• Посилання скопійовано

Чи відповідає діяльність з роздрібної торгівлі пальним умовам перебування на спрощеній системі?

Підприємець–"єдинник" ІІІ групи та платник ПДВ з видом діяльності 47.30 – Роздрібна торгівля пальним (в частині роздрібної торгівлі оливами, мастилом) здійснює закупівлю оливи в кількості 2000 л, фасує її в тару по 10 л та реалізує кінцевому споживачу з одиницями виміру штуки. Чи відповідає ця діяльність умовам перебування на спрощеній системі оподаткування?

Відповідно до пп. 3 пп. 291.5.1 ПКУ не можуть бути платниками єдиного податку 1-3 груп суб'єкти господарювання (юридичні особи та ФОП), які здійснюють виробництво, експорт, імпорт, продаж підакцизних товарів (крім роздрібного продажу паливно-мастильних матеріалів в місткостях до 20 л та діяльності фізичних осіб, пов'язаної з роздрібним продажем пива, сидру, пері (без додання спирту) та столових вин).

Разом з тим з 01.07.2019 р. набрали чинності зміни, внесені Законом України від 23.11.2018 р. №2628-VIII, до ПКУ щодо оподаткування акцизним податком операцій з реалізації пального та до Закону України від 19.12.1995 р. №481/95-ВР (далі – Закон №481).

Відповідно до нової редакції пп. 14.1.212 ПКУ реалізацією пального або спирту етилового для цілей розділу VI ПКУ є будь-які операції з фізичної передачі (відпуску, відвантаження) пального або спирту етилового з переходом права власності на таке пальне або спирт етиловий чи без такого переходу, за плату (компенсацію) чи без такої плати на митній території України з акцизного складу/акцизного складу пересувного:

  • до акцизного складу;
  • до акцизного складу пересувного;
  • для власного споживання чи промислової переробки;
  • будь-яким іншим особам.

Не вважаються реалізацією пального операції з фізичної передачі (відпуску, відвантаження) пального на митній території України:

  • у споживчій тарі місткістю до 5 л (включно), крім операцій з реалізації такого пального його виробниками;
  • при використанні пального, з якого сплачено акцизний податок, виключно для потреб власного споживання чи промислової переробки суб'єктами господарювання, які не є розпорядниками акцизного складу.

Акцизний склад в пп. «б» пп. 14.1.6 ПКУ визначено як приміщення або територія на митній території України, де розпорядник акцизного складу провадить свою господарську діяльність шляхом вироблення, оброблення (перероблення), змішування, розливу, навантаження-розвантаження, зберігання, реалізації пального.

За новими термінами, якими доповнена ст. Закону №481:

- виробництво пального – діяльність з переробки нафти, газового конденсату, природного газу та їх суміші, в результаті якої отримується пальне або інші продукти переробки;

- зберігання пального – діяльність зі зберігання пального (власного або отриманого від інших осіб) із зміною або без зміни його фізико-хімічних характеристик;

- гуртова торгівля пальним – діяльність з придбання та подальшої реалізації пального зі зміною або без зміни його фізико-хімічних характеристик суб'єктам господарювання роздрібної та/або гуртової торгівлі та/або іншим особам;

- роздрібна торгівля пальним – діяльність із придбання або отримання та подальшого продажу або відпуску пального із зміною або без зміни його фізико-хімічних характеристик з автозаправної станції/автогазозаправної станції / газонаповнювальної станції/газонаповнювального пункту та інших місць роздрібної торгівлі через паливороздавальні колонки та/або оливороздавальні колонки.

Згідно із Методологічними основами та поясненнями до позиції Класифікації видів економічної діяльності, затвердженими наказом Держкомстату від 23.12.2011 р. №396, допоміжними операціями, які зазвичай виконують торговці власним коштом:

- в гуртовій торгівлі: сортування великих партій товарів, поділ і перефасування товарів меншими партіями (наприклад, фармацевтичних товарів), зберігання, охолодження, постачання та установлення товарів, акції для своїх споживачів, дизайн етикеток тощо;

- в роздрібній торгівлі: сортування, розподілення, змішування та фасування.

Попри це, роздрібну торгівлю класифікують насамперед за типом місця торгівлі, як і зазначено в ст. 1 Закону №481.

Крім того, в абз. 1 преамбули Закону №481 зазначено, що цей Закон визначає основні засади державної політики щодо регулювання виробництва, експорту, імпорту, гуртової і роздрібної торгівлі, зокрема, пальним, а також посилення боротьби з його незаконним виробництвом та обігом на території України.

Виходячи з викладеного, є всі підстави вважати операції з закупівлі оливи в кількості 2000 л та її фасування в тару по 10 л з метою реалізації кінцевому споживачу з одиницями виміру штуки, операціями допоміжними в гуртовій торгівлі пальним. Для того, щоб ФОП міг залишатися на єдиному податку, товар повинен закуповуватися та продаватися саме в місткостях до 20 л та продаватися у незмінному вигляді без перефасування товарів меншими партіями.

Оскільки на операції з гуртового продажу поширюються норми пп. 3 пп. 291.5.1 ПКУ суб'єкти господарювання (юридичні особи та ФОП) не можуть бути платниками єдиного податку 1-3 груп.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Акцизи»