• Посилання скопійовано

Продаж вантажного авто ФОПом – «загальником»: яке оподаткування?

ФОП на загальній системі оподаткування продає вантажний автомобіль, який використовувався в основній госпдіяльності. Чи включається отриманий дохід до загального річного? Які податки потрібно заплатити з доходу, за якими ставками та в який термін?

Суб’єктами права власності є фізичні та юридичні особи (див. ст. 2, ст. 320 і ст. 325 ЦКУ). А ось такий суб’єкт права власності, як фізособа-підприємець, ЦКУ не виокремлює. Тобто, виходить, що майно може належати фізособі або юридичній особі, але не фізособі-підприємцеві.

Своєю чергою, фізособа-підприємець — це юридичний статус фізособи (громадянина), який засвідчує право особи на заняття підприємницькою діяльністю, а саме: самостійною, ініціативною, систематичною, на власний ризик господарською діяльністю, що здійснюється суб’єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку (див. роз’яснення Мін'юсту від 14.01.2011 р.). До того ж ч. 1 ст. 320 ЦКУ визначено, що власник, зокрема, фізособа, має право використовувати своє майно для провадження підприємницької діяльності.Зважаючи на це, у межах своєї підприємницької діяльності фізособа-підприємець може купувати й продавати майно, яке належить їй як фізособі (громадянинові).

Отже, правовий статус підприємця передбачає реалізацію додаткових прав й обов’язків фізособи, які накладаються цим статусом. Причому майно фізособи-підприємця не відокремлюється від майна фізособи (громадянина).

Проте, на думку податківців, це не стосується нерухомості й автомобілів, право власності на які потребує держреєстрації, адже таке майно повинно продаватися лише від імені фізособи (громадянина) (див., наприклад, лист ДПС у м. Києві від 13.03.2013 р. № 2411/10/17-4-15, лист ДПС від 28.04.2015 р. № 4000/Б/99-99-17-02-02-14, а також ІПК ДПСУ від 19.12.2017 р. № 3046/П/99-99-13-02-03-14/ІПК).

Отже, продаж вантажного авто буде оподатковуватися за нормами ст. 173 ПКУ як продаж рухомого майна фізособою. При цьому дохід від продажу не включатиметься до загального доходу ФОП.

Якщо продаж легкового авто перший і єдиний за рік, то ФОП як продавець не платите податків з отриманих від продажу грошей (ст. 173 ПКУ). Це правило стосується також продажу мотоциклів і мопедів. Якщо за рік продали два і більше особистих легкових автомобілі, починаючи з другого продажу, отриманий дохід треба обкладати 5% ПДФО й 1,5% військового збору. А якщо продаєте вантажівку чи фуру, 5% ПДФО й 1,5% ВЗ від суми угоди треба сплатити вже з першого продажу за рік. 

Дохід від продажу (обміну) об’єкта рухомого майна (крім легкових автомобілів, мотоциклів, мопедів) визначається виходячи з ціни, зазначеної у договорі купівлі-продажу (міни), але не нижче оціночної вартості цього об’єкта, визначеної згідно із законом (пп.173.1 ПКУ).

При цьому, у разі, якщо покупець є юрособою чи ФОПом, тоді він вважається податковим агентом платника податку й тому зобов’язаний утримати ПДФО та військовий збір. Слід зазначити, що  ФОП на загальній системі дані щодо продажу має показати  у річній декларації про майновий стан і доходи, яку повинен подати як підприємець до 9 лютого. Сума продажу відображається в II розділі декларації про доходи, у пп. 10.2.

Щодо сплати ПДФО та ВЗ, то під час проведення операцій з відчуження об'єктів рухомого майна, нотаріус посвідчує відповідний договір купівлі-продажу (міни) об’єктів рухомого майна (крім легкових автомобілів, мотоциклів, мопедів) за наявності документа про оцінку майна та документа про сплату до бюджету продавцем (сторонами договору міни) податку, обчисленого виходячи із ціни, зазначеної в договорі (пп.173.4 ПКУ). Тож податки в будь-якому випадку сплачуються до нотаріального посвідчення договору купівлі-продажу авто.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Степанов Михаил

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»

  • Безвідсоткова поворотна фінансова допомога: оподаткування при її поверненні фізособі
    Працівник підприємства надає безвідсоткову поворотну фінансову допомогу приватному підприємству. Кошти зараховано 10.04.2024 р. Договір діє до 10.05.2025 р. Повернення може бути достроковим. Підприємство-отримувач є платником податку на прибуток. Які нюанси оподаткування?
    24.04.202430
  • Податок на доходи нерезидента з транспортно-експедиторських послуг
    ТОВ виплачує доходи експедитору - нерезиденту за договором транспортної експедиції. В акті наданих послуг окремо зазначені послуги з морського, тентового перевезення, розвантаження, оформлення документів тощо, які експедитор оплачує третім залученим особам, і окремо вартість послуг експедиторського обслуговування. Чи оподатковуються такі доходи за актом податком на доходи нерезидентів?
    24.04.202412
  • Нецільова благодійна допомога фізособі грошима: правила оподаткування
    Чи є обмеження щодо суми надання нецільової благодійної допомоги працівнику та не працівнику підприємства і як вона оподатковується? Чи є збільшення фінансового результату до оподаткування на цю допомогу?
    19.04.202453
  • Що буде з податками у ФОПа-таксиста, який уклав договір про використання платформи Bolt?
    ФОП – платник єдиного податку ІІІ групи, без ПДВ, укладає договір щодо перевезень з Bolt-нерезидентом. Кошти від пасажирів надходять на рахунок Bolt - нерезидента. Потім ФОП отримує від цього нереидента оплату за послуги з перевезення, але на валютний рахунок. Чи виникає податкове зобов’язання з ПДВ у ФОПа?
    19.04.202433
  • Чи є пільга з податку на нерухомість при виготовленні продукції з давальницької сировини?
    ТОВ має основний вид діяльності за кодом 23.70 «Різання, оброблення та оздоблення декоративного та будівельного каменю». Уклало договір на переробку давальницької сировини, за яким отримує від замовника блоки з каменю і використовуючи власні приміщення, станки, електроенергію, робочу силу тощо виготовляє пам’ятники, плитку тощо. Чи має ТОВ пільгу з податку на нерухомість при виготовленні продукції з давальницької сировини?
    16.04.202419