• Посилання скопійовано

Чи можна платнику податку на прибуток включити до витрат пеню, яку нараховано ДПС?

ТОВ є мікропідприємством. ДПС анулювала реєстрацію платником ЄП. За наслідками звітування з ЄП, в інтегрованій картці нараховано пеню з ЄП, яка зменшила наявну переплату з ЄП. Чи можна у декларації з прибутку за 2-4 квартал 2019 р. при формуванні фінрезультату до оподаткування включити до витрат цю пеню? Який первинний документ буде підтвердженням таких витрат?

Якщо ТОВ не застосовує коригування фінрезультату з метою оподаткування, то воно формує фінрезультат для цілей оподаткування виключно за правилами бухгалтерського обліку.

Відповідно до п. 20 П(С)БО 16 до інших операційних витрат включаються визнані штрафи, пеня, неустойка. В даному випадку здійснюється запис: Дт 949 Кт 6417.

Документальним підтвердженням пені може бути податкове повідомлення-рішення - письмове повідомлення контролюючого органу (рішення) про обов’язок платника податків сплатити суму грошового зобов’язання, визначену контролюючим органом у випадках, передбачених ПКУ та іншими актами законодавства, контроль за виконанням яких покладено на органи державної податкової служби, або внести відповідні зміни до податкової звітності.

Якщо таке повідомлення-рішення підприємству не надсилалося, воно може за власною ініціативою провести звірку з ДПС щодо нарахованої пені. Докладніше про цетут, а щодо електронного обміну документами – тут.

На нашу думку, безпечніше буде замовити паперовий акт звірки розрахунків з ДПС.

 

 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»