• Посилання скопійовано

Безкоштовна роздача квитків на відвідування культурно-масових заходів

Підприємство для встановлення дружніх відносин із клієнтами-лікарями безкоштовно роздає по 2-3 квитки на новорічні заходи на відділення лікарня як подарунок. Вартість одного квитка 250-500 грн. Хто з лікарів користувався квитками і чи користувався взагалі, невідомо. Які особливості оподаткування ПДФО та ВС такого дарунку?

Відповідно до пп. 165.1.39 ПКУ  з метою оподаткування ПДФО не включаються до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу вартість - у частині, що не перевищує 25% однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на місяць), встановленої на 1 січня звітного податкового року, за винятком грошових виплат у будь-якій сумі.

Отже, якщо в 2019 році вартість подарунка, який надається суб’єктом господарювання фізособі, не перевищує 1043,25 грн (4173 грн х 25%), то його вартість не є об'єктом оподаткування ПДФО та військовим збором.

Про це ми вказувати також тут https://news.dtkt.ua/taxation/pdfo/59367

Якщо ж вартість дарунку є більшою за 1043,25 грн, то сума перевищення оподатковується ПДФО 18% (з натуркоефіцієнтом) та 1,5% ВС (без натуркоефіцієнту). Неоподатковувана частина подарунку відображається у формі 1ДФ за кодом «160», а оподатковувана – «126» (ІПК від 27.11.2019 р. N 1559/ІПК/26-15-04-01-18, підкатегорія 103.25 ресурсу «ЗІР»[1]).

Та в будь-якому разі аби відображати дохід в формі 1 ДФ нехай й не оподатковуваного (адже вартість подарунку - квитка менше 1043,25 грн для однієї особи), такий дохід має бути персоніфікований. Якщо персоніфікації немає – то немає що й вказувати у формі 1ДФ.

Податківці у підкатегорії 103.23 ресурсу «ЗІР»[2] роз’яснюють, що якщо під час проведення рекламної акції здійснюється розповсюдження рекламного товару, а споживачами реклами є невизначене коло платників податку, то вартість такого товару не розглядається як дохід фізичних осіб – споживачів таких рекламних заходів та, відповідно, не є об’єктом оподаткування податком на доходи фізичних осіб.

Разом з тим, якщо в період проведення рекламної акції надаються подарунки, отримувачами яких є конкретні особи, то вартість таких подарунків є об’єктом оподаткування податком на доходи фізичних осіб з урахуванням обмежень, встановлених п.п. 165.1.39 ПКУ.

В той же час податківці мовчать щодо невизначеного кола осіб та наявність конкретних фізосіб-отримувачів у роз’яснені щодо роздачі подарункових сертифікатів – та просто констатують: «Якщо юридична особа надає подарункові сертифікати фізичним особам, то вартість таких сертифікатів включається до загального місячного (річного) доходу платника податку як додаткове благо та оподатковується за ставкою 18 відс. у джерела виплати з урахуванням вимог п.п. 165.1.39 п. 165.1 ст. 165 Податкового кодексу України» (підкатегорія 103.02 ресурсу «ЗІР»[3]).

Вважаємо, що у ситуації, описаній у питанні, ЮО має виконати функції податкового агента у вигляді відображення доходу фізособи у формі 1ДФ за ознакою «160», адже вартість дарунку менше 1043,25 грн (тобто утримання ПДФО та ВС не має місце), якщо коло отримувачів квитків є персоніфіковане. При цьому, не важливо – скористалася подарунком фізособа чи ні.

Якщо ж персоніфіції немає – й відповідно такі квитки роздаються невизначеному колу осіб, то у відображати такі дарунки у формі 1ДФ не потрібно.

 

 



[1] Яким чином оподатковується ПДФО та за якою ознакою доходу відображається в податковому розрахунку за ф. 1ДФ вартість подарунків не в грошовій формі, отриманих ФО від ЮО або ФОП?

[2] Чи є об’єктом оподаткування ПДФО вартість подарунків, що роздаються відвідувачам під час проведення рекламної акції?

[3] Яким чином оподатковуються ПДФО подарункові сертифікати, подаровані ЮО на користь ФО?

 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДФО»

  • Сплата ПДФО та ВЗ при часткових платежах за нерухомість
    Юрособа планує придбати у фізособи нерухоме майно, включаючи земельну ділянку. За договором оплата буде здійснюватися авансовими платежами протягом року, а перехід права власності відбудеться після здійснення повного розрахунку. Коли слід платити ПДФО і ВЗ – при здійсненні авансових платежів чи після переходу права власності на майно?
    19.04.202422
  • Заповнення декларації про майновий стан і доходи і додатка КІК, якщо фінзвітність з нульовими показниками
    Як заповнити декларацію про майновий стан і доходи та додатки КІК, якщо фінзвітність за 2022 і 2023 роки з нульовими показниками?
    15.04.2024120
  • Штраф щодо незастосування 30% неоподатковуваної межі з ДМС
    Чи не буде штрафних санкцій, якщо підприємство при виплаті страховій компанії платежу по ДМС працівників, утримає ПДФО та ВЗ із всього страхового платежу, не застосовуючи пільгу з ПДФО? При цьому договір добровільного страхування відповідає вимогам ПКУ. За яким кодом в такому випадку (якщо пільгу не застосували) зазначати цю страхівку в Додатку 4ДФ?
    08.04.202434
  • Як оплатити послуги коворкінгу для дистанційних працівників без ПДФО та ВЗ?
    Деякі працівники переїхали з Києва, де у компанії офіс, в інші населені пункти та продовжують працювати в компанії. Для виконання своїх обов’язків вони іноді користуються послугами коворкінгу, які оплачують за власний рахунок. Чи виникає ПДФО, ВЗ та ЄСВ при поданні авансового звіту на компенсацію витрат по коворкінгу або оплаті послуг коворкінгу корпоративною карткою?
    02.04.202434
  • Договір добровільного медичного страхування і відшкодування працівнику витрат
    ТОВ уклав договір ДМС із страховою компанією. В договорі передбачено можливість відшкодування медичних витрат, понесених працівником, безпосередньо працівнику. Чи є це перепоною для неоподаткування ПДФО та ВЗ суми, яка не перевищує 30% від зарплати? Якщо так і ТОВ чи страхова компанія не буде утримувати ці суми із працівників, а платитиме за рахунок ТОВ/страхової компанії, які ще податки потрібно нараховувати?
    27.03.2024635