• Посилання скопійовано

Неправильно визначили плату на землю за 2017 рік: виправлення в 2019 році

Юрособа через коригування плати за землю за 2017 рік зменшує свої зобов’язання, що зменшує і витрати. Юрособа вирішила коригувати витрати в декларації за звітний період (2019 р.), у якому відкориговано плату за землю. Як це відобразити у декларації з податку на прибуток? Чи є якась відповідальність? Як визначити період сплатити пені (рядок 29 додатку ВП)?

Бухоблік

Згідно з п. 4 П(С)БО 6, виправлення помилок, допущених при складанні фінзвітів у попередніх роках, здійснюється шляхом коригування сальдо нерозподіленого прибутку на початок звітного року, якщо такі помилки впливають на величину нерозподіленого прибутку (непокритого збитку).

Тож відобразити таку суму можна і першого січня 2019 року, однак не за рахунок поточних витрат, а за рахунок зменшення сальдо нерозподіленого прибутку (або збільшення сальдо за непокритому збитку).

На 1 січня звітного року (зокрема, в даному випадку - це буде 2019 рік) підприємство складає бухгалтерську довідку із коригуванням показника на рахунку 44 та відповідного рахунку, показники якого призвели до необхідності коригування.

 

Декларація з податку на прибуток

Підприємство, яке виявило помилки у раніше поданій декларації за 2017 рік, зобов’язане їх виправити, як того вимагають норми ст. 50 ПКУ. Зробити це можна двома способами:

1) Шляхом подання уточнюючої декларації за 2017 рік;

Уточнююча декларація подається тоді, коли фактично було виявлено помилку – тобто у будь-який момент незалежно від термінів подання звітності за період, у якому було виявлено помилку.

2) У декларації за податковий період, протягом якого такі помилки були самостійно виявлені (у даному випадку - це буде декларація за 2019 рік). Про заповнення додатку ВП та необхідність подання додатків, ми писали тут.

 

Штраф та пеня

Розмір штрафу залежить від того, яким чином здійснюється внесення змін до податкової звітності:

  • у разі виправлення помилок шляхом уточнюючого розрахунку штраф складає 3% від суми недоплати. Зверніть увагу, що сума штрафу при цьому сплачується до подання такого уточнюючого розрахунку;
  • якщо виправлення помилки відбувається у декларації за звітний період шляхом заповнення додатку ВП, штраф складає 5% від суми недоплати із відповідним збільшенням загальної суми грошового зобов’язання з цього податку.

Тобто уточнення показників за 2017 рік (згідно з якими відбувається зменшення показників до оподаткування) не призведе до штрафних наслідків. Адже у зв’язку із виправленням помилки не виникає недоплати з податку на прибуток, навпаки – переплата.

Що стосується пені, то відповідно до пп. 14.1.162 ПКУ, пеня — це сума коштів у вигляді відсотків, нарахована на суми грошових зобов'язань, не сплачених у встановлені законодавством строки. Оскільки внаслідок коригувань навпаки виникає переплата з податку на прибуток, тож й пені немає.

 

Фінансова звітність

Оскільки фінзвітність, що складається та подається відповідно до п. 46.2 ПКУ платниками податку на прибуток є додатком до податкової декларації з податку на прибуток підприємств та її невід’ємною частиною, то при подані уточнюючої декларації необхідно подати виправлену фінзвітність. При цьому у примітках до такої фінзвітності необхідно зазначити причини, що призвели до змін.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»

  • Виплата роялті нерезиденту: порядок оподаткування
    ТОВ купує батьківські компоненти насіння кукурудзи у нерезидента (Хорватія). Після реалізації вирощеної продукції відповідно до ліцензійної угоди ТОВ має нарахувати та сплатити роялті. Нерезидент є кінцевим бенефіціарним власником ТОВ. Як впливає на фінансовий результат нарахування та виплата роялті? Хто є податковим агентом при виплаті роялті?
    09.04.202447
  • Чи включаються реінвестовані дивіденди в дохід інвестора юрособи?
    Засновники підприємства, які є резидентами України юрособами, платниками податку на прибуток (без різниць), прийняли рішення збільшити СК за рахунок нерозподіленого прибутку (реінвестувати дивіденди). Чи потрібно суму реінвестованих дивідендів включати до складу доходу при розрахунку фінрезультату до оподаткування і сплачувати в підсумку податок на прибуток з цієї суми?
    15.03.202438
  • Якщо дивіденди виплачуються з раніше оподаткованого прибутку, авансовий внесок не сплачується
    Підприємство вирішило виплатити дивіденди за 2020 рік. Прибуток за 2020 рік був 20 млн грн, податок сплачений. У структурі власників 30% фізособи, 70% - юрособи-резиденти. Чи потрібно сплачувати авансовий внесок з податку на прибуток при виплаті таких дивідендів та як відображати цю операцію в додатку АВ до декларації з податку на прибуток?
    13.03.202446
  • Як виплатити дивіденди за рік, якщо вже платили за третій квартал?
    Підприємство виплатило дивіденди за третій квартал 2023 року. Як тепер виплатити дивіденди за четвертий квартал? А як виплатити дивіденди за увесь 2023 рік, без врахування дивідендів третього кварталу? Що прописати у протоколі?
    08.03.202484
  • Насіння кукурудзи власного виробництва надано клієнту безкоштовно: нюанси оподаткування
    Підприємство – виробник планує надати вирощене насіння кукурудзи клієнту безкоштовно як рекламний продукт для подальшої співпраці. Який порядок оподаткування даної операції ПДВ та податком на прибуток?
    04.03.202433