• Посилання скопійовано

Як відображати передоплату за договором емфітевзису?

Підприємство за договором оренди землі у фізособи авансом сплачує за декілька років. Як відобразити суми сплаченого та нарахованого доходу та нарахованого та утриманого податку у розрахунку за формою №1ДФ?

За загальними правилами, які наведено у п. 3.23.5 Порядку №4розрахунок за формою №1ДФ заповнюється так:

  • у графі 3а «Сума нарахованого доходу» відображається (за звітний квартал) дохід, який нарахований фізособі відповідно до ознаки доходу згідно з Довідником ознак доходів, наведеним у додатку до цього Порядку. При цьому у разі нарахування доходу його відображення у графі 3а є обов'язковим незалежно від того, виплачені такі доходи, чи ні.
  • у графі 3 «Сума виплаченого доходу» відображається сума фактично виплаченого доходу платнику податку податковим агентом;
  • у графі 4а «Сума нарахованого податку» відображається сума податку, нарахованого та утриманого з доходу, нарахованого платнику податку згідно із законодавством.
  • у графі 4 «Сума перерахованого податку» відображається фактична сума перерахованого податку до бюджету.

Якщо йти за роз’ясненням у «Віснику», то можна зробити висновок, що у кварталі, в якому було здійснено таку передоплату, у графі 3 та 4 відображається повна сума сплачених коштів. А у рядку 3а та 4а – сума, фактично нарахованого доходу (тобто сума оренди, що припадає на звітний квартал) і, відповідно, сума податку з такого доходу. В подальших кварталах графи 3 та 4 не заповнюються, а заповнюються лише графи 3а та 4а у сумі, що відповідає сумі оренди за такі квартали та податку, утриманого з суми такої оренди.

В обліку за такого підходу на дату виплати передоплати та податку робляться записи: Дт 371 Кт 311 та Дт641/642 Кт 311 на всю суму сплаченого авансу/податку з авансу. А у сумі, що припадає на суму оренди за поточний квартал: Дт 23 Кт 631/Дт 631 Кт 371 та Дт 631 Кт 641/642.

Однак існує і альтернативний підхід до обліку ПДФО при передоплаті, за яким нарахування суми утриманого податку здійснюється безпосередньо у періоді, коли такий податок утримується і сплачується (запис: Дт 631 Кт 641/642). В такому випадку у графі 4а відображається сума, що є рівною графі 4. Тобто у ІІІ кварталі 2019 р. у сумі передоплати заповнюються графи 3, 4а, 4. Графа 3а заповнюється виходячи з фактичної суми оренди за ІІІ квартал.

Обидва варіанти ми також розглядали тут.

 

Військовий збір

З військовим збором ситуація аналогічна. Тобто у періоді сплати авансу, у графі «Загальна сума нарахованого доходу» та «Загальна сума утриманого податку, збору – нарахованого» вказуються суми оренди та податку з неї, що припадають на звітний квартал, а у графах «Загальна сума виплаченого доходу» та «Загальна сума утриманого податку, збору – перерахованого» суми, що були фактично сплачені.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДФО»

  • Сплата ПДФО та ВЗ при часткових платежах за нерухомість
    Юрособа планує придбати у фізособи нерухоме майно, включаючи земельну ділянку. За договором оплата буде здійснюватися авансовими платежами протягом року, а перехід права власності відбудеться після здійснення повного розрахунку. Коли слід платити ПДФО і ВЗ – при здійсненні авансових платежів чи після переходу права власності на майно?
    19.04.20246
  • Заповнення декларації про майновий стан і доходи і додатка КІК, якщо фінзвітність з нульовими показниками
    Як заповнити декларацію про майновий стан і доходи та додатки КІК, якщо фінзвітність за 2022 і 2023 роки з нульовими показниками?
    15.04.202475
  • Штраф щодо незастосування 30% неоподатковуваної межі з ДМС
    Чи не буде штрафних санкцій, якщо підприємство при виплаті страховій компанії платежу по ДМС працівників, утримає ПДФО та ВЗ із всього страхового платежу, не застосовуючи пільгу з ПДФО? При цьому договір добровільного страхування відповідає вимогам ПКУ. За яким кодом в такому випадку (якщо пільгу не застосували) зазначати цю страхівку в Додатку 4ДФ?
    08.04.202429
  • Як оплатити послуги коворкінгу для дистанційних працівників без ПДФО та ВЗ?
    Деякі працівники переїхали з Києва, де у компанії офіс, в інші населені пункти та продовжують працювати в компанії. Для виконання своїх обов’язків вони іноді користуються послугами коворкінгу, які оплачують за власний рахунок. Чи виникає ПДФО, ВЗ та ЄСВ при поданні авансового звіту на компенсацію витрат по коворкінгу або оплаті послуг коворкінгу корпоративною карткою?
    02.04.202434
  • Договір добровільного медичного страхування і відшкодування працівнику витрат
    ТОВ уклав договір ДМС із страховою компанією. В договорі передбачено можливість відшкодування медичних витрат, понесених працівником, безпосередньо працівнику. Чи є це перепоною для неоподаткування ПДФО та ВЗ суми, яка не перевищує 30% від зарплати? Якщо так і ТОВ чи страхова компанія не буде утримувати ці суми із працівників, а платитиме за рахунок ТОВ/страхової компанії, які ще податки потрібно нараховувати?
    27.03.2024627