• Посилання скопійовано

Нерезидентам (фізособі та юрособі) сплачено відсоток від ціни проданого товару: що з оподаткуванням?

Згідно з експортним контрактом підприємство отримало 100% попередньої оплати, а товар поставили частково. Додатково є 2 контракти на виплату відсотків від ціни проданого товару у валюті посередникам-нерезидентам – фізособі та юрособі. Які податкові наслідки цих виплат? Як відобразити у обліку, якщо акта виконаних робіт не буде?

Насамперед зазначимо, що для цілей оподаткування платники податків зобов'язані вести облік доходів, витрат та інших показників, пов'язаних з визначенням об'єктів оподаткування та/або податкових зобов'язань, на підставі первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів, пов'язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів, ведення яких передбачено законодавством (п. 44.1 ПКУ).

Платникам податків забороняється формування показників податкової звітності, митних декларацій на підставі даних, не підтверджених документами, що визначені пунктом 44.1 ПКУ.

Первинні документи є підставою для бухобліку господарських операцій. Первинні та зведені облікові документи можуть бути складені у паперовій або в електронній формі та повинні мати обов'язкові реквізити, перелік яких наведено в ч. 2 чт. 9 Закону №996. 

Положенням ч. 2 ст. 6 Закону №959 передбачено, що ЗЕД-договір (контракт) укладається суб'єктом зовнішньоекономічної діяльності у простій письмовій або в електронній формі, якщо інше не передбачено міжнародним договором України чи законом. 

У разі експорту послуг (крім транспортних) ЗЕД-договір (контракт) може укладатися шляхом прийняття публічної пропозиції про угоду (оферти) або шляхом обміну електронними повідомленнями, або в інший спосіб, зокрема шляхом виставлення рахунка (інвойсу), у т. ч. в електронному вигляді, за надані послуги. 

Повноваження представника на укладення ЗЕД-договору (контракту) може випливати з доручення (довіреності), установчих документів, договорів та інших підстав, які не суперечать цьому Закону. Дії, які здійснюються від імені іноземного суб'єкта зовнішньоекономічної діяльності суб'єктом зовнішньоекономічної діяльності України, уповноваженим на це належним чином, вважаються діями цього іноземного суб'єкта зовнішньоекономічної діяльності.

 ГУ ДФС у Харківській області в ІПК від 08.04.2016 р. №2124/10/20-40-14-04-12 нагадує, що положення п. 85.2 ПКУ зобов'язують платника податків надати посадовим (службовим) особам контролюючих органів у повному обсязі всі документи, що належать або пов'язані з предметом перевірки. Такий обов'язок виникає у платника податків після початку перевірки.

У разі якщо до закінчення перевірки або у терміни, визначені в абз. 2 п. 44.7 ПКУ платник податків не надає посадовим особам контролюючого органу, які проводять перевірку, документи (незалежно від причин такого ненадання, крім випадків виїмки документів або іншого вилучення правоохоронними органами), що підтверджують показники, відображені таким платником податків у податковій звітності, вважається, що такі документи були відсутні у такого платника податків на час складення такої звітності (п. 44.6 ПКУ).

Отже, за відсутності первинних документів (актів виконаних робіт (наданих послуг)), сплаченні нерезидентам суми, вважаються безоплатно наданими.

Щодо доходу нерезидента – юрособи 

Відповідно до пп. 134.1.3 ПКУ об'єктом оподаткування податком на прибуток підприємств є дохід (прибуток) нерезидента, що підлягає оподаткуванню згідно з п. 141.4 ПКУ, з джерелом походження з України.

Відповідальність за повноту утримання та своєчасність перерахування до бюджету податку, зазначеного в п. 141.4 ПКУ, покладається на платників податку, які здійснюють відповідні виплати (пп. 137.3 ПКУ).

В пп. «ї» пп. 141.4.1 ПКУ встановлено, що доходи, отримані нерезидентом із джерелом їх походження з України у вигляді благодійних внесків та пожертвувань на користь нерезидентів, оподатковуються в порядку і за ставками, визначеними цією статтею. 

Згідно з пп. 141.4.2 ПКУ резидент, що здійснюють на користь нерезидента будь-яку виплату з доходу з джерелом його походження з України, отриманого ним від провадження господарської діяльності (у т. ч. на рахунки нерезидента, що ведуться в національній валюті), утримують податок з таких доходів, зазначених у пп. 141.4.1 ПКУ, за ставкою в розмірі 15% їх суми та за їх рахунок. Утриманий податок сплачується до бюджету під час такої виплати, якщо інше не передбачено положеннями міжнародних договорів України з країнами резиденції осіб, на користь яких здійснюються виплати, що набрали чинності.

Відповідно до пп. 134.1.1 ПКУ об'єктом оподаткування є прибуток із джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до НП(С)БО або МСФЗ, на різниці, які виникають відповідно до положень ПКУ.

Крім того, нормами п. 140.5.10 ПКУ передбачено збільшення фінансового результату до оподаткування на суму перерахованої безповоротної фінансової допомоги (безоплатно наданих товарів, робіт, послуг) особам, що не є платниками податку (крім фізичних осіб).

За наявності первинних документів під час виплати доходу нерезиденту – юрособі слід звернути увагу, що до доходів, отриманих нерезидентом із джерелом їх походження з України, також є: 

- проценти, дисконтні доходи, що сплачуються на користь нерезидента за ставкою 18% (пп. «а» пп. 141.4.1 ПКУ);

- інші доходи від провадження нерезидентом господарської діяльності на території України, крім доходів у вигляді виручки або інших видів компенсації вартості товарів, виконаних робіт, наданих послуг, переданих, виконаних, наданих резиденту від такого нерезидента, що оподатковуються за ставкою в розмірі 15% (пп. «й» пп. 141.4.1 ПКУ)".

- доходи за виробництво та/або розповсюдження реклами, під час виплати яких сплачується податок за ставкою 20% суми таких виплат за власний рахунок (пп. 141.4.6 ПКУ).

Докладніше про те, коли сплатили податок на доходи нерезидента, але не відобразили у декларації з прибутку: як виправити? див. тут https://consulting.dtkt.ua/uk/taxation/profits-tax/13072

Щодо доходу нерезидента – фізособи 

Відповідно до п. 163.2 ПКУ об'єктом оподаткування ПДФО нерезидента є:

- загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід з джерела його походження в Україні;

- доходи з джерела їх походження в Україні, які остаточно оподатковуються під час їх нарахування (виплати, надання).

ПДФО, утриманий з доходів резидентів та нерезидентів, зараховується до бюджету згідно з Бюджетним кодексом України (пп. 168.4.1 ПКУ).

В пп. 170.10.1 ПКУ передбачено, що доходи з джерелом їх походження в Україні, що нараховуються (виплачуються, надаються) на користь нерезидентів, оподатковуються за правилами та ставками, визначеними для резидентів.

Крім цього, фізична особа-нерезидент, яка планує отримувати доходи від підприємств, що знаходяться на території України, повинна отримати реєстраційний номер облікової картки платника податку шляхом подання відповідному контролюючому органу облікової картку фізичної особи-платника податків (за формою №1ДР).

Отже, кошти, які виплачуються юридичною особою - резидентом без наявності первинних документів, що підтверджують надання таким нерезидентом послуг, включається до доходу таких фізичних осіб як додаткове благо та оподатковується ПДФО 18% та військовим збором 1,5%.

 

Також читайте:

Додаткове благо для засновника-нерезидента https://consulting.dtkt.ua/uk/taxation/pdfo/13910

ПДФО та військовий збір: у які строки та до якого бюджету сплачується? https://consulting.dtkt.ua/uk/taxation/pdfo/13021

Дохід фізособи - нерезидента за договором ЦПХ оподатковується ПДФО, військовим збором та ЄСВ https://consulting.dtkt.ua/uk/taxation/other/9512

Сплатили податок на доходи нерезидента, але не відобразили у декларації з прибутку: як виправити? https://consulting.dtkt.ua/uk/taxation/profits-tax/13072

 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»

  • Чи нараховується пеня внаслідок зменшення плати за землю?
    ФОП має договір оренди землі комунальної власності на території активних бойових дій. Згідно з пп. 69.14 підр. 10 розд. ХХ ПКУ 14.03.2024 р. подано уточнюючий розрахунок за 2022 рік на зменшення орендної плати. До цього був податковий борг за 2022 р. Але датою подання уточнюючого розрахунку в ІКПП нарахована пеня. Чи правомірне нарахування пені?
    27.03.202415
  • Зміна цільового призначення земельної ділянки: що з земельним податком?
    Релігійна організація придбала земельну ділянку з кодом цільового призначення 02.07 (для іншої житлової забудови). В майбутньому планується на цій ділянці будувати храм. Якщо код цільового призначення буде змінено на 03.04 (для будівництва та обслуговування будівель громадських та релігійних організацій), чи може релігійна організація застосувати пільгу відповідно до пп. 283.1.8 ПКУ?
    14.03.202450
  • Залучення платних фахівців для проєкту благодійного фонду: оплата та оподаткування
    Благодійний фонд планує запустити проєкт для навчання дітей (творчу студію). Для проведення зайнять планується запрошувати фахівців на оплатній основі. Як оформити таку оплату?
    13.03.202424
  • Чи повинні релігійні організації подавати декларацію з плати за землю за 2024 рік?
    Релігійна організація має пільгу з податку на землю згідно з пп. 283.1.7 ПКУ. В минулому році декларацію подавали, хоча податок не сплачували, в довіднику пільг був відповідний код – 18010505. Але в останньому довіднику пільг такого коду вже немає. Як складати декларацію у 2024 році?
    07.03.202459
  • Чи сплачувати податок з доходів нерезидентів з вартості послуг зберігання інформації?
    ТОВ сплачує за послуги зберігання інформації нерезиденту, юрособі з Німеччини. Чи потрібно заповнювати додаток ПН? Якщо, так, чи правильно сплачену суму за послуги показати в рядку 17 "Інші доходи"? Чи потрібно отримати якісь документи від постачальника-нерезидента, що підтверджують його податковий статус, якщо з Німеччиною є Конвенція для запобігання подвійного оподаткування?
    07.03.2024189