• Посилання скопійовано

Форвардний контракт: ПДВ та повідомлення ДФС

У березні підприємство заключило форвардні контракти щодо продажу майнових прав на об'єкт нерухомості через біржу. КУА - покупець виплатила премію за укладення форвардних контрактів. Чи підлягає ця премія оподаткуванню ПДВ? Чи потрібно інформувати ДФС про укладення форвардних контрактів, якщо вони не попадають під ТЦУ?

Оподаткування ПДВ

Згідно з пп. 196.1.1 ПКУ не є об’єктом оподаткування ПДВ, зокрема, операції:

  • з випуску (емісії), розміщення у будь-які форми управління та продажу (погашення, викупу) за кошти цінних паперів, що випущені в обіг (емітовані) суб’єктами підприємницької діяльності, НБУ, Мінфіном, органами місцевого самоврядування відповідно до закону, включаючи інвестиційні та іпотечні сертифікати, сертифікати фонду операцій з нерухомістю, деривативи, а також корпоративні права, виражені в інших, ніж цінні папери, формах;
  • обміну зазначених цінних паперів та корпоративних прав, виражених в інших, ніж цінні папери, формах, на інші цінні папери;
  • розрахунково-клірингової, реєстраторської та депозитарної діяльності на ринку цінних паперів, а також діяльності з управління активами (в тому числі пенсійними активами, фондами банківського управління), відповідно до закону.

Відповідно до пп. 14.1.45 ПКУ дериватив — стандартний документ, що засвідчує право та/або зобов’язання придбати чи продати у майбутньому цінні папери, матеріальні або нематеріальні активи, а також кошти на визначених ним умовах. Порядок випуску та обігу деривативів установлюється законодавством. Стандартна (типова) форма деривативів затверджується Постановою КМУ №632.

Відповідно до абз. 2 пп. 14.1.45 ПКУ до деривативів належить, зокрема, форвардний контракт. Згідно з пп. 14.1.45.3 ПКУ - це стандартизований цивільно-правовий договір, за яким продавець зобов'язується у майбутньому в установлений строк передати базовий актив у власність покупця на визначених умовах, а покупець зобов'язується прийняти в установлений строк базовий актив і сплатити за нього ціну, визначену таким договором.

Усі умови форварду визначаються сторонами контракту під час його укладення. Дисконт або премія за форвардним контрактом — це різниця між форвардною і спотовою ціною базового активу.

Отже, операції з купівлі-продажу деривативів (зокрема, форвардного контракту), а як наслідок (дисконт чи премія) результат від таких операцій, не є об’єктом оподаткування ПДВ.

 

Повідомлення ДФС

Для платників податку, які здійснюють контрольовані операції на підставі форвардного або ф’ючерсного контракту, Законами № 1797 та № 2245 внесено відповідні зміни до Податкового кодексу, якими вдосконалено умови діапазону ціни для КО за форвардними або ф’ючерсними контрактами при застосуванні методу порівняльної неконтрольованої ціни, а також визначено умови інформування платниками контролюючих органів про укладання таких контрактів у вигляді Повідомлення про укладання форвардного або ф’ючерсного кон­тракту.

Так, 25.05.2018 року набрав чинності Наказ №405.

Порядок визначає механізм подання платниками податків Повідомлення про укладання форвардного або ф'ючерсного контракту, у випадках, передбачених пп. 39.2.1.3 та пп. 39.3.3.3 ПКУ.

Дія цього Порядку поширюється на платників податків, які здійснюють контрольовані операції на підставі форвардного або ф'ючерсного контракту. Платник податків повідомляє центральний орган виконавчої влади, що реалізує податкову та митну політику, про здійснення контрольованої операції на підставі форвардного або ф'ючерсного контракту шляхом надання Повідомлення протягом 10 робочих днів з дня укладення відповідного форвардного або ф'ючерсного контракту.

Таким чином, якщо укладення форвардних контрактів не підпрадають під ТЦУ, тоді інформувати ДФС про них не потрібно.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202416
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202414
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20242891
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202419
  • Продаж БПЛА: що з ПДВ?
    Підприємство виготовляє і продає дрони іншим суб’єктам господарювання. Складові запчастини придбаваються у вітчизняних постачальників. Як скористатися пільгою щодо звільнення від оподаткування ПДВ за пп. 5 п. 32 підр. 2 розд. ХХ ПКУ?
    16.04.2024211