• Посилання скопійовано

Будівельні роботи за рахунок коштів гранту ЄС: чи є звільнення від ПДВ?

Чи звільняються від оподаткування операції (капітальний ремонт та реставрація будинку- спадщини культури України) в рамках впровадження проекту, який фінансується ЄС за допомогою надання грантів через органи управління СОП "Україна-Польща-Білорусь"?

Загалом перелік операцій, звільнених від обкладення ПДВ, наведено в ст. 197 ПКУ та у підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ. Серед них немає операції із робіт щодо капітального ремонту та реставрації будинку - спадщини культури України, який фінансується за рахунок ЄС. Навпаки, будівельні роботи підлягають оподаткуванню ПДВ на території України (п. 187.1, пп. «б» пп. 186.2.2 ПКУ).

Втім, п. 3.2 ПКУ передбачено, що в разі коли міжнародним договором, згоду на обов'язковість якого надано Верховною Радою, установлено інші правила, ніж передбачені ПКУ, застосовуються правила міжнародних договорів.

Так, між Урядом України та Комісією Європейського Співтовариства (ЄС) укладено Рамкову Угоду від 12.12.2006 р., відповідно до п. 3.3 якої контракти, фінансовані коштами ЄС, не підлягають обкладенню ПДВ в Україні.

Таким чином, з огляду на вищевказане, вважаємо, що будівельні роботи щодо капітального ремонту і реставрації будинку- спадщини культури України за рахунок коштів гранту ЄС, звільняються від ПДВ. Щоправда, аби така пільга працювала, слід виконати ряд вимог.

 

Як підтвердити пільгу із ПДВ?

Про те, як це зробити детально, повідомляли податківці у підкатегорії 101.12 «ЗІР» (запитання: "Який порядок підтвердження пільг щодо звільнення від сплати ПДВ операцій з поставки товарів і послуг, місце поставки яких знаходиться на митній території України, та які здійснюються в рамках реалізації проектів (програм) зовнішньої допомоги Європейського Союзу?").

Відповідно до інформаційних довідок, наведених у додатку до листа ДПАУ від 27.09.2012 р. №4526/0/71-12/12-1017 (додатково див. лист Міндоходів від 16.10.2013 р. №13407/6/99-99-19-04-02-15), реалізація права на податкові пільги, передбачені законодавством та міжнародними договорами України, здійснюється на підставі:

  • реєстраційної картки проекту (програми) міжнародної технічної допомоги, що видається Мінекономрозвитку;
  • плану закупівлі товарів, робіт і послуг, що придбаваються за кошти МТД в рамках проекту (програми) МТД, засвідченого донором або виконавцем та погодженого бенефіціаром, який подається до Мінекономрозвитку.

У реєстраційній картці проекту (програми) МТД робиться запис, який містить:

  1. посилання на статтю міжнародного договору України щодо передбачених пільг;
  2. підтвердження наявності плану закупівлі;
  3. зазначення адреси офіційного сайту Мінекономрозвитку, за якою розміщено такий план закупівлі та перелік організацій-виконавців, які заявили право на податкові пільги.

У разі, якщо у реєстраційній картці проекту (програми) МТД буде зроблено такий запис, це означатиме, що в рамках проекту (програми) МТД донором заявлено право на отримання податкових пільг, передбачених податковим законодавством України. Таким чином, в рамках такого проекту (програми) МТД товари, роботи та послуги, що закуповуються виконавцем проекту 2 за рахунок МТД, відвантажуються (виконуються, постачаються) без сплати ПДВ.

Неподання плану закупівлі за проектом розглядатиметься як відсутність необхідності в реалізації донором права на податкові пільги при реалізації такого проекту міжнародної технічної допомоги, про що у реєстраційній картці цього проекту буде зроблено відповідну відмітку.

У разі, якщо у реєстраційній картці проекту (програми) МТД буде зроблено одну з нижчезгаданих відміток про те, що:

  1. податкові пільги за операціями, які здійснюються на митній території України, міжнародним договором не передбачені;
  2. план закупівлі не подано (необхідність в реалізації права на податкові пільги не заявлено), це означатиме, що в рамках проекту (програми) МТД податкові пільги відсутні або донором не заявлено необхідність в реалізації права на податкові пільги.

Таким чином, в рамках такого проекту товари, роботи та послуги, що закуповуються виконавцем проекту 2 за рахунок МТД, відвантажуються (виконуються, постачаються) зі сплатою ПДВ.

У разі постачання товарів, робіт та послуг, звільнених від оподаткування ПДВ, платник податку (продавець) у додатку 6 до податкової декларації з ПДВ, затвердженої наказом Мінфіну №21 зазначає назву відповідного міжнародного договору.

Крім цього, платник податку (продавець) зберігає у справі:

  • копію реєстраційної картки проекту, в рамках якого здійснено закупівлю товарів, робіт, послуг, засвідченої печаткою донора або виконавця проекту 2;
  • копію плану закупівлі, засвідченої печаткою донора або виконавця проекту 2;
  • копію контракту на постачання товарів, виконання робіт та надання послуг, засвідченої підписом та печаткою виконавця проекту 2 (у контракті зазначається, що закупівля товарів, робіт і послуг здійснюється коштом проекту міжнародної технічної допомоги та відповідає категорії (типу) товарів, робіт і послуг, зазначених у плані закупівлі).

Згідно з п. 23 Порядку №153, виконавець, що реалізує право на податкові пільги, передбачені законодавством та міжнародними договорами України (крім договорів, пов’язаних із виконанням робіт з підготовки до зняття і зняття енергоблоків Чорнобильської АЕС з експлуатації та перетворення об’єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему), щомісяця до 20 числа складає та подає в письмовому та електронному вигляді органові державної податкової служби, в якому перебуває на обліку як платник податків, та в копії Мінекономрозвитку інформаційне підтвердження за формою згідно з додатком 8 до цього Порядку. У разі коли виконавцем є юрособа - нерезидент, що не перебуває на обліку як платник податків, інформаційне підтвердження подається в письмовому та електронному вигляді контролюючому органу за адресою акредитації такої особи на території України та в копії Мінекономрозвитку.

 

На замітку!

Крім цього, відповідно до листа Міндоходів від 16.10.2013 р. №13407/6/99-99-19-04-02-15, платник податку (продавець) повинен отримати від виконавця проекту (програми) МТД:

1) копію реєстраційної картки проекту (програми) МТД, в рамках якого здійснено закупівлю товарів, робіт, послуг, засвідчену печаткою донора або виконавця проекту (програми) МТД;

2) копію плану закупівлі, засвідчену печаткою донора або виконавця проекту (програми) МТД;

3) копію контракту на постачання товарів, виконання робіт та надання послуг, засвідчену підписом та печаткою виконавця проекту (програми) МТД. У контракті зазначається, що закупівля товарів, робіт і послуг здійснюється виконавцем за кошти проекту МТД та відповідає категорії (типу) товарів, робіт і послуг, зазначених у плані закупівлі.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202417
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202415
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20243211
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202419
  • Продаж БПЛА: що з ПДВ?
    Підприємство виготовляє і продає дрони іншим суб’єктам господарювання. Складові запчастини придбаваються у вітчизняних постачальників. Як скористатися пільгою щодо звільнення від оподаткування ПДВ за пп. 5 п. 32 підр. 2 розд. ХХ ПКУ?
    16.04.2024217