• Посилання скопійовано

Виправлення помилок при нарахуванні ПДВ з продажу ОЗ: які наслідки?

Юрособа (платник ПДВ, загальна системп) продавала ОЗ, ПДВ нараховувала на балансову вартість ОЗ з урахуванням суми зносу за місяць виведення із експлуатації, а не з балансової вартості на початок періоду, тобто занижена мінімальна база оподаткування. Які наслідки? Як відобразити у звітності, якщо в декларації за 2019 р. від’ємне ПДВ?

Балансова вартість - це залишкова вартість об'єкта ОЗ, виведеного з експлуатації, яка визначається як різниця між його первісною (переоціненою) вартістю та сумою зносу на дату балансу. А залишкова вартість — це різниця між первісною (переоціненою) вартістю необоротного активу і його сумою накопиченої амортизації (зносу) (п. 4 П(С)БО 7).

Згідно з пп. 188.1 ПКУ база обкладення ПДВ операцій постачання необоротних активів визначається виходячи з їх договірної вартості, але не може бути нижча від їх балансової (залишкової) вартості за даними бухгалтерському обліку на початок звітного періоду, протягом якого відбувалися такі операції.

Якщо переведення ОЗ і їх продаж відбудуться в різних періодах, то мінімальною межею бази оподаткування ПДВ буде вартість, яка сформована на рахунку 286 на початок звітного періоду, в якому буде продано об’єкт ОЗ. У разі, якщо переведення ОЗ на рахунок 286 і його безпосередній продаж відбулися в одному звітному періоді, то за мінімальну базу ПДВ треба прийняти залишкову вартість на початок періоду, в якому ОЗ переведений без урахування суми амортизації.

Якщо отримане значення виявиться менше продажної вартості об’єкта ОЗ, то ніякого донарахування ПДВ не знадобиться, а якщо більше, то складається дві ПН, які підлягають обов’язковій реєстрації:

а) одна — на фактичну (договірну) вартість ОЗ;

б) другу — на донарахування до мінімальної бази з типом причини «15».

Такі ПН/РК підприємство може зареєструвати у ЄРПН із порушенням установлених ПКУ строків протягом 1095 к.дн. із дати їх складання, при цьому заплативши штраф за несвоєчасну реєстрацію ПН/РК за недотримання граничного строку реєстрації, розмір якого залежить від кількості днів прострочення та суми податку зазначеної в такій ПН/РК. 

Донарахування ПДВ призведе до зменшення показника рядка 21 декларації з ПДВ. Відповідно до п. 5 та 6 Наказу № 21 у разі виправлення значення рядка 21 декларації, яке у майбутніх звітних періодах не вплинуло на значення рядка 18 чи рядка 20.2, уточнюючий розрахунок подається за один звітний період, в якому вносяться відповідні зміни. Значення графи 6 рядка 21 уточнюючого розрахунку (як збільшення, так і зменшення) враховується у рядку 16.2 декларації за звітний період, у якому подано такий уточнюючий розрахунок. У разі виправлення значення рядка 21 декларації, яке у майбутніх періодах впливатиме на значення рядка 18 чи рядка 20.2, уточнюючий розрахунок подається за кожний звітний період, у якому значення рядка 21 декларації впливало на значення рядка 18 чи рядка 20.2.

Якщо після виправлення виникає значення у рядку 18, то відповідно до пп. 50.1 ПКУ суму недоплати та самостійно розраховану штрафу слід сплатити до подання уточнюючого розрахунку. 

Щоб уникнути донарахування ПДВ, за можливості можна провести уцінку, зменшення корисності ОЗ чи змінити метод амортизації/строк корисного використання таким чином, щоб балансова вартість ОЗ була менше його продажної вартості.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.2024907
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202428
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202428
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20248875
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202432