• Посилання скопійовано

Профспілка організувала своїм членам-фізособам екскурсію: що з оподаткуванням?

Профспілкова організація організувала своїм членам-фізособам екскурсію. Як бути з оподаткуванням?

Професійні спілки створюються з метою здійснення представництва та захисту трудових, соціально-економічних прав та інтересів членів профспілки та ведуть свою діяльність на підставі статуту. Правове регулювання, засади створення, права та гарантій діяльності професійних спілок визначено у Законі про профспілки.

Зокрема, у ст. 14 Закону про профспілки визначено, що джерела надходження (формування) коштів профспілки та напрями їх використання визначаються в їх статутних документах.

Таким чином, статутом профспілкової організації повинно бути передбачено можливість члена профспілки отримувати матеріальну допомогу за рахунок коштів профспілки на підставі рішення комітетів профспілки або їх президій.

В такому випадку виплата матеріальної допомоги здійснюється виключно для реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених статутом. А отже, виплата не вважається розподілом отриманих доходів (прибутків) та не є підставою для виключення первинної профспілкової організації з Реєстру неприбуткових установ та організацій.

Тобто профспілки — це один з різновидів юросіб, які можуть мати неприбутковий статус.

Але статус неприбуткової організації дає звільнення лише щодо податку на прибуток. Тобто неприбуткові організації, так само, як і решта юросіб, є податковими агентами стосовно доходів, які вони виплачують фізособам.

Згідно з пп. «е» пп. 164.2.17 ПКУ, до загального місячного оподатковуваного доходу фізособи включається дохід, отриманий платником податку як додаткове благо (крім випадків, передбачених ст. 165 ПКУ) у вигляді вартості безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг), визначеної за правилами звичайної ціни, а також суми знижки звичайної ціни (вартості) товарів (робіт, послуг), індивідуально призначеної для такого платника податку, крім сум, зазначених у пп. 165.1.53 ПКУ.

Податковий агент, який нараховує оподатковуваний дохід на користь фізособи, зобов'язаний утримувати податок із суми такого доходу за його рахунок, використовуючи ставку податку 18%. Крім того, зазначені доходи є об'єктом оподаткування військовим збором.

Враховуючи викладене, вартість екскурсій (відвідувань музеїв), що організовуються для членів профспілки та членів їх сімей і оплачуються за рахунок коштів зазначеної профспілки, включається до їх загального місячного (річного) оподатковуваного доходу як додаткове благо (ознака доходу у формі №1ДФ — «126») та оподатковується податком на доходи фізичних осіб і військовим збором на загальних підставах, за умови персоніфікації кожного учасника заходів.

А як щодо путівок, які надаються профспілками? Тут ситуація інша.

З метою оподаткування податком на доходи фізичних осіб, до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку-фізичної особи не включається вартість путівок на відпочинок, оздоровлення та лікування, у тому числі на реабілітацію інвалідів, на території України платника податку та/або його дітей віком до 18 років, які надаються йому безоплатно або із знижкою (у розмірі такої знижки) професійною спілкою, до якої зараховуються профспілкові внески платника податку — члена такої професійної спілки, створеної відповідно до законодавства України. Така норма передбачена пп. 165.1.35 ПКУ.

Але зазначене звільнення від оподаткування поширюється на платників податків, які отримують путівки виключно від професійної спілки, до якої зараховуються профспілкові внески платника податку — члена такої професійної спілки.

Вартість безоплатної або із знижкою (у розмірі такої знижки) профспілкової путівки, яка надається платнику податків на оздоровлення членів сім'ї віком після 18 років, або не членів такої профспілкової організації оподатковується податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18% та військовим збором за ставкою 1,5%.

Сімейна профспілкова путівка, надана платнику податків, до якої включається і вартість оздоровлення членів сім'ї після 18 років або не членів такої профспілкової організації, оподатковується у розмірі частини отриманого доходу на оздоровлення таких членів сім'ї.

У податковому розрахунку за формою №1ДФ вартість наданих профспілковою організацією безоплатних путівок відображається за ознакою доходу «156».

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»