• Посилання скопійовано

Відповідальність за помилку при заповненні ВКО

При заповненні ВКО (на здачу торгового виторгу) у графі «Видати» прописувалося не ПІБ касира, а номер банківського рахунку, куди цей виторг потрапляв. Але у самій квитанції зазначено як номер рахунку, так і ПІБ касира, через якого здавався виторг. Відповідно у касову книгу теж тягнуло номер рахунку, а не ПІБ касира. Чи буде це помилкою та яка відповідальність?

Що саме записувати до графи «Видати» ВКО, безпосередньо у Положенні №148 нічого не сказано. Але в самій типовій формі ВКО (за формою додатка 3 до Положення № 148) зазначено, що в цій графі записують «прізвище, ім’я, по батькові». Тобто, кошти за ВКО видають конкретній людині.

Разом з тим згідно з пп. 32 Положення № 148 реквізити у видатковому ордері «Одержав», «Дата», «Сума», «Підпис одержувача», дані документа, що засвідчує особу отримувача [які заповнюються отримувачем готівки (додаток 3 до цього Положення)] та в прибутковому ордері «Прийнято від» не заповнюються в касових ордерах, які оформляються на загальну суму проведених установою/підприємством касових операцій (видача готівки за видатковими відомостями, платіжними інструментами, здавання готівки до банку, отримання готівки з банку за чеком та оприбуткування її в касі). Інші реквізити в касових ордерах та видаткових відомостях є обов'язковими до заповнення.

Тобто, якщо касир здає кошти до банку, у ВКО не заповнюються реквізити «Одержав», «Дата», «Сума», «Підпис одержувача», дані документа, що засвідчує особу отримувача.

З наведеного логічно випливає, що і зазначати ПІБ у графі «Видати» не має сенсу.

Це також підтверджується нормами пп. 29 Положення №148, де зазначено, що видача готівки з каси для здавання її до банку оформляється видатковим касовим ордером з відображенням такої касової операції в касовій книзі.

Далі в пп. 29 Положення №148 зазначено, документом, що свідчить про здавання виручки до банку та є підтвердженням оприбуткування готівки в касі суб'єктів господарювання, є:

1) квитанція до прибуткового документа банку на внесення готівки, підписана відповідальними особами банку та засвідчена відбитком печатки банку (за потреби);

2) квитанція/чек банкомата чи програмно-технічного комплексу самообслуговування;

3) супровідний касовий ордер до сумки з цінностями;

4) чек платіжного термінала в разі проведення інкасації коштів у режимі реального часу з використанням платіжних терміналів.

Тобто, сама процедура здавання коштів до банку така:

  • Касир отримує кошти в касі для здавання до банку. В цей момент жодні документи, в тому числі ВКО не складаються;
  • Касир передає кошти в касу банку для зарахування на рахунок підприємства і отримує від банку квитанцію про отримання грошей;
  • Касир прибуває до каси підприємства і передаєквитанцію банку бухгалтеру, який заповнює ВКО;
  • На підставі заповненого бухгалтером ВКО і прикладеної до ВКО квитанції касир робить запис у касовій книзі. Окрім того, касир ставить свій підпис та ПІБ у графі «Видав касир».

З наведеного випливає, що ВКО в цій ситуації відіграє допоміжну, технічну функцію. А первинним документом, який підтверджує здавання готівки до банку, є квитанція банку.

Про те, що у графі «Видати» можна писати банк, а не ПІБ касира, підтверджується, приміром, рішенням суду – Постановою Чернігівського окружного адмінсуду від 18.02.2015 р. у справі № 825/367/15-а:

«…Незважаючи на те, що в реквізиті «Видати» у формі видаткового касового ордеру передбачено зазначення прізвища, імені та по-батькові одержувача, в даному випадку в цьому реквізиті робиться запис «банку по квитанції» або «банку по відомості».

… При здаванні готівки в банк в видатковому касовому ордері не може вказуватися прізвище касира (або особи, яка виконує його функції), оскільки гроші видаються не під звіт працівникові, а для внесення на розрахунковий рахунок.

Отже, при здачі готівки в банк в реквізиті видаткового касового ордеру «Видати» вказується «Банку». Якщо поточних рахунків кілька в різних банках, то номер рахунку, на який вноситься грошова готівка, а в реквізиті «Підпис отримувача» - підпис касира підприємства.»

Але, наприклад, в листі НБУ від 12.06.2018 р. №50-0007/32326 зазначено, що у разі оформлення видаткового касового ордеру для здавання готівки до банку в реквізиті «Видати» зазначається прізвище, ім'я, по батькові касира або іншого працівника підприємства, відповідального за здавання готівки до банку.

Тобто, оскільки в листі НБУ наведена така думка, для уникнення непорозумінь з контролюючими органами, доречно таки в реквізиті «Видати» писати ПІБ касира.

Хоча, знову-таки зазначимо, що, на наш погляд, зазначення банківського рахунку у «Видати» не є порушенням.

Якщо ж при перевірці таки буде встановлено порушення і підприємство не зможе довести своєї правоти, яка відповідальність може бути накладена на підприємство?

З 23 червня 2019 року скасовані фінансові штрафи за порушення касової дисципліни указом Президента від 20.06.2019 р. №418/2019. Тому відповідальності за це немає.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»

  • Як заповнити платіжку на сплату адміністративного штрафу?
    Підприємство отримало адміністративний штраф за порушення водієм правил дорожнього руху. Який повинен бути тип призначення платежу – структурований чи неструктурований і який код?
    17.06.202449
  • Штраф за невиконання нормативу робочих місць
    Перевірили єдину звітність з ПДФО, ВЗ та ЄСВ та виявили, що у рядку 102 є помилка у середньообліковій кількості осіб з інвалідністю у серпні та вересні 2023 р. (замість 11 вказано 7 осіб). Як виправити помилку? Як виправдатися перед Фондом осіб з інвалідністю, якщо прийшла позовна заява? Що входить до середньооблікової чисельності для розрахунку осіб з інвалідністю?
    10.06.20241 2683
  • Накази та відповідальність
    Благодійна організація використовує три види наказів з індексами: загальні накази «з»; кадрові накази «к/тр»; накази на відпустку «к/тм». Чи правильне таке розподілення наказів? Чи буде помилкою, якщо застосовується не той розмір шрифту, або наказ має інший вигляд, передбачений інструкцією з діловодства? Яким нормативним документом потрібно користуватися при підготовці наказів по підприємству?
    06.06.2024141
  • Чи буде штраф за неподання повідомлення про відповідального за ведення військового обліку до ТЦК та СП?
    ТОВ фактично веде військовий облік, але воно не надсилало до ТЦК та СП повідомлення про призначення відповідального за військовий облік. По факту кадровий облік, в т.ч. військовий, веде бухгалтер. Як видати наказ про відповідального за ведення військовому обліку? Як його подати до ТЦК та СП, щоб не отримати штраф в 59,5 тис. грн?
    04.06.20244 8759
  • Яка відповідальність за неправильне ведення або помилки в бухобліку?
    Підприємство виявило, що за останні два роки не було проведено інвентаризацію активів, зобов’язань та відсутні дані щодо нарахування резервів, що призвело до невідповідності даних фінансової звітності та обліку. Яка відповідальність за ці порушення?
    27.05.2024180