• Посилання скопійовано

Транзитна торгівля пальним: хто є розпорядником акцизного складу пересувного та коли реєструвати АН?

Підприємство торгує пальним оптом (без місця торгівлі) – тобто пальне перевозиться транспортними засобами від покупця до продавця. Транспорт може бути орендованим або належати продавцю чи покупцю пального. Хто є розпорядником АСП в таких випадках та коли реєструвати АН? Коли починають діяти штрафи за несвоєчасну реєстрацію АН?

Насамперед розберемося з тим, що таке акцизний склад пересувний.

Відповідно до пп. 14.1.6-1 ПКУ акцизний склад пересувний – це транспортний засіб (в даному випадку йдеться про автомобільний транспорт - бензовоз), на якому переміщується та/або зберігається пальне на митній території України.

Транспортний засіб набуває статусу акцизного складу пересувного протягом періоду його використання для:

а) переміщення в ньому митною територією України пального, що реалізується;

б) зберігання в ньому пального на митній території України;

в) ввезення пального або спирту етилового на митну територію України, з якого сплачено акцизний податок або на умовах, визначених ст. 229 ПКУ.

Тож практично транспортний засіб реєструється в СЕА РПСЕ в момент реєстрації акцизної накладної, у якій він зазначений як акцизний склад пересувний, і він вважається таким лише протягом періоду перевезення пального чи тимчасового зберігання пального в ньому. На постійній основі транспортний засіб, що призначений для перевезення пального, не вважається акцизним складом пересувним.

Не є акцизним складом пересувним транспортний засіб, що використовується суб’єктом господарювання, який не є розпорядником акцизного складу, для переміщення на митній території України власного пального для потреб власного споживання чи промислової переробки.

Відповідно до пп. 14.1.224-1 ПКУ розпорядник акцизного складу пересувного – це суб’єкт господарювання - платник акцизного податку, який є власником пального та який з використанням транспортного засобу незалежно від того, кому належить такий транспортний засіб: реалізує або зберігає пальне; ввозить пальне на митну територію Україні, з якого сплачено акцизний податок або на умовах, визначених ст. 229 ПКУ. Не є розпорядником акцизного складу пересувного суб'єкт господарювання (перевізник, експедитор), який здійснює транспортування пального (див. тут).

Отже, розпорядником акцизного складу пересувного у всіх випадках є власник пального – продавець, і він зазначає реквізити транспортного засобу в АН

Усі зміни щодо акцизів
у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

Підписатись

Хочете подивитись, як це виглядає?

Якщо підприємство є платником акцизного податку та реалізує пальне, воно повинно зазначати  акцизні склади пересувні у своїх акцизних накладних (див. тут).

Для акцизного складу пересувного в акцизній накладній зазначається:

  • двосимвольний код типу транспортного засобу (автомобільного, залізничного, повітряного, морського, річкового, трубопровідного). Ці коди містяться у Класифікаторі видів транспорту, затвердженому Наказом №1011. Зокрема, для автомобільного транспорту (автоцистерн) застосовується код 30;
  • місткість ємності (секцій). Для автоцистерн тут вказується загальна місткість всіх секцій автоцистерни у кубічних метрах, кількість секцій та місткість ємності (ємностей), які завантажили підакцизним товаром (реквізит «для акцизної накладної, м3»). Якщо пальним завантажено всі секції цистерни, реквізит  «для акцизної накладної, м3» співпадатиме із загальною місткістю всіх секцій автоцистерни;
  • номер державної/міжнародної/іноземної реєстрації транспортного засобу.

Оскільки в даному випадку транспортний засіб є акцизним складом пересувним, то заявка на переміщення пального засобами, що не є акцизними складами пересувними, не подається.

Отже, у випадках, що описані у запитанні, постачальник пального – платник акцизного податку – зазначає у своїй акцизній накладній інформацію про той транспортний засіб, яким фактично транспортується пальне, незалежно від того, кому належить цей транспортний засіб та на яких умовах він використовується для транспортування пального (право власності, оренда, позичка тощо).

У двох примірниках АН складаються на операції реалізації пального від одного акцизного складу до іншого, в тому числі це можуть бути як стаціонарні, так і пересувні акцизні склади в будь-якій комбінації (п. 231.3 ПКУ). У двох примірниках складаються акцизні накладні при реалізації пального від одного платника акцизу до іншого платника акцизу, які є розпорядниками акцизних складів.

Строки реєстрації першого та другого примірника АН визначені у пп. 231.6 ПКУ та залежать від виду акцизних складів, між якими відбувається рух пального – стаціонарні вони чи пересувні. Ми звели ці строки у таблицю 1 у нашій аналітиці.

В одному примірнику АН складається, зокрема, при продажу пального неплатнику акцизного податку. Відповідно до пп. 231.6 ПКУ АН в одному примірнику на неплатника акцизу складається у день реалізації пального, і реєструється у день її  складання, але не пізніше здійснення операції з реалізації пального з акцизного складу. Разом з цим, у пп. 231.6 ПКУ не зазначено, у який строк слід реєструвати АН в одному примірнику, якщо реалізація неплатнику акцизу здійснюється з акцизного складу пересувного і АН складається в одному примірнику. У  "ЗІР" також немає відповіді на це запитання.

Тому рекомендуємо орієнтуватися на вищевказаний строк, встановлений для відвантаження пального з акцизного сладу – АН реєструється у день її  складання, але не пізніше здійснення операції з реалізації пального з акцизного складу.  Разом з цим рекомендуємо надіслати запит на індивідуальну податкову консультацію, щоб отримати відповідь податківців саме для випадку, коли реалізація пльного здійснюється неплатнику акцизу з акцизного складу пересувного.

Більш докладно про складання АН в одному примірнику див. тут.

Штрафи за несвоєчасну реєстрацію акцизних накладних застосовуються з 1 жовтня 2019 р. (див. тут та тут).

 ***

Читайте також:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Акцизи»

  • Чи можна пальне для генератора використати для заправки авто?
    Підприємство придбало та зберігає дизельне паливо для роботи генератора. Пальне зберігається у каністрах 5 л. без ліцензії на зберігання. Чи можна у період простою генератора заправляти цим пальним авто, у зв'язку з тим, що генератор не використовується, а пальне має обмежений строк зберігання?
    05.04.2024761
  • Що потрібно для того, щоб імпортувати гексан та продавати його оптом?
    Підприємство має намір займатися торгівлею продуктом під назвою «Гексан». Як обчислюється акциз при імпорті, а потім при продажі гексану? Чи потрібна ліцензія на торгівлю таким продуктом?
    01.04.202413
  • Ліцензія та акциз при продажу електроліту і акумуляторної кислоти
    Підприємство планує торгувати електролітом (код УКТ ЗЕД 8507 10 20) і акумуляторною кислотою (код 3806 10 00). Чи потрібно ставати платником акцизного податку? Чи потрібно оформляти ліцензію?
    29.03.202413
  • Чи може виробник алкоголю продати напої підприємству для використання під час свята?
    Підприємство – виробник алкогольних напоїв, який має ліцензію на виробництво та не має ліцензії на роздрібний продаж, планує продати партію алкогольних напоїв іншому підприємству, для використання під час святкових заходів для працівників. Це останнє підприємство також не має ліцензії на роздрібний продаж алкогольних напоїв. Чи може підприємство - виробник продати алкогольні напої підприємству, яке не має ліцензії на роздрібний продаж?
    08.03.202458
  • Чи виникає акцизний податок на пальне при продажу автомобіля з повним баком?
    Підприємство продає вроздріб нові автомобілі. За стандартами компанії перед продажем необхідно провести передпродажню підготовку товару, яка включає повний бак палива (це чітко прописано в стандартах, в разі невиконання – позбавлення права дилерства). При перевірці ДПС наполягає, що при постачанні авто з повним баком йде "умовний" продаж палива, тому необхідно реєструватись платником акцизу та отримувати ліцензію, вважають за потрібне накласти штраф за продаж палива без ліцензії. Чи правильно це?
    22.02.2024504