• Посилання скопійовано

Помилкові кошти повернуто на електронний рахунок ПДВ: які наслідки?

Підприємство (платник ІІІ групи ЄП) повинно було повернути іншому підприємству на загальній системі оподаткування помилково отримані кошти. Перерахунок здійснено на електронний ПДВ - рахунок підприємства. Чи вважається кошти повернутими? Чи виникає дохід? Який облік таких коштів?

У Інструкції №22 наведено такі визначення:

  • неналежний платник - особа, з рахунку якої помилково або неправомірно переказана сума коштів;
  • помилкове списання/зарахування коштів - списання/зарахування коштів, унаслідок якого з вини банку або клієнта відбувається їх списання з рахунку неналежного платника та/або зарахування на рахунок неналежного отримувача;
  • неналежний отримувач - особа, якій без законних підстав зарахована сума переказу на її рахунок або видана їй у готівковій формі.

Своєю чергою, ст. 1212 ЦКУ зобов’язує особу, яка набула майно або зберегла його у себе за рахунок іншої особи (потерпілого) без достатньої правової підстави (безпідставно набуте майно), повернути потерпілому це майно.

Таким чином, помилково отримані кошти неналежним отримувачем повинні бути повернені їх відправнику.

Більш докладно про помилкові перекази ми писали тут.

При цьому, у пп. 200-1.4 ПКУ, зазначено, що на рахунок у системі електронного адміністрування ПДВ платника зараховуються кошти:

  • з поточного рахунку такого платника в сумах, необхідних для збільшення розміру суми, що обчислюється відповідно до пп. 200-1.3 ПКУ;
  • з поточного рахунку такого платника в сумах, недостатніх для сплати до бюджету узгоджених податкових зобов'язань з ПДВ.

Відповідно до цього, податківці у ІПК від 05.04.2018 р. №1452/6/99-99-15-03-02-15/ІПК зазначали, що поповнення електронного рахунку платника ПДВ за рахунок інших джерел, наприклад, з поточних рахунків інших осіб, незалежно від наявності чи відсутності договору доручення, не передбачено.

Що ж до доходу платника ЄП (неналежного отримувача), то суми коштів, які помилково надійшли на розрахунковий рахунок фізичної особи - підприємця - платника єдиного податку, не віднесено до переліку коштів, які не включаються до складу доходу платників єдиного податку.

Проте пп. 5 п. 292.11 ПКУ встановлено, що до складу доходу платника ЄП не включаються суми коштів (аванс, передоплата), що повертаються покупцю товару (робіт, послуг) - платнику єдиного податку та/або повертаються платником єдиного податку покупцю товару (робіт, послуг), якщо таке повернення відбувається внаслідок повернення товару, розірвання договору або за листом-заявою про повернення коштів.

Тобто сам факт того, що отримані кошти є помилковими не призводить до того, що "єдинник" не враховує їх у своєму доході. Водночас, якщо ці кошти за листом-заявою ним будуть повернуті, вони вважатись доходом не будуть. Варто зауважити, що у разі, якщо кошти було повернуто в тому ж періоді, в якому і отримано, то в декларації платника ЄП їх також відображати не потрібно. Якщо періоди різні, то такий платник податку враховує ці кошти у складі доходу у періоді їх отримання, а у періоді повернення на відповідну суму дохід буде скориговано.

Зверніть увагу, що обов’язковою умовою є наявність підтвердження того, що такі кошти є помилковими, зокрема, заяви на їх повернення.

Електронний рахунок у системі електронного адміністрування ПДВ – рахунок, відкритий платнику податку в Казначействі, на який платником перераховуються кошти з власного поточного рахунку в сумах, необхідних для збільшення розміру суми, на яку платник податку має право зареєструвати податкові накладні та/або розрахунки коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної в ЄРПН, а також у сумах, недостатніх для сплати до бюджету узгоджених податкових зобов'язань з цього податку.

Водночас, не можна вважати, що цей рахунок належить безпосередньо платнику податків, оскільки такий платник не може самостійно розпоряджатись коштами на ньому.

Тому вважаємо, що неналежний отримувач, платник ЄП, в даному випадку не виконав свій обов’язок щодо повернення помилково отриманих коштів.

Такий платник податку повинен звернутись до органу Казначейства із заявою про повернення помилково перерахованих електронний рахунок у системі адміністрування ПДВ коштів та перерахувати цю суму вже на рахунок особи, яка цю суму помилково йому перерахувала.

В бухгалтерському обліку у платника єдиного податку сума, що перерахована на електронний рахунок у системі електронного адміністрування ПДВ, обліковується на субрахунку 377 «Розрахунки з іншими дебіторами», а отримані раніше від іншого підприємства помилкові кошти - на субрахунку 685 «розрахунки з іншими кредиторами».

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202417
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202415
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20243201
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202419
  • Продаж БПЛА: що з ПДВ?
    Підприємство виготовляє і продає дрони іншим суб’єктам господарювання. Складові запчастини придбаваються у вітчизняних постачальників. Як скористатися пільгою щодо звільнення від оподаткування ПДВ за пп. 5 п. 32 підр. 2 розд. ХХ ПКУ?
    16.04.2024217