• Посилання скопійовано

Сільськогосподарські товариства та аудиторський звіт: коли подавати?

Аудиторський висновок з фінзвітністю мають оприлюднити сільгоспвиробники, які підпадають під критерії середніх і великих підприємств два роки підряд. Що є базою для розрахунку критеріїв? Тобто до уваги береться 2018+2019 рік, і якщо протягом цих двох років є відповідність статусу середнього підприємства, то за 2019 рік разом з фінзвітністю слід оприлюднити й аудиторський висновок?

Не зовсім так. Підприємства, які є середніми згідно із Закону про бухоблік, вперше за 2019 рік мають оприлюднити фінзвітність до 1 червня 2020 року разом з аудиторським висновком (лист Мінфіну від 07.12.2018 р. №35210-06-5/32299).

Середніми є підприємства, які не відповідають критеріям для малих підприємств та показники яких на дату складання річної фінансової звітності за рік, що передує звітному, відповідають щонайменше двом із таких критеріїв:

  • балансова вартість активів – до 20 мільйонів євро;
  • чистий дохід від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) – до 40 мільйонів євро;
  • середня кількість працівників – до 250 осіб.

Відповідно до цієї класифікації підприємствам слід було обрати свою категорію СГ ще на початку 2018 року, а орієнтиром для цього були показники фінзвітності за 2017 рік.

1 За середньорічним курсом НБУ.

2 Для її розрахунку використовують Інструкцію №286.

Втім, відповідно до ч. 2 ст. 2 Закону про бухоблік, щоб надалі покинути визначену категорію СГ, підприємство повинно не менше 2 років поспіль відповідати новим критеріям для іншої категорії СГ.

Отже, якщо визначений первісний фінзвітний статус, присвоєний за підсумками 2017 року, то він закріплюється за підприємством щонайменше на два роки, тобто на 2018 і на 2019 роки.

Тобто, коли говоримо про оприлюднення середніми підприємства, й якщо підприємство створено ще до 2017 року, то вважаємо, що цю категорію підприємств СГ обрали за результатами 2017 року.

Якщо підприємство створене у 2018 році, то згідно із ст.2 Закону про бухоблік новоутворені підприємства під час визначення відповідності критеріям застосовують показники на дату складання річної фінансової звітності, тобто за результатами 2018 року. Й обраний фінзвітний статус закріплюється на 2 роки.

Якщо підприємство один рік належало, наприклад, до малого підприємства, а потім наступного року за критеріями підпадає під середнє, то воно все ще вважається малим. Для того, щоб перейти до іншого типу підприємства необхідно 2 роки підряд підпадати під його критерії (ч. 2 ст. 2 Закону про бухоблік). Виходить, що тільки при складанні фінзвітності за 2020 рік підприємство може перейти на інший тип, а 2018-2019 рік складаємо в межах одного підходу, що відповідає одному типу підприємства. 

Також див. тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Звітність»