• Посилання скопійовано

Фізособа продає частку в статутному капіталі: що з оподаткуванням?

Засновник має 50% частки в статутному капіталі (50 тис. грн) ТОВ. Вирішив продати 40% своєї частки (20 тис. грн).Чи можна її продати за ціною меншою від ціни мінімальної? Чи оподатковується ПДФО та ВЗ продаж частки? Яка сума є об’єктом оподаткування при такому продажі?

Відчуження частки третім особам та формування ціни

Перш за все хочемо наголосити, що відповідно до ст. 53 Закону №1576 учасники товариства користуються переважним правом купівлі частки (її частини) учасника пропорційно до розмірів своїх часток, якщо статутом товариства чи домовленістю між учасниками не встановлений інший порядок здійснення цього права.

Купівля здійснюється за ціною та на інших умовах, на яких частка (її частина) пропонувалася для продажу третім особам.

Якщо учасники товариства не скористаються своїм переважним правом протягом місяця з дня повідомлення про намір учасника продати частку (її частину) або протягом іншого строку, встановленого статутом товариства чи домовленістю між його учасниками, частка (її частина) учасника може бути відчужена третій особі.

При цьому обмежень щодо договірної ціни не встановлено, тобто вона може бути як нижчою за номінальну, так і вищою. Однак необхідно зважати, що інші учасники товариства мають першочергове право з придбання частки за таку ж ціну!

Також варто звернути увагу, що частка учасника ТОВ може бути відчужена до повної її сплати лише в тій частині, у якій її уже сплачено.

Тобто продати несплачену частку в статутному капіталі не вийде.

 

Оподаткування продажу частки

Відповідно до п. 164.2.9 ПКУ до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включається, зокрема, інвестиційний прибуток від проведення платником податку операцій з цінними паперами, деривативами та корпоративними правами, випущеними в інших, ніж цінні папери, формах, крім доходу від операцій, зазначених у пп. 165.1.2165.1.40 і 165.1.52 ПКУ.

Порядок визначення інвестиційного прибутку викладено у п. 170.2 ПКУ. Так, згідно з п. 170.2.2 ПКУ інвестиційний прибуток розраховується як позитивна різниця між доходом, отриманим платником податку від продажу окремого інвестиційного активу з урахуванням курсової різниці (за наявності), та його вартістю, що визначається із суми документально підтверджених витрат на придбання такого активу з урахуванням норм пп. 170.2.4-170.2.6 ПКУ(крім операцій з деривативами).

Таким чином, якщо продаж здійснюється за вартістю придбання або меншою вартістю, то об’єкта оподаткування не виникає (або є збиток). Отже, при продажу такої частки як за 1000, так і за 20 000 грн, оподаткування не буде.

А ось у разі, якщо за такою операцією виникає інвестиційний прибуток, то він оподатковується ПДФО за ставкою 18% та військовим збором за ставкою 1,5%.

У будь-якому випадку при продажу частки в статутному капіталі платник податку зобов’язаний подати декларацію про доходи із зазначенням суми документально підтверджених витрат на придбання і отриманого доходу від продажу.

У даному випадку до такої вартості потрапить сума внеску до статутного капіталу, яку фактично було внесено засновником при створені юрособи.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»

  • Чи нараховується пеня внаслідок зменшення плати за землю?
    ФОП має договір оренди землі комунальної власності на території активних бойових дій. Згідно з пп. 69.14 підр. 10 розд. ХХ ПКУ 14.03.2024 р. подано уточнюючий розрахунок за 2022 рік на зменшення орендної плати. До цього був податковий борг за 2022 р. Але датою подання уточнюючого розрахунку в ІКПП нарахована пеня. Чи правомірне нарахування пені?
    27.03.202414
  • Зміна цільового призначення земельної ділянки: що з земельним податком?
    Релігійна організація придбала земельну ділянку з кодом цільового призначення 02.07 (для іншої житлової забудови). В майбутньому планується на цій ділянці будувати храм. Якщо код цільового призначення буде змінено на 03.04 (для будівництва та обслуговування будівель громадських та релігійних організацій), чи може релігійна організація застосувати пільгу відповідно до пп. 283.1.8 ПКУ?
    14.03.202450
  • Залучення платних фахівців для проєкту благодійного фонду: оплата та оподаткування
    Благодійний фонд планує запустити проєкт для навчання дітей (творчу студію). Для проведення зайнять планується запрошувати фахівців на оплатній основі. Як оформити таку оплату?
    13.03.202424
  • Чи повинні релігійні організації подавати декларацію з плати за землю за 2024 рік?
    Релігійна організація має пільгу з податку на землю згідно з пп. 283.1.7 ПКУ. В минулому році декларацію подавали, хоча податок не сплачували, в довіднику пільг був відповідний код – 18010505. Але в останньому довіднику пільг такого коду вже немає. Як складати декларацію у 2024 році?
    07.03.202459
  • Чи сплачувати податок з доходів нерезидентів з вартості послуг зберігання інформації?
    ТОВ сплачує за послуги зберігання інформації нерезиденту, юрособі з Німеччини. Чи потрібно заповнювати додаток ПН? Якщо, так, чи правильно сплачену суму за послуги показати в рядку 17 "Інші доходи"? Чи потрібно отримати якісь документи від постачальника-нерезидента, що підтверджують його податковий статус, якщо з Німеччиною є Конвенція для запобігання подвійного оподаткування?
    07.03.2024189