• Посилання скопійовано

Чи можна орендувати частину ємності для зберігання пального, аби уникнути виникнення акцизного податку?

Чи можна в юрособи орендувати частину ємності для зберігання палива? Ємність має 20 куб м (наприклад, одна фірма орендує 15 куб м, а інша - 5 куб м). Що з акцизним складом у такому разі?

Згідно з пп. «ґ» пп. 14.1.6 ПКУ, не є акцизним складом приміщення або територію, де зберігають або реалізують лише пальне у споживчій тарі ємністю до 5 л включно, отримане від виробника або особи, яка здійснила його розлив у таку тару.

Отже, не мають статусу акцизного складу всі об’єкти зберігання пального, фасованого в тару не більш як 5 л (навіть ті, які належать платникам паливного акцизу).

Таким чином, для цілей визначення акцизного складу важливо не скільки ємності таким орендується для зберігання палива, а ємність тари в цілому.

Більше того, з огляду на норми ст. 760 ЦКУ предметом договору найму може бути річ, яка визначена індивідуальними ознаками і яка зберігає свій первісний вигляд при неодноразовому використанні (неспоживна річ).

Згідно з ст. 179 ЦКУ, річчю  є  предмет  матеріального світу,  щодо якого можуть виникати цивільні права та обов'язки. Річ  є  визначеною  індивідуальними  ознаками,  якщо  вона наділена тільки їй властивими ознаками,  що вирізняють її  з-поміж інших однорідних речей, індивідуалізуючи її (ст. 184 ЦКУ). Неспоживною   є   річ,   призначена   для   неодноразового використання, яка  зберігає  при  цьому  свій   первісний   вигляд протягом тривалого часу (ст. 185 ЦКУ).

З огляду на вищесказане, вважаємо, що орендувати можна окрему річ, а не частину речі. 

 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Акцизи»