• Посилання скопійовано

Ціна у видатковій та податковій накладній не співпадає через знижку: чи є право на ПК?

Чи має право покупець на податковий кредит за первинними документами, у яких крім ціни товару зазначено ще й надану покупцю знижку (тобто ціна одиниці товару у видатковій та податковій накладній не співпадає)?

Запитання:

Куплено 5 автомобілів. У документах (рахунку та видатковій накладній) постачальник зазначив ціну без ПДВ – 431416,67 грн за одне авто. Далі постачальник зазначає знижку в цілому на всі п’ять авто – 53925,02 грн; загальна сума разом без ПДВ – 2103158,33 грн; суму ПДВ 420631,67 грн: всього з ПДВ – 2523790,00 грн. У податковій накладній ціну одного авто без ПДВ вказано з врахуванням 1/5 наданої знижки – 420631,97 грн. Чи має право покупець на податковий кредит за такими первинними документами? Як відобразити в обліку?

 

Відповідь:

Відповідно до п. 6 розд. III Порядку №21, платник ПДВ самостійно обчислює суму податкового зобов'язання, яку зазначає в податковій звітності. Дані, наведені в податковій звітності, мають відповідати даним бухгалтерського та податкового обліку платника.

ДФС в ІПК від 16.04.2019 р. №1622/6/99-99-15-03-02-15/ІПК повідомляє, що платникам податків забороняється формування показників податкової звітності, митних декларацій на підставі даних, не підтверджених документами, що визначені абз. 1 п. 44.1 ПКУ.

До таких документів належать: первинні документи, регістри бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інші документи, пов'язані з обчисленням та сплатою податків і зборів, ведення яких передбачено законодавством.

На сьогодні форма податкової накладної викладена у редакції наказу Мінфіну від 17.09.2018 р. №763. Вона не містить рядків (розділів) щодо транспортних витрат, зворотної (заставної) тари, наданих покупцю надбавок (+) чи знижок (-), які були у попередніх її редакціях, наприклад, затвердженої наказом ДПАУ від 30.05.1997 р. №165.

Виходячи з того, що ціна товару, зазначена у видатковій накладній, з урахуванням наданої покупцю знижки дорівнює ціні одиниці товару, зазначеній у податковій накладній, то немає підстав вважати, що вказані документи складені з порушенням вимог чинного законодавства та суперечать одна одній.

Щодо відображення автомобілів в обліку зазначимо таке:

У разі, якщо придбані автомобілі покупець використовуватиме у власній господарській діяльності, то їх необхідно оприбуткувати як основні засоби. Первісна вартість об'єкта основних засобів складається з витрат, перелік яких наведено в п. 8 П(С)БО 7. Очолюють цей перелік суми, що сплачують постачальникам активів (без непрямих податків).

Оскільки сума, що сплачуватиметься постачальнику, містить в собі надану покупцю знижку, то первісна вартість таких авто визначається з урахуванням цієї знижки. При цьому первісна вартість об'єктів основних засобів, зобов'язання за які визначені загальною сумою, визначається розподілом цієї суми пропорційно до справедливої вартості окремого об'єкта основних засобів (п. 9 П(С)БО 7).

Докладніше про облік та оподаткування  придбання автомобіля юрособою читайте тут>>

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.2024788
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202425
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202426
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20248275
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202428