• Посилання скопійовано

Відповідальність за помилку при заповненні ВКО

При заповненні ВКО (на здачу торгового виторгу) у графі «Видати» прописувалося не ПІБ касира, а номер банківського рахунку, куди цей виторг потрапляв. Але у самій квитанції зазначено як номер рахунку, так і ПІБ касира, через якого здавався виторг. Відповідно у касову книгу теж тягнуло номер рахунку, а не ПІБ касира. Чи буде це помилкою та яка відповідальність?

Що саме записувати до графи «Видати» ВКО, безпосередньо у Положенні №148 нічого не сказано. Але в самій типовій формі ВКО (за формою додатка 3 до Положення №148) зазначено, що в цій графі записують «прізвище, ім’я, по батькові». Тобто, кошти за ВКО видають конкретній людині.

Разом з тим згідно з пп. 32 Положення №148 реквізити у видатковому ордері «Одержав», «Дата», «Сума», «Підпис одержувача», дані документа, що засвідчує особу отримувача [які заповнюються отримувачем готівки (додаток 3 до цього Положення)] та в прибутковому ордері «Прийнято від» не заповнюються в касових ордерах, які оформляються на загальну суму проведених установою/підприємством касових операцій (видача готівки за видатковими відомостями, платіжними інструментами, здавання готівки до банку, отримання готівки з банку за чеком та оприбуткування її в касі). Інші реквізити в касових ордерах та видаткових відомостях є обов'язковими до заповнення.

Тобто, якщо касир здає кошти до банку, у ВКО не заповнюються реквізити «Одержав», «Дата», «Сума», «Підпис одержувача», дані документа, що засвідчує особу отримувача.

З наведеного логічно випливає, що і зазначати ПІБ у графі «Видати» не має сенсу.

Це також підтверджується нормами пп. 29 Положення №148, де зазначено, що видача готівки з каси для здавання її до банку оформляється видатковим касовим ордером з відображенням такої касової операції в касовій книзі.

Далі в пп. 29 Положення №148 зазначено, документом, що свідчить про здавання виручки до банку та є підтвердженням оприбуткування готівки в касі суб'єктів господарювання, є:

1) квитанція до прибуткового документа банку на внесення готівки, підписана відповідальними особами банку та засвідчена відбитком печатки банку (за потреби);

2) квитанція/чек банкомата чи програмно-технічного комплексу самообслуговування;

3) супровідний касовий ордер до сумки з цінностями;

4) чек платіжного термінала в разі проведення інкасації коштів у режимі реального часу з використанням платіжних терміналів.

Тобто, сама процедура здавання коштів до банку така:

  • Касир отримує кошти в касі для здавання до банку. В цей момент жодні документи, в тому числі ВКО не складаються;
  • Касир передає кошти в касу банку для зарахування на рахунок підприємства і отримує від банку квитанцію про отримання грошей;
  • Касир прибуває до каси підприємства і передаєквитанцію банку бухгалтеру, який заповнює ВКО;
  • На підставі заповненого бухгалтером ВКО і прикладеної до ВКО квитанції касир робить запис у касовій книзі. Окрім того, касир ставить свій підпис та ПІБ у графі «Видав касир».

З наведеного випливає, що ВКО в цій ситуації відіграє допоміжну, технічну функцію. А первинним документом, який підтверджує здавання готівки до банку, є квитанція банку.

Про те, що у графі «Видати» можна писати банк, а не ПІБ касира, підтверджується, приміром, рішенням суду – Постановою Чернігівського окружного адмінсуду від 18.02.2015 р. у справі №825/367/15-а:

«…Незважаючи на те, що в реквізиті «Видати» у формі видаткового касового ордеру передбачено зазначення прізвища, імені та по-батькові одержувача, в даному випадку в цьому реквізиті робиться запис «банку по квитанції» або «банку по відомості».

… При здаванні готівки в банк в видатковому касовому ордері не може вказуватися прізвище касира (або особи, яка виконує його функції), оскільки гроші видаються не під звіт працівникові, а для внесення на розрахунковий рахунок.

Отже, при здачі готівки в банк в реквізиті видаткового касового ордеру «Видати» вказується «Банку». Якщо поточних рахунків кілька в різних банках, то номер рахунку, на який вноситься грошова готівка, а в реквізиті «Підпис отримувача» - підпис касира підприємства.»

Але, наприклад, в листі НБУ від 12.06.2018 р. №50-0007/32326 зазначено, що у разі оформлення видаткового касового ордеру для здавання готівки до банку в реквізиті «Видати» зазначається прізвище, ім'я, по батькові касира або іншого працівника підприємства, відповідального за здавання готівки до банку.

Тобто, оскільки в листі НБУ наведена така думка, для уникнення непорозумінь з контролюючими органами, доречно таки в реквізиті «Видати» писати ПІБ касира.

Хоча, знову-таки зазначимо, що, на наш погляд, зазначення банківського рахунку у «Видати» не є порушенням.

Якщо ж при перевірці таки буде встановлено порушення і підприємство не зможе довести своєї правоти, яка відповідальність може бути накладена на підприємство?

З 23 червня 2019 року скасовані фінансові штрафи за порушення касової дисципліни указом Президента від 20.06.2019 р. №418/2019. Тому відповідальності за це немає.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»

  • Які наслідки, якщо новостворене підприємство працювало без ведення військового обліку?
    Підприємство створене 01.12.2023 р. У штаті був один директор, військовозобов’язаний. У серпні прийнято нового директора, який знятий з військового обліку. Військовий облік не вівся, повідомлення, накази, звіти у ТЦК не подавали. У жовтні 2024 р. буде перевірка з обласного ТЦК. Якщо зараз зробити накази, заповнити всі додатки, чи буде штраф і якщо буде, то на кого його випишуть?
    30.09.2024922
  • Що буде, якщо відповідальний за військовий облік не пройшов підвищення кваліфікації?
    На підприємстві 12 військовозобов'язаних. На бухгалтера покладено обов'язок ведення військового обліку з доплатою. Якщо бухгалтер не пройшов підвищення кваліфікації осіб, відповідальних за ведення військового обліку і не має сертифіката, чи будуть штрафні санкції?
    26.09.20241 060
  • У який строк виписують ППР після складання акту перевірки?
    Підприємство за ІІ та ІІІ квартали 2022 р. несвоєчасно подало Єдину звітність з ПДФО, ВЗ та ЄСВ. 19.01.2023 р. складено акт перевірки, на підставі цього акту 01.08.2024 р. виписано ППР на сплату штрафу. Чи не порушені граничні строки, в які могло бути виписано ППР?
    14.08.2024658
  • Як заповнити платіжку на сплату адміністративного штрафу?
    Підприємство отримало адміністративний штраф за порушення водієм правил дорожнього руху. Який повинен бути тип призначення платежу – структурований чи неструктурований і який код?
    17.06.202463
  • Штраф за невиконання нормативу робочих місць
    Перевірили єдину звітність з ПДФО, ВЗ та ЄСВ та виявили, що у рядку 102 є помилка у середньообліковій кількості осіб з інвалідністю у серпні та вересні 2023 р. (замість 11 вказано 7 осіб). Як виправити помилку? Як виправдатися перед Фондом осіб з інвалідністю, якщо прийшла позовна заява? Що входить до середньооблікової чисельності для розрахунку осіб з інвалідністю?
    10.06.20241 3193

Подарунки та знижки з нагоди свята

Приєднуюсь