• Посилання скопійовано

Орендоване обладнання повертаємо шляхом поміщення його у митний режим реекспорту: що з ПДВ?

Чи складається ПН на обладнання, яке повертається власнику через поміщення його у митний режим реекспорту? Чи виникає обов’язок у платника ПДВ щодо нарахування податкових зобов’язань із сум податку, сплачених митним органам щодо орендованого обладнання?

Запитання:

Митний режим тимчасового ввезення завершується шляхом реекспорту орендованого обладнання та оформленням митної декларації ЕК 11 АА. Чи складається податкова накладна на обладнання, яке повертається власнику через поміщення його у митний режим реекспорту? Чи виникає обов’язок у платника ПДВ щодо нарахування податкових зобов’язань із сум податку, сплачених митним органам щодо орендованого обладнання? Коли обладнання вважається повернутим власнику нерезиденту: в момент підписання акту прийому-передачі чи в момент оформлення митної декларації?

 

Відповідь:

Особливості оподаткування ПДВ операцій під час переміщення товарів через митний кордон України залежно від обраного митного режиму встановлено в ст. 206 ПКУ.

Відповідно до пп. 206.1 ПКУ під час ввезення товарів на митну територію України суми ПДВ підлягають сплаті до держбюджету платниками податку до/або на день подання митної декларації безпосередньо на єдиний казначейський рахунок, крім операцій, за якими надається звільнення (умовне звільнення) від оподаткування.

Положеннями пп. 206.5 ПКУ передбачено, що операції з вивезення товарів у митному режимі реекспорту звільняються від оподаткування ПДВ, крім операцій з вивезення відповідно до п. 3 (щодо товарів у вигляді продуктів їх переробки) та 5 ч. 1 ст. 86 МКУ, що оподатковуються ПДВ за ставкою, визначеною пп. 195.1.1 ПКУ, тобто, нульовою.

Реекспорт у ч. 1 ст. 85 МКУ визначено як митний режим, відповідно до якого товари, що були раніше ввезені на митну територію України або на територію вільної митної зони, вивозяться за межі митної території України без сплати вивізного мита та без застосування заходів нетарифного регулювання зовнішньоекономічної діяльності.

Офіс ВПП ДПС в ІПК від 16.07.2018 р. №3130/ІПК/28-10-01-03-11 повідомляє, що операція з вивезення за межі митної території України товару, який ввозився на митну територію України у митному режимі імпорту, у зв'язку з його поверненням продавцю-нерезиденту, якщо таке вивезення здійснюється у митному режимі реекспорту, за винятком операцій з вивезення, перерахованих у п. 5 ч. 1 ст. 86 МКУ, підлягає звільненню від оподаткування ПКУ.

При цьому, якщо платник податку за такими товарами скористався своїм правом на податковий кредит і в подальшому здійснює їх вивезення у митному режимі реекспорту, то у податковому періоді, на який припадає таке вивезення, він повинен нарахувати ПДВ на підставі пп. 198.5 ПКУ.

Нагадаємо, що згідно з пп. «б» п. 198.5 ПКУ платник податку зобов'язаний нарахувати податкові зобов'язання ПДВ, виходячи з бази оподаткування, визначеної відповідно до пп. 189.1 ПКУ, та скласти не пізніше останнього дня звітного (податкового) періоду і зареєструвати в ЄРПН зведену податкову накладну за товарами/послугами, необоротними активами придбаними з ПДВ, у разі, якщо вони починають використовуватися в операціях, звільнених від оподаткування.

У абз. 7 п. 11 Порядку №1307 зазначено, що у разі складання зведеної податкової накладної у графі «Зведена податкова накладна» зазначається код ознаки «1» – у разі нарахування податкових зобов'язань відповідно до пп. 198.5 ПКУ.

У зведених податкових накладних, у яких зазначено код ознаки «1»:

  • у верхній лівій частині зазначається відповідний тип причини згідно з п. 8 Порядку №1307 - «09» - складена на постачання для операцій, які звільнені від оподаткування ПДВ;
  • у графі «Отримувач (покупець)» зазначається власне найменування платника податку;
  • у рядку «Індивідуальний податковий номер отримувача (покупця)» проставляється умовний ІПН «600000000000»;
  • рядок «Податковий номер платника податку або серія (за наявності) та номер паспорта» не заповнюється.

Щодо встановлення моменту повернення орендованого обладнання (зокрема, в момент підписання акту прийому-передачі або оформлення МД), то це необхідно визначати в договорі оренди. При цьому положеннями ч. 1 ст. 785 ЦКУ передбачено, що у разі припинення договору найму, наймач зобов'язаний негайно повернути наймодавцеві річ у стані, в якому вона була одержана, з урахуванням нормального зносу, або у стані, який було обумовлено в договорі.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Послуги надані нерезиденту, а споживач резидент: що з ПДВ?
    ТОВ-резидент (1) надає інформаційні та консультаційні послуги у сфері інформаційних технологій та комп’ютерних систем нерезиденту. В контракті зазначено, що технічний проєкт виконується для резидента (2) за його адресою перебування. Нерезидент контролює виконання умов, приймає послуги, здійснює оплату послуг та підписує документи. Чи буде оподатковуватися ПДВ ця операція?
    28.03.2024231
  • Перехідні операції при реєстрації платником ПДВ з середини місяця
    Підприємство – платник ЄП ІІІ групи з 01.01.2024 р. перейшло на загальну систему, але заяву на реєстрацію ПДВ не подало вчасно – платник ПДВ з 25.01.2024 р. За електроенергією воно сплатило 08.01.2024 р., ПН складена 31.01.2024 р. за правилами касового методу. Станом на 01.02.2024 р. підприємство має борг за січень 2024 р., який буде сплачено у лютому. ПН складена 29.02.2024 р. Як включити ці ПН до податкового кредиту?У серпні 2023 р. підприємство відвантажило товар, оплата надійшла у лютому. Чи виникнуть ПЗ з ПДВ?
    27.03.202434
  • Помилкова ПН та РК у різних періодах: як врахувати?
    Підприємство у січні 2024 року склало та зареєструвало зайву ПН на операцію поставки, що не відбулася. Цю ПН включено у декларацію січня. Помилку виявлено у березні 2024 р., тоді ж складено та зареєстровано РК. У якому періоді треба відобразити зменшення податкового зобов’язання: у січні 2024 р., подавши УР до декларації та відкоригувати на суму помилкової ПН, чи включити РК у березні 2024 р. та не подавати УР до декларації?
    25.03.202463
  • Експорт послуг лабораторних досліджень: що з ПДВ?
    Підприємство, резидент України, платник ПДВ, надало послуги лабораторних досліджень продукції (перевиставило компенсацію витрат досліджень, що здійснювала незалежна лабораторія – резидент України на території України) нерезиденту. Чи потрібно нараховувати ПДВ?
    22.03.202431
  • Які послуги резидентів Дія. Сіті звільняються від ПДВ?
    Чи оподатковуються ПДВ операції з розробки програмного забезпечення та доступу до інформаційного продукту – додатку для оплати штрафів – через інтернет для резидентів Дія. Сіті? Чи поширюється на ці послуги пп. 197.1.33 ПКУ?
    22.03.202427