• Посилання скопійовано

Придбання авіаквитків за дорученням: що з ПДВ?

Турагенція - ТОВ (платник ЄП без ПДВ) за договором доручення від туриста придбає йому авіаквитки на сайті RYANAIR (нерезидент, немає офіційного представництва в Україні з зареєстрованою юрособою). Чи є для турагенції ПЗ з ПДВ? Якщо придбання квитків на сайті Wizz Air – це юрособа, є платником ПДВ в Україні, чи є ПЗ з ПДВ для агенції?

У разі придбання/продажу товарів/послуг за договором доручення, як і у випадку з договорами комісії, діють правила пп. 189.4 ПКУ:

  • база оподаткування визначається за загальними правилами, установленими ст. 188 ПКУ;
  • дата збільшення податкових зобов’язань визначається за загальними правилами, зазначеними у ст. 187 ПКУ.

Втім, відповідно до пп. 201.8 ПКУ право на нарахування ПЗ з ПДВ та складання податкових накладних надається виключно особам, зареєстрованим як платники податку в порядку, передбаченому ст. 183 ПКУ. Навіть, якщо у платника ПДВ перша подія (зарахування коштів від покупця) відбулася до його реєстрації платником ПДВ, а друга подія відбулася після такої реєстрації платника ПДВ, то податкове зобов’язання з ПДВ за такою операцією не нараховується.

Тобто, якщо СГ не є платником ПДВ, то відповідно в нього не можуть виникати ПЗ з ПДВ аж до моменту реєстрації платником ПДВ. Аналогічно він не має права й на ПК з ПДВ.

Втім в ПКУ передбачено випадки, коли СГ не є платником ПДВ, але все одно має нарахувати та сплатити ПДВ. Так, відповідно до пп. 180.2 ПКУ особа-резидент – отримувач послуг є відповідальним за нарахування та сплату ПДВ, якщо місце постачання отриманих послуг від нерезидента  розташоване на митній території України.

По-перше, звичайна фізособа для цілей р. V ПКУ не є особою, про яку йшла мова вище у нормі. А отримувачем послуг є саме фізособа, а не повірений – турагенція;

По-друге, згідно з УПК №610, якщо послуги перевезення надаються перевізником-нерезидентом, що не має постійного представництва на митній території України, то операції з постачання таких послуг не підпадають під об’єкт оподаткування ПДВ (незалежно від того, замовнику-резиденту чи замовнику-нерезиденту надаються такі послуги).

Таким чином, у турагенції не виникають ПДВ у разі придбання послуг  як посередник у Wizz Air, адже не є платником ПДВ, так й у RYANAIR, адже такі послуги взагалі не є об’єктом оподаткування ПДВ. Та й знову ж таки – послуги із перевезення має отримувач  фізособа, яка не є платником ПДВ для цілей пп.180.2 ПКУ.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Продаж БПЛА: що з ПДВ?
    Підприємство виготовляє і продає дрони іншим суб’єктам господарювання. Складові запчастини придбаваються у вітчизняних постачальників. Як скористатися пільгою щодо звільнення від оподаткування ПДВ за пп. 5 п. 32 підр. 2 розд. ХХ ПКУ?
    Сьогодні 11:1142
  • Особливості ПДВ в разі оплати фізособою за послуги, надані бюджетній установі
    Фізособа – працівник бюджетної установи оплатила зі свого особистого банківського рахунку на рахунок ТОВ (платник ПДВ) за послуги у сфері інформатизації за укладеним із даною установою та ТОВ договору про надання послуг. Як провести даний платіж в бухобліку? Як нарахувати ПДВ, якщо є виписаний рахунок і акт про надання послуг, а оплата надійшла не з бюджетного рахунку?
    12.04.202423
  • Послуги надані нерезиденту, а споживач резидент: що з ПДВ?
    ТОВ-резидент (1) надає інформаційні та консультаційні послуги у сфері інформаційних технологій та комп’ютерних систем нерезиденту. В контракті зазначено, що технічний проєкт виконується для резидента (2) за його адресою перебування. Нерезидент контролює виконання умов, приймає послуги, здійснює оплату послуг та підписує документи. Чи буде оподатковуватися ПДВ ця операція?
    28.03.2024581
  • Перехідні операції при реєстрації платником ПДВ з середини місяця
    Підприємство – платник ЄП ІІІ групи з 01.01.2024 р. перейшло на загальну систему, але заяву на реєстрацію ПДВ не подало вчасно – платник ПДВ з 25.01.2024 р. За електроенергією воно сплатило 08.01.2024 р., ПН складена 31.01.2024 р. за правилами касового методу. Станом на 01.02.2024 р. підприємство має борг за січень 2024 р., який буде сплачено у лютому. ПН складена 29.02.2024 р. Як включити ці ПН до податкового кредиту?У серпні 2023 р. підприємство відвантажило товар, оплата надійшла у лютому. Чи виникнуть ПЗ з ПДВ?
    27.03.202464
  • Помилкова ПН та РК у різних періодах: як врахувати?
    Підприємство у січні 2024 року склало та зареєструвало зайву ПН на операцію поставки, що не відбулася. Цю ПН включено у декларацію січня. Помилку виявлено у березні 2024 р., тоді ж складено та зареєстровано РК. У якому періоді треба відобразити зменшення податкового зобов’язання: у січні 2024 р., подавши УР до декларації та відкоригувати на суму помилкової ПН, чи включити РК у березні 2024 р. та не подавати УР до декларації?
    25.03.20241471