• Посилання скопійовано

Підприємець отримує лікарняні: що з оподаткуванням?

Які податки потрібно нараховувати та сплачувати з лікарняних, отриманих ФОПом? Яка подається звітність?

Для початку визначимося, чи потрібно оподатковувати суму отриманих лікарняних єдиним податком. Відповідно до пп. 292.11.4 ПКУ, до доходу підприємця - платника єдиного податку не включаються, зокрема, суми коштів цільового призначення, що надійшли від фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Таким чином, лікарняні, отримані платником ЄП від ФСС, не включаються до оподатковуваного єдиним податком доходу.

Але це не означає, що з цього доходу взагалі не будуть сплачуватися податки.  І ось далі починається найважливіше, що буде цікаво для усіх підприємців, незалежно від того, на якій системі оподаткування вони перебувають.

Як зазначено у пп. 163.1 ПКУ, об'єктом оподаткування ПДФО фізособи є загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід. До такого доходу, відповідно до пп. 164.2.20 ПКУ, включаються й інші доходи, крім тих, що зазначені у ст. 165 ПКУ.

При цьому пп. 165.1.1 ПКУ містить винятки, які не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу. Проте винятки, що передбачені цим підпунктом, не поширюються на виплату заробітної плати, грошової (вихідної) допомоги при виході на пенсію та виплату, пов’язану з тимчасовою втратою працездатності.

Тобто для лікарняних, навіть отриманих від ФСС, виключень не встановлено, вони оподатковуються ПДФО. А якщо так, то такі лікарняні є й об'єктом оподаткування військовим збором.

Таким чином, сума отриманої підприємцем допомоги від ФСС оподатковується ПДФО (за ставкою 18%) та військовим збором (за ставкою 1,5%).

У листі ДПС від 29.12.2017 р. № 17616/М/99-99-13-01-02-14 та ІПК ДПС від 19.12.2017 р. № 3040/Ч/99-99-13-02-03-14/ІПК податківці наголосили: Фонд, який виплачує допомогу по тимчасовій непрацездатності, повинен виконати функції податкового агента у частині нарахування, утримання та сплати (перерахування) до бюджету за рахунок таких осіб ПДФО і військового збору та відобразити зазначену допомогу у формі №1ДФ.

Однак, Фонд дотримується дещо іншої позиції.  Зокрема, в листі від 08.12.2016 р. № 3.2-29-2184 ФСС з ТВП також указано: після надходження суми коштів, зазначених у заяві-розрахунку, на рахунок страхувальника останній повинен перерахувати ПДФО, військовий збір, за утримання яких несе відповідальність.Тож, бажано отримати індивідуальну податкову консультацію. Або ж діяти за ситуацією. Якщо кошти від ФСС надійшли  без утримання ПДФО та ВЗ, сума лікарняних  має бути відображена ФОПом у складі загального річного оподатковуваного доходу в річній податковій декларації про майновий стан і доходи. Така декларація подається у строк до 1 травня року, що настає за звітним. Сплатити ж суму податків необхідно до 1 серпня року, що настає за звітним (пп. 179.7 ПКУ). Якщо ФСС утримав податки, Фонд відображає суми в формі №1ДФ і декларацію про доходи ФОП може не подавати.

 

ЄСВ

ЄСВ з лікарняних, отриманих ФОПом, сплачувати не потрібно. Адже чинним законодавством обов'язок нараховувати і сплачувати ЄСВ з суми лікарняних та декретних встановлений для роботодавців, але не для осіб, які отримують суми таких виплат безпосередньо від ФСС.  Не встановлено такого обов’язку і для самого Фонду.

Тому на суми лікарняних та декретних, отриманих підприємцем від ФСС, єдиний соціальний внесок не нараховується.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Степанов Михаил

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДФО»

  • Крадіжка ДП у закордонному відрядженні: витрати та ПДФО та ВЗ з водія
    Водій-далекобійник перебував у закордонному відрядженні. За даними тахографа водій зупинився на території без охорони. Під час відпочинку водія було злито з баку дизпаливо. Директор в телефонному режимі прийняв рішення не залучати поліцію країни перебування водія. Після повернення водій надав доповідну записку і директор видав наказ з рішенням не стягувати з водія компенсацію вкраденого палива. Чи може підприємство включити до витрат вартість вкраденого палива і чи потрібно утримувати з водія ПДФО і ВЗ?
    Сьогодні 13:2011
  • Сплата ПДФО та ВЗ при часткових платежах за нерухомість
    Юрособа планує придбати у фізособи нерухоме майно, включаючи земельну ділянку. За договором оплата буде здійснюватися авансовими платежами протягом року, а перехід права власності відбудеться після здійснення повного розрахунку. Коли слід платити ПДФО і ВЗ – при здійсненні авансових платежів чи після переходу права власності на майно?
    19.04.202422
  • Заповнення декларації про майновий стан і доходи і додатка КІК, якщо фінзвітність з нульовими показниками
    Як заповнити декларацію про майновий стан і доходи та додатки КІК, якщо фінзвітність за 2022 і 2023 роки з нульовими показниками?
    15.04.2024125
  • Штраф щодо незастосування 30% неоподатковуваної межі з ДМС
    Чи не буде штрафних санкцій, якщо підприємство при виплаті страховій компанії платежу по ДМС працівників, утримає ПДФО та ВЗ із всього страхового платежу, не застосовуючи пільгу з ПДФО? При цьому договір добровільного страхування відповідає вимогам ПКУ. За яким кодом в такому випадку (якщо пільгу не застосували) зазначати цю страхівку в Додатку 4ДФ?
    08.04.202434
  • Як оплатити послуги коворкінгу для дистанційних працівників без ПДФО та ВЗ?
    Деякі працівники переїхали з Києва, де у компанії офіс, в інші населені пункти та продовжують працювати в компанії. Для виконання своїх обов’язків вони іноді користуються послугами коворкінгу, які оплачують за власний рахунок. Чи виникає ПДФО, ВЗ та ЄСВ при поданні авансового звіту на компенсацію витрат по коворкінгу або оплаті послуг коворкінгу корпоративною карткою?
    02.04.202434