• Посилання скопійовано

Відсутність реєстрації ПН: чи правомірно застосовувати штраф 50%?

Підприємство несвоєчасно зареєстровано платником ПДВ. В результаті податкової перевірки податківцями донараховано податкове зобов’язання та штрафні санкції за відсутність реєстрації ПН у розмірі 50%. Чи правомірні дії перевіряючих?

Штрафи за порушення порядку реєстрації податкових накладних передбачено пп. 120-1.1120-1.3 ПКУ. При цьому необхідно розрізняти порушення, за які такі штрафи застосовуються, зокрема:

  • За пп. 120-1.1 ПКУ, штраф застосовується за порушення граничного строку реєстрації ПН, передбаченого ст. 201 ПКУ. Тобто це той випадок, коли платник податку реєструє податкову накладну з порушенням строків реєстрації (від 10% до 50%);
  • За пп. 120-1.2 ПКУ, штраф застосовується за відсутність реєстрації податкової накладної протягом терміну, зазначеного у ст. 201 ПКУ, що зазначена у податковому повідомленні рішенні, складеному за результатами перевірки контролюючого органу. Тобто в даному випадку штраф застосовується за факт відсутності реєстрації ПН на момент проведення перевірки і виявлення податковими органами;
  • За пп. 120-1.3 ПКУ, штраф застосовується за допущення продавцем товарів/послуг помилок під час зазначення обов’язкових реквізитів.

Зокрема, про застосування штрафів за пп. 120-1.1 – 120-1.2 ПКУ податківці писали у ІПК від 27.05.2019 р. №2402/6/99-99-13-02-03-15/ІПК. Так, за їх роз’ясненням, якщо платник податку зареєстрував податкову накладну з порушенням строків до початку податкової перевірки, то до нього застосовуються штрафи, передбачені пп. 120-1.1 ПКУ. А якщо факт відсутності реєстрації ПН виявлять податківці, то вже відповідальність буде застосовуватися згідно з пп. 120-1.2 ПКУ (тобто у розмірі 50% не залежно від строку порушення терміну).

Проте хочемо звернути увагу, що згідно з пп. 183.10 ПКУ будь-яка особа, яка підлягає обов'язковій реєстрації як платник ПДВ і не подала до контролюючого органу реєстраційну заяву, несе відповідальність за ненарахування або несплату цього податку на рівні зареєстрованого платника без права нарахування податкового кредиту та отримання бюджетного відшкодування.

А згідно з нормами пп. 201.1 ПКУ обов’язок реєстрації податкових накладних покладено саме на платника податку, а оскільки особа несвоєчасно подала заяву на реєстрацію платником ПДВ, відповідно на момент виникнення підстав для складання та реєстрації ПН вона ще не була платником податку.

Отже, вважаємо, що штраф щодо незареєстрованої ПН за той час, коли особа не була зареєстрована як платник ПДВ, є неправомірним. І самі податківці (роз’яснення тут) нічого не кажуть про штрафи за відсутність реєстрації ПН, а говорять лише про накладення штрафу у розмірі 25%  суми визначеного податкового зобов'язання, а при повторному порушенні упродовж 1095 днів - 50%.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.2024928
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202429
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202428
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20249095
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202434