• Посилання скопійовано

Що таке неоподатковувані операції з метою оподаткування ПДВ?

Як визначити, які операції вважаються неоподатковуваними з метою оподаткування ПДВ?

Визначення неоподатковуваних операцій для цілей ст. 199 ПКУ

Оподатковувані операції – це операції, що підлягають оподаткуванню ПДВ:

Саме ці операції зазначені у графі 5 таблиці 1 додатку 7 до декларації з ПДВ як сума значень рядків 1.1, 1.2, 2, 3 та 7 колонки «А» декларації та всіх уточнюючих розрахунків. Рядок 7 декларації – це коригування ПЗ за оподатковуваними операціями відповідно до ст. 192 ПКУ.

Відповідно, неоподатковувані операції – це всі інші операції, що не належать до оподатковуваних. Цей висновок випливає зі змісту граф 4 та 7 таблиці 1 додатку 7 до декларації з ПДВ. Графа 4  таблиці 1 додатку 7 до декларації з ПДВ включає в себе загальний обсяг постачання (сума значень рядків 1.1, 1.2, 2, 3, 5 та 7 колонки «А»  декларації та всіх уточнюючих розрахунків). Рядок 5 декларації з ПДВ входить до розрахунку значення графи 4 та не входить до розрахунку значення графи 5 таблиці 1 додатку 7 до декларації з ПДВ.

У графі 5 таблиці 1 додатку 7 до декларації з ПДВ відображаються неоподатковувані операції:

  • операції, що не є об'єктом оподаткування (ст. 196 ПКУ),
  • операції з постачання послуг за межами митної території України та послуг, місце постачання яких визначено відповідно до пп. 186.2, 186.3 ПКУ за межами митної території України;
  • операції, які звільнені від оподаткування (ст. 197 ПКУ, підрозділ 2 розділу XX ПКУ, міжнародні договори (угоди)).

Така класифікація операцій застосовується для цілей заповнення додатку 7 до декларації з ПДВ.

 

Визначення неоподатковуваних операцій для цілей реєстрації платником ПДВ

Для цілей визначення, чи потрібно суб’єкту господарювання реєструватися платником ПДВ або чи може він подати заяву про анулювання реєстрації його як платника ПДВ застосовується поняття операцій, що підлягають або не підлягають оподаткуванню ПДВ. Про ці операції ми докладно писали у наших матеріалах:

  • на думку податківців, до оподатковуваних операцій для цілей реєстрації особи як платника ПДВ належать операції, що підлягають оподаткуванню за основною ставкою ПДВ 20%, ставкою 7%, нульовою ставкою ПДВ та звільнені (умовно звільнені) від оподаткування ПДВ – див. тут. Відповідно, для цілей реєстрації платником ПДВ не беруться до уваги операції лише операції, що не є об’єктом оподаткування відповідно до ст. 196 ПКУ та операції з постачання послуг за межами митної території України та послуг, місце постачання яких визначено відповідно до пп. 186.2, 186.3 ПКУ за межами митної території України;
  • ми коментували цю думку в аналітичному матеріалі тут, у розділі: «Які операції включаються до розрахунку обсягу 1 млн грн?».

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202416
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202414
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20242941
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202419
  • Продаж БПЛА: що з ПДВ?
    Підприємство виготовляє і продає дрони іншим суб’єктам господарювання. Складові запчастини придбаваються у вітчизняних постачальників. Як скористатися пільгою щодо звільнення від оподаткування ПДВ за пп. 5 п. 32 підр. 2 розд. ХХ ПКУ?
    16.04.2024212