• Посилання скопійовано

Виплата дивідендів фізособі «єдинником»: оподаткування та обмеження

Підприємство – платник ЄП планує виплатити дивіденди єдиному засновнику - фізособі. Які податки утримуються? Хто сплачує податки? Коли можна нарахувати та виплатити дивіденди? Чи є обмеження щодо суми?

Оподаткування

Відповідно до пп. 170.5.2 ПКУ, будь-який резидент, який нараховує дивіденди фізособам є її податковим агентом. Пасивні доходи у вигляді дивідендів включаються до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу фізособи і, як наслідок, оподатковуються ПДФО та військовим збором.

Дивіденди, виплачені платниками єдиного податку фізособам, оподатковуються за ставкою 9% (пп. 167.5.4 ПКУ). Крім того, дивіденди оподатковуються військовим збором за ставкою 1,5%.

У кварталі нарахування та виплати, дивіденди та утримані з них ПДФО і військовий збір підприємству-емітенту слід відобразити у податковому розрахунку за формою №1ДФ. Згідно з Порядком його заповнення, доходи фізосіб у вигляді дивідендів відображаються за ознакою доходу "109".

Таким чином, підприємство має утримати з суми нарахованих фізособі дивідендів суми ПДФО та ВЗ і сплатити їх до бюджету.

 

Авансовий внесок з податку на прибуток

Як зазначено у абз. 7 пп. 57.1-1.2 ПКУ, обов’язок з нарахування та сплати авансового внеску з податку за визначеною пп. 136.1 ПКУ ставкою, покладається на будь-якого емітента корпоративних прав (крім платників єдиного податку).

Отже, платники єдиного податку звільнені від сплати авансового внеску з податку на прибуток при виплаті дивідендів.

 

Обмеження

Оскільки дивіденди – це частина чистого прибутку певного звітного року за даними бухобліку, то їх можна нараховувати в сумі, що не перевищує показник чистого прибутку за відповідний рік - тобто рядок 2350 форми №2 (або №2-м чи №2-мс) за період, за який нараховуються дивіденди. Фінрезультат наступних звітних періодів не впливає на розрахунок розміру дивідендів за минулий період.

Проте варто зважати на те, що наразі згідно з пп. 6 Постанови №148 суб’єкти господарювання мають право здійснювати розрахунки готівкою протягом одного дня за одним або кількома платіжними документами, зокрема, з фізичними особами – у розмірі до 50000 (п’ятдесяти тисяч) грн уключно.

При цьому, такі готівкові обмеження, як зазначають податківці, поширюються і на виплату дивідендів.

Отже, якщо підприємство виплачує дивіденди засновнику готівкою, то зробити це воно має у розмірі не більше за 50 тис. грн за один день. Якщо дивіденди перераховуються на картку такого засновника, то готівкові обмеження відповідно не застосовуються.

 

Строки виплати дивідендів

За ч. 1 ст. 26 Закону про ТОВ та ТДВ, виплата дивідендів здійснюється за рахунок чистого прибутку товариства особам, які були учасниками товариства на день прийняття рішення про виплату дивідендів, пропорційно до розміру їхніх часток.

Товариство виплачує дивіденди коштами, якщо інше не встановлено одностайним рішенням загальних зборів учасників, у яких взяли участь всі учасники товариства.

За ч. 4 ст. 26 Закону про ТОВ та ТДВ, виплата дивідендів здійснюється протягом шести місяців з дня прийняття рішення про їх виплату. Але строк виплат може бути іншим, якщо його встановлено статутом товариства або рішенням загальних зборів учасників.

Дивіденди можуть виплачуватися за будь-який період, що є кратним кварталу, якщо інше не передбачене статутом.

Тож виплата дивідендів за підсумками кожного кварталу вважається законною, але лише якщо це встановлено статутом. Якщо статутом встановлено період виплати — за підсумками року, то саме за підсумками року потрібно й виплачувати, або міняти зміст статуту.

Тож дивіденди нараховуються відповідно до статуту підприємства та на підставі рішення його учасників. Дивіденди можуть бути виплачені за будь-який минулий період, за який було отримано прибуток, але виплату дивідендів необхідно здійснити протягом 6 місяців з дня прийняття рішення про їх виплату (якщо інше не встановлено статутом).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»

  • Виплата роялті нерезиденту: порядок оподаткування
    ТОВ купує батьківські компоненти насіння кукурудзи у нерезидента (Хорватія). Після реалізації вирощеної продукції відповідно до ліцензійної угоди ТОВ має нарахувати та сплатити роялті. Нерезидент є кінцевим бенефіціарним власником ТОВ. Як впливає на фінансовий результат нарахування та виплата роялті? Хто є податковим агентом при виплаті роялті?
    09.04.202441
  • Чи включаються реінвестовані дивіденди в дохід інвестора юрособи?
    Засновники підприємства, які є резидентами України юрособами, платниками податку на прибуток (без різниць), прийняли рішення збільшити СК за рахунок нерозподіленого прибутку (реінвестувати дивіденди). Чи потрібно суму реінвестованих дивідендів включати до складу доходу при розрахунку фінрезультату до оподаткування і сплачувати в підсумку податок на прибуток з цієї суми?
    15.03.202437
  • Якщо дивіденди виплачуються з раніше оподаткованого прибутку, авансовий внесок не сплачується
    Підприємство вирішило виплатити дивіденди за 2020 рік. Прибуток за 2020 рік був 20 млн грн, податок сплачений. У структурі власників 30% фізособи, 70% - юрособи-резиденти. Чи потрібно сплачувати авансовий внесок з податку на прибуток при виплаті таких дивідендів та як відображати цю операцію в додатку АВ до декларації з податку на прибуток?
    13.03.202445
  • Як виплатити дивіденди за рік, якщо вже платили за третій квартал?
    Підприємство виплатило дивіденди за третій квартал 2023 року. Як тепер виплатити дивіденди за четвертий квартал? А як виплатити дивіденди за увесь 2023 рік, без врахування дивідендів третього кварталу? Що прописати у протоколі?
    08.03.202483
  • Насіння кукурудзи власного виробництва надано клієнту безкоштовно: нюанси оподаткування
    Підприємство – виробник планує надати вирощене насіння кукурудзи клієнту безкоштовно як рекламний продукт для подальшої співпраці. Який порядок оподаткування даної операції ПДВ та податком на прибуток?
    04.03.202433