• Посилання скопійовано

Виплата дивідендів фізособам, якщо немає фінможливості виплатити їх

Виплата дивідендів акціонерам-фізичним особам: які проведення слід зробити? Як відобразити у формі № 1ДФ та декларації з прибутку? Якщо немає фінансової можливості виплатити всю суму вчасно, то коли перераховувати податки? Чи нараховується індексація на суму невиплачених дивідендів?

Які проведення слід зробити? 

Облік нерозподілених прибутків чи непокритих збитків поточного та минулих років, а також використаного в поточному році прибутку ведеться на рахунку 44. У бухобліку використання прибутку на виплату дивідендів відобразиться так:

  • нарахування дивідендів — записом Дт 443 «Прибуток, використаний у звітному періоді» Кт 671 «Розрахунки за нарахованими дивідендами»;
  • водночас, наприкінці року робимо запис Дт 441 «Прибуток нерозподілений» Кт 443 «Прибуток, використаний у звітному періоді»;
  • утримання ПДФО (якщо засновником є фізособа, в т. ч. нерезидент) чи податку з доходів нерезидента (якщо засновником є юрособа-нерезидент) Дт 671 Кт 641;
  • утримання військового збору (якщо засновником є фізособа, в т. ч. нерезидент) Дт 671 Кт 642;
  • виплата дивідендів засновнику Дт 671 «Розрахунки за нарахованими дивідендами» Кт 301, 311 (26, 28, якщо прийнято рішення про виплату майном, зокрема, продукцією або товаром. При виплаті дивідендів майном нараховуємо ПДВ: Дт 949 Кт 641/ПДВ).

 

Як відобразити у формі № 1ДФ та декларації з прибутку?

Суми дивідендів, нарахованих і виплачених фізособам, а також утриманого з них ПДФО відображають у формі №1ДФ. Згідно з Довідником ознак доходів, затвердженим Наказом № 4, суми дивідендів наводять у звіті за ф. № 1ДФ з ознаками доходів:

Суми дивідендів, виплачених на користь фізичних осіб у звітному періоді, відображаються у додатку АВ до декларації з податку на прибуток.

Детально про заповнення цього додатку ми писали тут та тут.

У деяких випадках при виплаті дивідендів сплачується авансовий внесок – див. пп. 57-1.1 ПКУ. На суму сплачених авансових внесків при виплаті дивідендів зменшують зобов'язання з податку на прибуток, задеклароване в декларації за звітний рік. Суму зменшення відображають у додатку ЗП до декларації.

 

Якщо немає фінансової можливості виплатити всю суму вчасно, то коли перераховувати податки?

Якщо зборами засновників прийнято рішення про нарахування дивідендів, проте їх сума не виплачена, не слід забувати про вчасну сплату ПДФО та військового збору. У цьому разі податки сплачуємо згідно з пп. 168.1.5 ПКУ — протягом 30 к. д. після закінчення місяця, в якому нараховано дивіденди (у строк для місячного податкового періоду).

Аналогічно оподатковуються дивіденди, які виплачуються на користь фізосіб-нерезидентів, це підтверджує пп. 170.10.1 ПКУ.

 

Чи нараховується індексація на суму невиплачених дивідендів?

Згідно з п. 2 Порядку №1078 індексації підлягають грошові доходи громадян, одержані в гривнях на території України, які не мають разового характеру, зокрема: заробітна плата, пенсії, стипендії, аліменти.

Тобто індексації підлягають постійні доходи. А разові виплати не індексують. Оскільки дивіденди виплачуються раз на рік чи взагалі раз за декілька років, то такі виплати є разовими, а тому не підлягають індексації.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»