• Посилання скопійовано

Оренда авто у директора-засновника

ТОВ на загальних умовах хоче взяти в оренду авто у директора-засновника. Чи можна зараховувати до складу витрат: плату за оренду, плату за пальне та плату за ремонт та ТО? Чи можна компенсувати пальне за чеком? З яких сум потрібно платити ПДФО та військовий збір?

Витрати

В бухобліку відображаються  всі фактично понесені витрати, незалежно від того, чи такі витрати безпосередньо стосуються госпдіяльності, чи ні. Тому  можна зараховувати до складу витрат плату за оренду, плату за пальне та плату за ремонт та ТО орендованого авто. Звичайно ж, такі орендні відносини мають бути належним чином оформлені. Про документальне оформлення ми писали тут та тут.

Також оскільки орендодавець є пов’язаною особою із орендарем, то слід зважати на особливості відображення таких відносин та операцій у бухобліку. Детально про це ми писали тут. 

Що стосується податкового обліку, то тут має значення, чи використовується авто у госпдіяльності підприємства.

Так, якщо авто «госпдіяльне», то щодо витрат на ремонт коригувань таких об’єктів розділ ІІІ ПКУ не містить. А щодо поліпшень/модернізації орендованих матеріальних об’єктів – вони відображаються у групі 9 (тобто, як інші основні засоби). Про це також тут.

Хоча в бухобліку витрати на поліпшення визнаються не ОЗ, а іншими НМА, податківці у «ЗІР» наполягають: орендар має збільшити фінрезультат на суму бухгалтерської амортизації і зменшити фінрезультат на суму податкової амортизації за такими об’єктами. Про це ми писали тут.

Якщо авто «негоспдіяльне», то якщо орендар здійснив поліпшення орендованого невиробничого ОЗ (пам’ятаємо, що в податковому обліку поліпшення орендованого ОЗ – це об’єкт групи 9), то на суму нарахованої амортизації вартості такого поліпшення орендар збільшує фінрезультат. Аналогічний наслідок буде і у випадку, якщо орендар поніс витрати на ремонт орендованого невиробничого ОЗ. Без права зменшення фінрезультату на суму податкової амортизації – її просто не буде. Детально про це ми писали тут. 

Про те, як підтвердити цільове призначення використання автомобіля, ми писали тут.

 

ПДФО та ВЗ

Оскільки орендодавцем ТЗ є фізособа, то згідно з пп. 170.1.2 ПКУ під час нарахування доходу від надання в оренду об'єктів нерухомості, податковим агентом орендодавця — фізичної особи є саме орендар. Детальніше про утримання таких податків читайте тут (підзаголовок: «Якщо орендодавець — фізособа»).

Крім цього, зазначимо: якщо податковий агент приймає рішення щодо проведення нарахування та сплати ПДФО з нарахованого (виплаченого) доходу за рахунок власних коштів, то сума коштів у розмірі неутриманого податку є доходом у вигляді додаткового блага та оподатковується ПДФО на загальних підставах (лист ДФС від 28.12.2016 р. № 28351/6/99-99-13-02-03-15), про це ми зауважували тут та тут.

 

Компенсація коштів директору

У разі, якщо директор заправляє авто за власні кошти і установа планує компенсувати йому ці кошти, він повинен подати авансовий звіт разом з підтверджувальними документами (фіскальний чек) про придбання пального.

На підставі авансового звіту підприємство оприбутковує палива на субрахунок 203 «Паливо» в кореспонденції з субрахунком 3721 «Розрахунки з підзвітними особами в національній валюті» та подальшим списанням на відповідний рахунок витрат (наприклад, 92 «Адміністративні витрати»). Про списання палива ми писали тут.

Якщо будуть надані підтверджуючі документи щодо понесених витрат разом із авансовим звітом (причому звіт буде подано вчасно), то при компенсації пального не виникає додаткового блага у фізособи. Якщо ж підприємство компенсує витрати без підтверджуючих документів, то виникає дохід у фізособи, а тому роботодавець із такої компенсації має утримати податки – 18% ПДФО із застосуванням натуркоефіцієнту та 1,5% ВЗ без коефіцієнта. Детально про таку компенсацію ми писали тут.

 ***

Читайте також: Працівник користується авто, наданим в користування підприємству, в неробочий час для власних цілей: оформлення та наслідки

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДФО»

  • Крадіжка ДП у закордонному відрядженні: витрати та ПДФО та ВЗ з водія
    Водій-далекобійник перебував у закордонному відрядженні. За даними тахографа водій зупинився на території без охорони. Під час відпочинку водія було злито з баку дизпаливо. Директор в телефонному режимі прийняв рішення не залучати поліцію країни перебування водія. Після повернення водій надав доповідну записку і директор видав наказ з рішенням не стягувати з водія компенсацію вкраденого палива. Чи може підприємство включити до витрат вартість вкраденого палива і чи потрібно утримувати з водія ПДФО і ВЗ?
    Сьогодні 13:204
  • Сплата ПДФО та ВЗ при часткових платежах за нерухомість
    Юрособа планує придбати у фізособи нерухоме майно, включаючи земельну ділянку. За договором оплата буде здійснюватися авансовими платежами протягом року, а перехід права власності відбудеться після здійснення повного розрахунку. Коли слід платити ПДФО і ВЗ – при здійсненні авансових платежів чи після переходу права власності на майно?
    19.04.202422
  • Заповнення декларації про майновий стан і доходи і додатка КІК, якщо фінзвітність з нульовими показниками
    Як заповнити декларацію про майновий стан і доходи та додатки КІК, якщо фінзвітність за 2022 і 2023 роки з нульовими показниками?
    15.04.2024122
  • Штраф щодо незастосування 30% неоподатковуваної межі з ДМС
    Чи не буде штрафних санкцій, якщо підприємство при виплаті страховій компанії платежу по ДМС працівників, утримає ПДФО та ВЗ із всього страхового платежу, не застосовуючи пільгу з ПДФО? При цьому договір добровільного страхування відповідає вимогам ПКУ. За яким кодом в такому випадку (якщо пільгу не застосували) зазначати цю страхівку в Додатку 4ДФ?
    08.04.202434
  • Як оплатити послуги коворкінгу для дистанційних працівників без ПДФО та ВЗ?
    Деякі працівники переїхали з Києва, де у компанії офіс, в інші населені пункти та продовжують працювати в компанії. Для виконання своїх обов’язків вони іноді користуються послугами коворкінгу, які оплачують за власний рахунок. Чи виникає ПДФО, ВЗ та ЄСВ при поданні авансового звіту на компенсацію витрат по коворкінгу або оплаті послуг коворкінгу корпоративною карткою?
    02.04.202434