• Посилання скопійовано

Як зменшити прибуток поточного року на суму минулорічних збитків?

За попередній рік отримано збиток. В поточному році прибуток перекрив збиток попереднього року, оскільки підприємство отримало прибуток, який було відображено в фінзвітності. Збиток минулого року потрапляє до додатку Р1та суттєво зменшує податок на прибуток, відрізняється від фінансового. Чи може бути різниця з податку на прибуток такою суттєвою? Які бухпроведення?

По-перше, якщо податковий збиток минулого року відрізняється від фінансового збитку, то це означає, що у минулому році підприємство застосовувало різниці або врахувало збиток позаминулого року. Але як би там не було, якщо у визначенні податкового та фінансового прибутку не було допущено помилок і обидві цифри визначені правильно, то розмір різниці між ними не має значення. Головне, щоб були дотримані всі норми ПКУ та всі вимоги П(С)БО або МСФЗ.

По-друге, у поточному році підприємство також може скористатися минулорічним збитком без обмежень по сумі і зменшити об’єкт оподаткування.

По-третє, зменшення фінрезультату з метою оподаткування, яке проводиться у додатку РІ (в тому числі і врахування минулорічних збитків), не впливає на бухгалтерський облік і не відображається на рахунках бухобліку.

Наприклад, підприємство сформувало поточний фінансовий прибуток до оподаткування за 2019 рік у сумі 120 тис грн. До оподаткування ця сума відображається як кредитовий залишок на рахунку 79 після закриття на нього всіх доходних і витратних рахунків класів 7, 8 та 9, крім рахунку 98.

Припустимо, що минулорічний збиток за даними податкового обліку складає 75 тис. грн. Фінансовий збиток минулого року складає 93 тис. грн  і обліковується як дебетове сальдо на субрахунку 442. Підприємство враховує лише податковий минулорічний збиток у декларації за 2019 рік так:

  • Рядок 02 декларації – 120000 грн;
  • Рядок 03 декларації і додаток РІ – 75000 грн;
  • Рядок 04 декларації – 45000 грн.
  • Сума податку на прибуток – 45000 грн * 18% = 8100 грн.

Після цього в бухобліку здійснюються записи:

  • Дт 98 Кт 641 –на суму 8100 грн -  нарахування податку на прибуток;
  • Дт 79 Кт 98 – списання податку на прибуток до складу витрат після оподаткування. Після цього кредитове сальдо на рахунку 79 зменшується: 120000 – 8100 = 111900 грн. Це і є чистий прибуток після оподаткування, який списується на балансовий рахунок 441 при закритті рахунка 79:
  • Дт 79 Кт 441 на суму 111900 грн. 

При цьому в бухобліку є ще дебетове сальдо на субрахунку 442 – 93 тис. грн – фінансовий збиток минулих років.

Щоб згорнути його з сумою отриманого прибутку на кредиті субрахунку 441 (а там - 111,9 тис. грн), потрібно прийняти рішення засновників про погашення збитків минулих років за рахунок прибутку поточного року. Таке рішення приймається у загальному порядку на загальних зборах засновників підприємства та оформлюється протоколом. На підставі такого протоколу можна буде здійснити запис: Дт 441 Кт 442 на суму 93000 грн, після чого кредитове сальдо на субрахунку 441 стане дорівнювати 18900 грн.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»