• Посилання скопійовано

Оплата послуг «Booking» з корпоративної картки: які наслідки з ПДВ?

Корпоративною карткою держатель картки оплатив послуги «Booking». Чи є це імпортом послуг для підприємства? Що є базою нарахування ПДВ і як його оплатити? Чи достатньо в обліковій політиці прописати пункт про віднесення витрат за роздруківкою квитанції з сайту?

По-перше, «Booking» - нерезидент надає послугу з розміщення на платформі інформації про номери (на підставі Угоди про використання онлайн-платформи для бронювання), а не послуги бронювання (посередницькі послуги) чи реклами, як може здатися на перший погляд.

По-друге, послуги з розміщення на платформі Booking.com інформації про номери є послугами з надання інформації, місце постачання яких визначають за пп. «в» пп. 186.3 ПКУ. Місцем постачання послуг з розміщення інформації на веб-порталах є місце реєстрації одержувача. У даному  випадку - це митна територія України, тому операція підпадає під об’єкт оподаткування ПДВ.

Оскільки «Booking» є нерезидентом (Нідерланди), не зареєстрованим в Україні, то отримувач послуг як агент повинен нарахувати податкові зобов’язання з ПДВ відповідно до ст. 208 ПКУ, а також пп. 180.2 ПКУ.

Відповідно до пп. 190.2 ПКУ для послуг, які постачаються нерезидентами на митній території України, базою оподаткування є договірна (контрактна) вартість таких послуг з урахуванням податків та зборів, за винятком ПДВ, що включаються до ціни постачання відповідно до законодавства. Визначена вартість перераховується в національну валюту за валютним (обмінним) курсом НБУ на дату виникнення податкових зобов'язань. У разі отримання послуг від нерезидентів без їх оплати база оподаткування визначається, виходячи із звичайних цін на такі послуги без урахування податку.

Тобто базою оподаткування є сама вартість послуг «Booking», а ПДВ нараховується на неї «зверху».

По-третє, для підтвердження витрачання грошових коштів суб’єктом господарювання за послуги, що придбавалися на іноземних інтернет-сайтах з оплатою їх за допомогою електронного платіжного засобу (у тому числі, і КПК), як пояснюють податківці (див. лист ДПС від 13.06.2018 р. №2584/6/99-99) можуть використовуватися:

1) виписка банку, що випустив платіжну карту, з якої списувалися грошові кошти в оплату таких послуг;

2) відповідний документ, рахунок, квитанція, товарний або касовий чек, квиток, талон тощо, отриманий від постачальника послуги.

Зауважимо, що карткою можна розрахуватися за ЗЕД-договором у сумі, еквівалентній 150000 грн (див. лист НБУ від 21.06.2019 р. №40-0006/32346).

Акт про надані послуги з усіма реквізитами, обов’язковими для первинних документів, система «Booking» не надасть. Документами, що підтверджують здійснення витрат і надання «Booking»-послуг, може бути авансовий звіт відповідального працівника про проведені платежі на користь «Booking» з КПК, виписки банку з рахунку, щомісячний рахунок на оплату комісії, роздрукований з Booking.com тощо.

Додатково читайте: Чи можне турагент для оплати через сайт booking.com чи авіапереліту на лоукостах використовувати картку-ключ?

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Послуги надані нерезиденту, а споживач резидент: що з ПДВ?
    ТОВ-резидент (1) надає інформаційні та консультаційні послуги у сфері інформаційних технологій та комп’ютерних систем нерезиденту. В контракті зазначено, що технічний проєкт виконується для резидента (2) за його адресою перебування. Нерезидент контролює виконання умов, приймає послуги, здійснює оплату послуг та підписує документи. Чи буде оподатковуватися ПДВ ця операція?
    28.03.2024291
  • Перехідні операції при реєстрації платником ПДВ з середини місяця
    Підприємство – платник ЄП ІІІ групи з 01.01.2024 р. перейшло на загальну систему, але заяву на реєстрацію ПДВ не подало вчасно – платник ПДВ з 25.01.2024 р. За електроенергією воно сплатило 08.01.2024 р., ПН складена 31.01.2024 р. за правилами касового методу. Станом на 01.02.2024 р. підприємство має борг за січень 2024 р., який буде сплачено у лютому. ПН складена 29.02.2024 р. Як включити ці ПН до податкового кредиту?У серпні 2023 р. підприємство відвантажило товар, оплата надійшла у лютому. Чи виникнуть ПЗ з ПДВ?
    27.03.202440
  • Помилкова ПН та РК у різних періодах: як врахувати?
    Підприємство у січні 2024 року склало та зареєструвало зайву ПН на операцію поставки, що не відбулася. Цю ПН включено у декларацію січня. Помилку виявлено у березні 2024 р., тоді ж складено та зареєстровано РК. У якому періоді треба відобразити зменшення податкового зобов’язання: у січні 2024 р., подавши УР до декларації та відкоригувати на суму помилкової ПН, чи включити РК у березні 2024 р. та не подавати УР до декларації?
    25.03.202470
  • Експорт послуг лабораторних досліджень: що з ПДВ?
    Підприємство, резидент України, платник ПДВ, надало послуги лабораторних досліджень продукції (перевиставило компенсацію витрат досліджень, що здійснювала незалежна лабораторія – резидент України на території України) нерезиденту. Чи потрібно нараховувати ПДВ?
    22.03.202433
  • Які послуги резидентів Дія. Сіті звільняються від ПДВ?
    Чи оподатковуються ПДВ операції з розробки програмного забезпечення та доступу до інформаційного продукту – додатку для оплати штрафів – через інтернет для резидентів Дія. Сіті? Чи поширюється на ці послуги пп. 197.1.33 ПКУ?
    22.03.202427