• Посилання скопійовано

Безоплатне передання ОЗ та МНМА: оподаткування ПДВ

Підприємство, платник ПДВ, планує подарувати іншій юрособі ОЗ та МНМА, які придбавалися як з ПДВ, так і без ПДВ. Як оподатковується ПДВ операція щодо такого дарування? Чи потрібно сплачувати ПЗ з ПДВ за цією операцією, якщо підприємство має від’ємне значення минулих звітних періодів?

За умовами, що викладені у запитанні, така операція є безоплатним переданням ОЗ та МНМА, яке підпадає під визначення операції з постачання товарів. Відповідно до пп. 14.1.191 ПКУ постачання товарів - будь-яка передача права на розпоряджання товарами як власник, у тому числі продаж, обмін чи дарування такого товару, а також постачання товарів за рішенням суду.

Постачання товарів на митній території України оподатковується ПДВ на підставі пп. «а» п. 185.1 ПКУ. Якщо це не медичні вироби за Переліком, затвердженим Кабміном, то застосовується основна ставка 20%. Усі ОЗ та МНМА при безоплатному переданні оподатковуються ПДВ незалежно від того, чи були придбані вони з ПДВ, чи без ПДВ. 

Відповідно до п. 188.1 ПКУ база оподаткування операцій з постачання МНМА не може бути нижче ціни придбання таких МНМА, база оподаткування операцій з постачання необоротних активів не може бути нижче балансової (залишкової) вартості за даними бухобліку, що склалася станом на початок звітного (податкового) періоду, протягом якого здійснюються такі операції. 

Відповідно до п. 15 Порядку №1307, у разі постачання товарів/послуг, база оподаткування яких перевищує фактичну ціну постачання таких товарів/послуг (зокрема, якщо база оподаткування визначається зі звичайної ціни самостійно виготовлених товарів/послуг), постачальник (продавець) складає дві податкові накладні

  • одну – на суму, розраховану виходячи з фактичної ціни постачання. У даному випадку ціна постачання дорівнює нулю, і ця ПН буде нульовою;
  • другу – на суму, розраховану виходячи із ціни придбання МНМА або залишкової вартості ОЗ (або можна скласти не пізніше останнього дня місяця, у якому здійснено такі постачання, зведену податкову накладну з урахуванням сум ПДВ, розрахованих виходячи з перевищення бази оподаткування над фактичною ціною, визначених окремо за кожною операцією з постачання МНМА та ОЗ). У даному випадку ця ПН складається на ціну придбання МНМА та на залишкову вартість ОЗ.

У податковій накладній (в т. ч. зведеній), яка складена на суму такого перевищення, робиться позначка відповідно до п. 8 цього Порядку (15 – Складена на суму перевищення бази оподаткування, визначеної відповідно до ст. 188 і 189 ПКУ, над фактичною ціною постачання). 

Така податкова накладна отримувачу (покупцю) не надається. При цьому у її рядках, відведених для зазначення даних покупця, постачальник (продавець) зазначає власні дані.

Усі податкові накладні, у т. ч. особливості заповнення яких викладені в п. 15 цього Порядку, підлягають реєстрації в ЄРПН (п. 3 Порядку №1307).

ДФС у ІПК від 25.05.2017 р. №365/6/99-99-15-03-02-15/ІПК повідомляє, що при нарахуванні платником податку податкових зобов'язань з ПДВ, виходячи з бази оподаткування ПДВ, визначеної п. 188.1 ПКУ, додаткового нарахування податкових зобов'язань з ПДВ відповідно до п. 198.5 ПКУ не здійснюється.

Податкові зобов’язання з ПДВ поточного звітного періоду за операцією з безоплатного надання МНМА та ОЗ будуть відображені у рядку 1.1 декларації з ПДВ, далі вони включаються до підсумку рядка 9 декларації з ПДВ.

Якщо підприємство у минулому звітному періоді мало від’ємне значення, що відображено у рядку 21 податкової декларації з ПДВ минулого періоду, то воно зменшує суму ПДВ до сплати за підсумками поточного звітного періоду на суму такого від’ємного значення шляхом включення його у рядок 16.1 декларації з ПДВ за поточний  період. Далі воно включається у підсумок рядка 17 декларації з ПДВ.

У залежності від того, який знак матиме різниця між показниками рядка 9 та рядка 17 декларації з ПДВ, формується показник рядка 18 (сума ПДВ до сплати) або рядка 19 (сума від’ємного значення поточного періоду).

Коригування фінрезультату для цілей оподаткування податком на прибуток у даному випадку не передбачено нормами ПКУ.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Послуги надані нерезиденту, а споживач резидент: що з ПДВ?
    ТОВ-резидент (1) надає інформаційні та консультаційні послуги у сфері інформаційних технологій та комп’ютерних систем нерезиденту. В контракті зазначено, що технічний проєкт виконується для резидента (2) за його адресою перебування. Нерезидент контролює виконання умов, приймає послуги, здійснює оплату послуг та підписує документи. Чи буде оподатковуватися ПДВ ця операція?
    Сьогодні 10:10211
  • Перехідні операції при реєстрації платником ПДВ з середини місяця
    Підприємство – платник ЄП ІІІ групи з 01.01.2024 р. перейшло на загальну систему, але заяву на реєстрацію ПДВ не подало вчасно – платник ПДВ з 25.01.2024 р. За електроенергією воно сплатило 08.01.2024 р., ПН складена 31.01.2024 р. за правилами касового методу. Станом на 01.02.2024 р. підприємство має борг за січень 2024 р., який буде сплачено у лютому. ПН складена 29.02.2024 р. Як включити ці ПН до податкового кредиту?У серпні 2023 р. підприємство відвантажило товар, оплата надійшла у лютому. Чи виникнуть ПЗ з ПДВ?
    27.03.202433
  • Помилкова ПН та РК у різних періодах: як врахувати?
    Підприємство у січні 2024 року склало та зареєструвало зайву ПН на операцію поставки, що не відбулася. Цю ПН включено у декларацію січня. Помилку виявлено у березні 2024 р., тоді ж складено та зареєстровано РК. У якому періоді треба відобразити зменшення податкового зобов’язання: у січні 2024 р., подавши УР до декларації та відкоригувати на суму помилкової ПН, чи включити РК у березні 2024 р. та не подавати УР до декларації?
    25.03.202459
  • Експорт послуг лабораторних досліджень: що з ПДВ?
    Підприємство, резидент України, платник ПДВ, надало послуги лабораторних досліджень продукції (перевиставило компенсацію витрат досліджень, що здійснювала незалежна лабораторія – резидент України на території України) нерезиденту. Чи потрібно нараховувати ПДВ?
    22.03.202431
  • Які послуги резидентів Дія. Сіті звільняються від ПДВ?
    Чи оподатковуються ПДВ операції з розробки програмного забезпечення та доступу до інформаційного продукту – додатку для оплати штрафів – через інтернет для резидентів Дія. Сіті? Чи поширюється на ці послуги пп. 197.1.33 ПКУ?
    22.03.202427