• Посилання скопійовано

Неприбуткова організація зберігає більше 20 тон пального: які наслідки?

Неприбуткова релігійна організація (платник ПДВ) має власний резервуар на її території, в якому міститься більше 20 тон пального, яке використовується електрогенератором у випадку збоїв електропостачання та для роботи власної спецтехніки. Чи потрібна ліцензія на зберігання пального? Чи потрібно реєструватися платником акцизного податку?

Якщо організація має ємність для зберігання пального місткістю 20 куб. м або більше, але при цьому вона придбаває за рік менше 1000 куб.м пального, то їй не потрібно реєструватися платником акцизного податку та не потрібно реєструвати акцизний склад. Тобто потрібно ще проаналізувати обсяги придбання пального за 2019 рік – з початку року до поточнуої дати, і якщо такий обсяг не перевищує 1000 куб.м, то акцизного складу в організації ще немає (див. пп. 14.1.6 ПКУ).

Крім цього, потрібно з’ясувати, чи здійснює організація операції з реалізації пального.

Так, відповідно до пп. 14.1.212 ПКУ реалізація пального для цілей розділу VI ПКУ – це будь-які операції з фізичної передачі (відпуску, відвантаження) пального з переходом права власності на таке пальне чи без такого переходу, за плату (компенсацію) чи без такої плати на митній території України з акцизного складу/акцизного складу пересувного:

  • до акцизного складу;
  • до акцизного складу пересувного;
  • для власного споживання чи промислової переробки;
  • будь-яким іншим особам.

Не вважаються реалізацією пального операції з фізичної передачі (відпуску, відвантаження) пального на митній території України при використанні пального, з якого сплачено акцизний податок, виключно для потреб власного споживання суб’єктами господарювання, які не є розпорядниками акцизного складу.

Таким чином, для того, щоб не реєструвати акцизний склад і не реєструватися платником акцизного податку, потрібно виконувати такі умови:

  • Придбавати пальне в обсягах менше 1000 куб.м за календарний рік;
  • Не продавати та не передавати пальне іншим особам (як фізичним, так і юридичним), в тому числі за договорами зберігання;
  • Використовувати пальне виключно для потреб власного споживання (для роботи генератора, а також для заправки власної спецтехніки).

Але якщо ці умови виконуються, то це не звільняє організацію від отримання ліцензії на зберігання пального, оскільки вона фактично зберігає пальне у стаціонарному резервуарі. Питання реєстрації акцизного складу та ліцензування зберігання пального регламентуються різними законами – ПКУ (акцизний склад)  та Законом №481 (ліцензування), і ці процеси не пов’язані між собою. Організація може бути зобов’язана отримати ліцензію на зберігання пального, але при цьому не мати акцизний склад, не бути його розпорядником та не бути платником акцизного податку. Більш докладно про це читайте у нашій аналітиці тут. Хоча матеріал написаний для сільгосппідприємств, він актуальний також і для інших суб’єктів.

Також звертаємо увагу, що наразі відтерміновано застосування до суб'єктів господарювання фінансової санкції у вигляді штрафу у розмірі 500 тис. грн у разі зберігання пального до 31 грудня 2019 року без наявності відповідної ліцензії. Більш докладно про це – тут та тут.

 ***

Читайте також:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Акцизи»