• Посилання скопійовано

Помилково отримані кошти неприбутковою організацією: чи буде доходом організації?

Неприбуткова організація помилково отримала в грудні 2019 р. грошові кошти на поточний рахунок. 1 січня 2020 року ці кошти організація не повернула (не було листа на повернення). Чи буде отримання таких коштів доходом організації? Чи відображаються такі неповернуті кошти в звітності за IV квартал?

Дохід від помилково отриманих коштів

Пункт 1.24 Закону №2346 поділяє подібні платежі на помилкові та неналежні.

Помилковий переказ - рух певної суми коштів, внаслідок якого з вини банку або іншого суб'єкта переказу відбувається її списання з рахунку неналежного платника та/або зарахування на рахунок неналежного отримувача чи видача йому цієї суми у готівковій формі.

Неналежний переказ - рух певної суми коштів, внаслідок якого з вини ініціатора переказу, який не є платником, відбувається її списання з рахунка неналежного платника та/або зарахування на рахунок неналежного отримувача чи видача йому суми переказу в готівковій чи майновій формі.

Відповідно до п. 1.4 Інструкції №22 особа, якій без законних підстав зарахована сума переказу на її рахунок є неналежним отримувачем.

Якщо помилки припустився банк, то останній відповідно до Закону №2346 зобов'язаний негайно після виявлення помилки переказати за рахунок власних коштів суму переказу належному отримувачу та повідомити неналежного отримувача про здійснення помилкового переказу і про необхідність ініціювання ним переказу еквівалентної суми коштів цьому банку протягом 3 робочих днів з дати надходження такого повідомлення.

Якщо ж помилився платник (ініціатор переказу), слід врахувати таке:

Раніше п. 6 Указу Президента України №227/95, був передбачений п’ятиденний строк на повернення помилково зарахованих коштів. Ця умова діяла для всіх  підприємств незалежно від форм власності. На сьогодні цей Указ втратив чинність.

Але це не знімає відповідальності з неналежного отримувача щодо повернення помилково отриманих коштів, оскільки у разі неповернення таких коштів у зазначений строк спір вирішується в судовому порядку.

У консультації ми радили повертати помилково отримані кошти в межах строків позовної давності, який становить три роки. Також цю проблему ми розглядали тут  на підставі відповідей ДПС та НБУ  на наші запити.

 

Звітність

У разі нецільового використання коштів неприбутковою організацією вона зобов'язана подати у термін, визначений для місячного податкового (звітного) періоду, звіт про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації за період з початку року по останній день місяця, в якому вчинено таке порушення, та зазначити суму самостійно нарахованого податкового зобов'язання з податку на прибуток.

Звідси, можна зробити висновок, що оскільки неприбуткова організація отримала в IV кварталі помилкові перераховані кошти та не витратила на нецільове використання, то ніякого доходу не виникає і в звітності не відображається, навіть якщо ці кошти будуть повернуті і іншому кварталі, оскільки не виникає права власності на ці кошти.

 

Повернення коштів

Зазвичай на практиці платник звертається до одержувача з листом про прохання повернути помилково перераховані кошти на відповідні реквізити банку з зазначенням суми за підписами та печаткою (у разі її застосування).

У разі, якщо такий лист не надійшов, то підприємство, яке отримало такі кошти і визнавши їх помилковим, в межах строків позовної давності (3 роки), самостійно приймає рішення про їх повернення.

Для цього в платіжному дорученні на повернення коштів, у призначенні платежу в довільній формі зазначаєте, наприклад, «повернення помилково отриманих коштів за платіжним дорученням № 12 від 16.01.2020 р. без ПДВ».

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»

  • Виплата роялті нерезиденту: порядок оподаткування
    ТОВ купує батьківські компоненти насіння кукурудзи у нерезидента (Хорватія). Після реалізації вирощеної продукції відповідно до ліцензійної угоди ТОВ має нарахувати та сплатити роялті. Нерезидент є кінцевим бенефіціарним власником ТОВ. Як впливає на фінансовий результат нарахування та виплата роялті? Хто є податковим агентом при виплаті роялті?
    09.04.202447
  • Чи включаються реінвестовані дивіденди в дохід інвестора юрособи?
    Засновники підприємства, які є резидентами України юрособами, платниками податку на прибуток (без різниць), прийняли рішення збільшити СК за рахунок нерозподіленого прибутку (реінвестувати дивіденди). Чи потрібно суму реінвестованих дивідендів включати до складу доходу при розрахунку фінрезультату до оподаткування і сплачувати в підсумку податок на прибуток з цієї суми?
    15.03.202438
  • Якщо дивіденди виплачуються з раніше оподаткованого прибутку, авансовий внесок не сплачується
    Підприємство вирішило виплатити дивіденди за 2020 рік. Прибуток за 2020 рік був 20 млн грн, податок сплачений. У структурі власників 30% фізособи, 70% - юрособи-резиденти. Чи потрібно сплачувати авансовий внесок з податку на прибуток при виплаті таких дивідендів та як відображати цю операцію в додатку АВ до декларації з податку на прибуток?
    13.03.202446
  • Як виплатити дивіденди за рік, якщо вже платили за третій квартал?
    Підприємство виплатило дивіденди за третій квартал 2023 року. Як тепер виплатити дивіденди за четвертий квартал? А як виплатити дивіденди за увесь 2023 рік, без врахування дивідендів третього кварталу? Що прописати у протоколі?
    08.03.202485
  • Насіння кукурудзи власного виробництва надано клієнту безкоштовно: нюанси оподаткування
    Підприємство – виробник планує надати вирощене насіння кукурудзи клієнту безкоштовно як рекламний продукт для подальшої співпраці. Який порядок оподаткування даної операції ПДВ та податком на прибуток?
    04.03.202433