• Посилання скопійовано

Звітність ФОПа - «єдинника» ІІ групи, який оформив пенсію за віком

ФОП на ЄП групи ІІ оформив пенсію за віком. Які особливості подання та заповнення декларації платника ЄП з додатком 1?

Дивимося щодо цього відповідь на питання в підкатегорії 107.01.07, ЗІР: «В які строки подається та яким чином заповнюється Додаток 1 до Податкової декларації платника ЄП – ФОП в разі призначення пенсії?».

Податкова відповідає так:

У разі призначення пенсії ФОП – платники ЄП першої – третьої груп подають протягом року Податкову декларацію платника ЄП з типом форми «Звітна» та додатковою позначкою «Довідково», у складі якої формується додаток 1 «Відомості про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску».

Додаток 1 заповнюють так:

  • у заголовній частині в комірці 01 «Звітна» та в комірці 04 «Довідково» проставляється позначка «Х»;
  • у розд. 1 вказується реєстраційний номер облікової картки платника податків з врахуванням примітки 4 до Додатка 1;
  • у розд. 2 – серія (за наявності) та номер паспорта для ідентифікації платника єдиного внеску у Пенсійному фонді України з врахуванням примітки 5 до Додатка 1;
  • у розд. 3 – прізвище, ім’я, по батькові (за наявності);
  • у розд. 4 в полі «Податковий (звітний) період» проставляється позначка «Х» поруч з відповідним звітним періодом та зазначається номер календарного місяця (вказується арабськими цифрами від 1 до 12), в якому подається Додаток 1;
  • у розд. 5 «Тип форми» в полі «призначення пенсії» проставляється позначка «Х»;
  • розд. 6 «Дата державної реєстрації припинення» не заповнюється;
  • у розд. 7 вказується основний код економічної діяльності за КВЕД згідно з реєстраційними документами;
  • у розд. 8 – період перебування ФОП на спрощеній системі оподаткування, як платника ЄСВ – зазначається період з дня закінчення попереднього звітного періоду до дати формування заяви на призначення пенсії та код категорії застрахованої особи;
  • рядки та графи у розд. 9 обов’язково заповнюються в розрізі місяців за період, визначений у розд. 8, де у графі 2 відображається самостійно визначена сума доходу, на яку нараховується ЄСВ, нарахованого доходу застрахованих осіб, а у графі 4 обчислюються суми нарахованого єдиного внеску. Загальна сума нарахованого єдиного внеску за звітний період зазначається у рядку «Усього» графи 4.

При цьому тип Додатка 1 «Уточнююча» для призначення пенсії не застосовується. Але не всі особливості заповнення звітності податкова розкрила у своїй консультації.

Тому доповнимо.

 

Щодо заповнення декларації

У рядку 2 «Податковий (звітний» період» у комірці «місяць» потрібно арабськими цифрами проставити номер місяця, в якому подається довідкова декларація. Якщо, приміром, подається у липні, в цій комірці ставлять «7». Далі ставлять рік – в розглядуваній ситуації «2021».

Далі в загальному порядку заповнюються рядки 4, 5, 6 і 7 «шапки» декларації. Не заповнюється розділи з І по VІ.

Заповнюється розділ VІІ – загальна сума ЄСВ за даними звітного періоду. Тобто, це сума ЄСВ з рядка «Усього» графи 4 розділу 9 додатку 1. В кінці декларації робиться позначка про подання додатку 1. Зрештою, ставиться дата подання декларації, ПІБ ФОП, її РНОКПП, її підпис.

 

Щодо заповнення додатка 1

В розділі 4 додатку 1 «Податковий (звітний) період» зазначається місяць, в якому подається звітність. Якщо подається у липні, то ставиться «7».

У розділі 8 «Період перебування ФОП на спрощеній системі оподаткування» зазначається період з дня закінчення попереднього звітного періоду до дати формування заяви на призначення пенсії. Про це ми сказали вже вище.

Тобто, якщо заява сформована 21.05.2021 р., то у розділі 8 зазначать період «з 31.12.2020 по 21.05.2021»

Відповідно, в розділі 9 будуть заповнені місяці з січня по травень 2021 р. Тобто, це місяці, за які потрібно буде обчислити суму ЄСВ.

 

Щодо строку подання довідкової звітності

У своїй консультації податкова зазначила, що звіт подається протягом року. Тобто, конкретного граничного строку, до якого потрібно подати звіт, не визначено. Тому, наприклад, якщо заява на призначення пенсії подана 21.05.2021 р., звітність можна подати в будь-який строк до кінця року, наприклад, в липні 2021 р.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Звітність»

  • Хто є опосередкованим власником КІК?
    У іноземної юрособи два засновники – фізособи, резиденти України: чоловік (80%) і колишня дружина (20%). Обоє подають звітність про КІК. Пов'язані особи чоловіка, які не впливають на діяльність КІК і не здійснюють фактичний контроль – нова дружина, батько, діти, брат. Хто є опосередкованим власником КІК?
    19.04.202413
  • Чи потрібно подавати скорочений звіт про КІК у 2024 р. якщо звітний рік КІК починається у 2023 р., а закінчується у 2024 р.?
    ФО стала контролюючою особою КІК у 4 кварталі 2023 р. Відповідно до законодавства країни реєстрації КІК фінансовий рік для компанії (зареєстрованої у 4 кв. 2023 р.) закінчується 31.12.2024 р. Чи потрібно у даному випадку подавати скорочений звіт про КІК?
    18.04.202414
  • Звіт про КІК, якщо КІК у стані ліквідації і не складає фінзвітність
    КІК (Литва) зареєстровано в 2009 р. Фізособа - резидент України має повний контроль (100%). КІК перебуває в стадії ліквідації, з 2016 року не складає фінзвітність, хоча в 2017 році на КІК зареєстровано автомобіль. Які документи потрібні для подання звіту КІК за 2022, 2023 роки?
    12.04.202454
  • Компенсація працівнику вартості медогляду: оподаткування та додаток 4ДФ
    Водій автотранспортного засобу проходив медичний огляд перед працевлаштуванням. Оплату провів з власної картки, підприємство ці кошти йому компенсувало. Чи треба на суму компенсації нараховувати ПДФО та ВЗ, та як правильно відобразити у додатку 4ДФ єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ за якою ознакою доходу «126» чи «143»?
    11.04.2024585
  • Допомога від профспілки бійцям та переселенцям
    Профспілка виплачує допомогу членам профспілки, які знаходяться на війні та переселенцям з Каховки. Чи можна її не оподатковувати як благодійну допомогу і показати в додатку 4ДФ єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ за ознакою доходу «169»? Якими документами підтвердити статус воїна та статус переселенця?
    10.04.202414