати можуть бути відображені у відповідних минулих звітних періодах, і до цього претензій вже не повинно бути, бо для таких претензій вже немає підстав.

Отже, радимо виправити звітність за той період, у якому було прийняте судове рішення, з урахуванням норм пп. 140.5.11 ПКУ (за необхідності).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Судова практика

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Судова практика»