• Посилання скопійовано

Рядок 2350 ф. №2-м не відповідає рядку1420 ф. №1-м: що робити?

Рядок 2350 звіту про фінрезультати за ф. №1-м становить 2585,5 грн та не співпадає з сумою збільшення показника рядка 1420 балансу ф. №1-м (216,2 тис. грн) в зв'язку з тим, що протягом 2019 р. з прибутку нараховано та виплачено дивіденди. Банк таку звітність не приймає. Чи правомірні дії банку?

Чистий прибуток (збиток), визначений за розділом I звіту про фінансові результати, як і раніше, впливає на пасив балансу, а саме: на показники розділу I «Власний капітал». Основна проблема в тому, що деякі фахівці контролюючих органів помилково вважають, що значення чистого прибутку (збитку) впливає лише на значення рядка 1420 «Нерозподілений прибуток (непокритий збиток)». I тому під час перевірки поданої фінзвітності вони вимагають відповідності цих показників, яку можна викласти умовно у формулі:

Чистий прибуток (збиток) (рядок 2350 або 2355 розділу I звіту про фінансові результати) = Нерозподілений прибуток (непокритий збиток) на кінець звітного періоду — Нерозподілений прибуток (непокритий збиток) на початок звітного періоду (графа 4 — графа 3 рядка 1420 балансу).

Але ця формула не враховує факт використання нерозподіленого прибутку підприємства, якого часто лише у балансі та звіті про фінансові результати і не побачиш.

Річ у тім, що підприємство, зазвичай, створюється для отримання прибутку і розпоряджається власним прибутком так, як вирішать засновники. Про це ми говорили тут. 

Використання нерозподіленого прибутку у зв’язку із виплатою дивідендів доведеться пояснювати, обов'язково звертаючись до звіту про власний капітал.

Відомо, що дивіденди — це та частина чистого прибутку, яка за рішенням засновників, учасників (або згідно з установчими документами) виплачується засновникам (учасникам). Відповідно, якщо протягом звітного періоду відбулася така виплата, то сума нерозподіленого прибутку на кінець звітного періоду буде меншою. Сума виплачених дивідендів відображається у рядку 4200 (графа 7) звіту про власний капітал.

Тут ми зазначали таке: ті зміни, за якими форма 2 у показнику чистого прибутку не збігається з Балансом (про що було сказано вище), — якраз мають бути розкриті у формі 4.

Більш докладно про форму 4 ми писали тут.  Звісно, мале підприємство не зобов’язане подавати форму 4 фінансової звітності, але її можна використати для надання пояснень банку. 

 

Приклад. На початок року показник нерозподіленого чистого прибутку — 350 тис. грн, а на кінець року — 450 тис. грн (рядок 1420, графи 3 і 4 балансу). За формою 2 показник чистого прибутку за звітний рік — 170 тис. грн (рядок 2350 графа 3 форми 2). Але різниця між графами 4 і 3 рядка 1420 Балансу не збігається з показником графи 3 рядка 2350 форми 2, тому що протягом року виплачувалися дивіденди в сумі 70 тис. грн. Ця різниця в сумі виплачених дивідендів має бути зазначена у графі 7 рядка 4200 Звіту про власний капітал.

 

Отже, ще раз наголосимо: значення чистого прибутку (збитку) та нерозподіленого прибутку (непокритого збитку) у звіті про фінансові результати та балансі порівняти можна дуже не часто. Це радше виняток, ніж правило, коли збільшення (зменшення) рядка 1420 балансу збігається зі сумою чистого прибутку або збитку підприємства за звітний період, коли не було жодних змін суми прибутку, крім фінансового результату поточного року. Зокрема, для пояснення розбіжностей між цими показниками складають звіт про власний капітал. I саме ця форма допоможе бухгалтеру швидко дати відповідь на будь-які запитання контролюючих органів, банківських установ та інших органів щодо формування та стану власного капіталу підприємства.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»

  • Виплата роялті нерезиденту: порядок оподаткування
    ТОВ купує батьківські компоненти насіння кукурудзи у нерезидента (Хорватія). Після реалізації вирощеної продукції відповідно до ліцензійної угоди ТОВ має нарахувати та сплатити роялті. Нерезидент є кінцевим бенефіціарним власником ТОВ. Як впливає на фінансовий результат нарахування та виплата роялті? Хто є податковим агентом при виплаті роялті?
    09.04.202447
  • Чи включаються реінвестовані дивіденди в дохід інвестора юрособи?
    Засновники підприємства, які є резидентами України юрособами, платниками податку на прибуток (без різниць), прийняли рішення збільшити СК за рахунок нерозподіленого прибутку (реінвестувати дивіденди). Чи потрібно суму реінвестованих дивідендів включати до складу доходу при розрахунку фінрезультату до оподаткування і сплачувати в підсумку податок на прибуток з цієї суми?
    15.03.202438
  • Якщо дивіденди виплачуються з раніше оподаткованого прибутку, авансовий внесок не сплачується
    Підприємство вирішило виплатити дивіденди за 2020 рік. Прибуток за 2020 рік був 20 млн грн, податок сплачений. У структурі власників 30% фізособи, 70% - юрособи-резиденти. Чи потрібно сплачувати авансовий внесок з податку на прибуток при виплаті таких дивідендів та як відображати цю операцію в додатку АВ до декларації з податку на прибуток?
    13.03.202446
  • Як виплатити дивіденди за рік, якщо вже платили за третій квартал?
    Підприємство виплатило дивіденди за третій квартал 2023 року. Як тепер виплатити дивіденди за четвертий квартал? А як виплатити дивіденди за увесь 2023 рік, без врахування дивідендів третього кварталу? Що прописати у протоколі?
    08.03.202485
  • Насіння кукурудзи власного виробництва надано клієнту безкоштовно: нюанси оподаткування
    Підприємство – виробник планує надати вирощене насіння кукурудзи клієнту безкоштовно як рекламний продукт для подальшої співпраці. Який порядок оподаткування даної операції ПДВ та податком на прибуток?
    04.03.202433