• Посилання скопійовано

Як розрахувати «податкову» амортизацію?

Як розрахувати податкові різниці щодо амортизації основних засобів, якщо у 2008 році було проведено їх дооцінку? До 2018 року податкові різниці не застосовувалися

Різниці, які виникають при нарахуванні амортизації необоротних активів, передбачено пп. 138.1 та 138.2 ПКУ, зокрема:

  • фінрезультат до оподаткування збільшується на суму нарахованої амортизації основних засобів або нематеріальних активів відповідно до НП(С)БО або МСФЗ;
  • фінрезультат до оподаткування зменшується на суму розрахованої амортизації основних засобів або нематеріальних активів відповідно до п. 138.3 ПКУ.

Якщо із збільшенням фінрезультату все доволі зрозуміло – фінрезультат збільшуємо на нараховану суму амортизації нараховану в бухгалтерському обліку, то зменшення фінрезультату потребує більш детального розгляду.

За п. 138.1.1 ПКУ розрахунок амортизації також здійснюється за правилами НП(С)БО або МСФЗ, однак при цьому необхідно зважати на обмеження, що встановлено пп. 14.1.138 та пп. 138.3.2 - 138.3.4 ПКУ. Тобто фактично беремо аналогічну «бухгалтерську» амортизацію і вираховуємо з неї те, що не проходить «обмеження».

При цьому, для розрахунку «податкової» амортизації вартість основних засобів та нематеріальних активів визначається без урахування їх переоцінки (уцінки, дооцінки), проведеної відповідно до положень бухобліку.

Проте п. 11 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ встановлено окреме правило, за яким для розрахунку «податкової» амортизації ОЗ їх балансова (залишкова) вартість станом на 1 січня 2015 року приймається рівною їх балансовій вартості, визначеній станом на 31.12.2014 р. за правилами ПКУ, які діяли до 01.01.2015 р.

Своєю чергою, відповідно до п. 6 підрозділу 4 розділу XX «Перехідних положень» ПКУ у редакції, чинній до 01.01.2015 р, для визначення переліку об’єктів основних засобів, інших необоротних та нематеріальних активів за групами відповідно до п. 145.1 ПКУ з метою нарахування амортизації з дати набрання чинності розділом III цього Кодексу застосовуються дані інвентаризації, проведеної за станом на 1 квітня 2011 року.

При цьому, амортизаційна вартість ОЗ у ПО визначалася як первісна (переоцінена) з урахуванням капіталізованих витрат на модернізацію, модифікацію, добудову, дообладнання, реконструкцію тощо, а також суми накопиченої амортизації за даними бухобліку на дату набуття чинності розд. III ПКУ, тобто станом на 01.04.2011 року (по суті, як бухоблікова залишкова вартість об’єкта, за винятком дооцінок, проведених після 01.01.2010 року, суму яких до податкової вартості, що амортизується, включати не дозволяється).

Однак, оскільки дооцінка була проведена в 2008 році, відповідно балансова вартість на 01.04.2011 р. розраховується із врахуванням таких дооцінок.

Згідно з п. 14.1.138 ПКУ основні засоби - матеріальні активи, у тому числі запаси корисних копалин наданих у користування ділянок надр (крім вартості землі, незавершених капітальних інвестицій, автомобільних доріг загального користування, бібліотечних і архівних фондів, матеріальних активів, вартість яких не перевищує 6 000 гривень, невиробничих основних засобів і нематеріальних активів), що призначаються платником податку для використання у госпдіяльності платника податку, вартість яких перевищує 6 000 гривень і поступово зменшується у зв'язку з фізичним або моральним зносом та очікуваний строк корисного використання (експлуатації) яких з дати введення в експлуатацію становить понад один рік (або операційний цикл, якщо він довший за рік).

Таким чином обмеження №1 – до «податкової» суми амортизації не потрапить амортизація:

  • тих ОЗ, що використовуються у негосподарській діяльності підприємства;
  • активів, які в бухобліку визначено як ОЗ, однак їх вартість менше за 6 000 гривень (така ситуація може виникнути, якщо обліковою політикою підприємства гранична сума для віднесення активу до ОЗ є меншою за 6 000 гривень);

Відповідно до п. 138.3.2 ПКУ не підлягають амортизації та проводяться за рахунок відповідних джерел:

  • вартість гудвілу;
  • витрати на придбання/самостійне виготовлення невиробничих основних засобів, невиробничих нематеріальних активів;
  • на ремонт, реконструкцію, модернізацію або інші поліпшення невиробничих основних засобів, невиробничих нематеріальних активів.

Таким чином обмеження №2 з «податкової» амортизації виключаються нараховані суми амортизації на зазначені вище витрати.

І обмеження №3, напевно найважче для реалізації, встановлено пп. 138.3.3 та 138.3.4 ПКУ. Зокрема, цими пунктами передбачається встановлення мінімально допустимих строків амортизації основних засобів та нематеріальних активів. Таким чином, необхідно звірити строки амортизації встановлені в бухобліку з мінімальними строками, встановленими ПКУ.

Якщо строк амортизації в бухобліку буде довшим за мінімально встановлений, то для розрахунку податкової амортизації використовується строк, що встановлено в бухобліку. Тобто в такому випадку «бухгалтерська» амортизація буде дорівнювати «податковій».

А ось, якщо з'ясується, що на якісь ОЗ строк корисного використання встановлено меншим за мінімально допустимий, то доведеться зробити перерахунок місячної суми амортизації таких ОЗ із врахуванням мінімально допустимого строку для цілей ст. 138 ПКУ.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»

  • Чи є пільга з податку на нерухомість при виготовленні продукції з давальницької сировини?
    ТОВ має основний вид діяльності за кодом 23.70 «Різання, оброблення та оздоблення декоративного та будівельного каменю». Уклало договір на переробку давальницької сировини, за яким отримує від замовника блоки з каменю і використовуючи власні приміщення, станки, електроенергію, робочу силу тощо виготовляє пам’ятники, плитку тощо. Чи має ТОВ пільгу з податку на нерухомість при виготовленні продукції з давальницької сировини?
    16.04.202417
  • Коли сплачувати орендну плату за земельні ділянки комунальної та державної власності?
    Підприємство уклало з міською радою договір оренди земельної ділянки. Додаткову угоду до цього договору щодо застосування нової НГО земельної ділянки укладено та зареєстровано 29.02.2024 р. Розмір орендної плати було зменшено з 12000 грн до 10000 грн за місяць. Договором та додатковою угодою не визначено, з якого періоду застосовувати нову НГО. Який розмір орендної плати зазначити в декларації з плати за землю після зміни НГО?
    15.04.2024298
  • Чи нараховується пеня внаслідок зменшення плати за землю?
    ФОП має договір оренди землі комунальної власності на території активних бойових дій. Згідно з пп. 69.14 підр. 10 розд. ХХ ПКУ 14.03.2024 р. подано уточнюючий розрахунок за 2022 рік на зменшення орендної плати. До цього був податковий борг за 2022 р. Але датою подання уточнюючого розрахунку в ІКПП нарахована пеня. Чи правомірне нарахування пені?
    27.03.202429
  • Зміна цільового призначення земельної ділянки: що з земельним податком?
    Релігійна організація придбала земельну ділянку з кодом цільового призначення 02.07 (для іншої житлової забудови). В майбутньому планується на цій ділянці будувати храм. Якщо код цільового призначення буде змінено на 03.04 (для будівництва та обслуговування будівель громадських та релігійних організацій), чи може релігійна організація застосувати пільгу відповідно до пп. 283.1.8 ПКУ?
    14.03.202460
  • Залучення платних фахівців для проєкту благодійного фонду: оплата та оподаткування
    Благодійний фонд планує запустити проєкт для навчання дітей (творчу студію). Для проведення зайнять планується запрошувати фахівців на оплатній основі. Як оформити таку оплату?
    13.03.202430