• Посилання скопійовано

Чи може ФОП укладати договори ЦПХ на електромонтажні роботи?

Чи може ФОП, який займається електромонтажними роботами, укласти договір ЦПХ з електриком на виконання електромонтажних робіт. Чи не планується заборона на такі договори з 01.01.2021р. Клас наслідків СС2.

На виконання певних робіт на певний період ФОП може укласти договір ЦПХ з фізичною особою. Найбільш поширеним договором на виконання робіт згідно глави 61 ЦКУ є договір підряду.

При укладенні договору ЦПХ важливим є досягнення згоди між сторонами щодо істотних умов праці, такі як предмет договору, законодавчо визначені умови, що є необхідними для таких домовленостей, а також усі інші умови, важливі для обох сторін. ЦПХ із фізичною особою укладається в письмовій формі. У договорі повинно бути кілька важливих пунктів:

− визначення строку та порядку виконання робіт (ч. 1 ст. 903 ЦКУ);

− чітке формулювання комунікацій для отримання завдання;

− облік результатів роботи та оплата праці — акт надання послуг чи виконаних робіт (ч. 1 ст. 854 ЦКУ);

− виконання обов’язків — можливий субпідряд (ч.1 ст. 902 ЦКУ);

− відповідальність за зобов’язання — повна або часткова;

− можливе штрафування, стягнення пені чи оплата неустойки.

За цивільно-правовим договором особа, що виконує певну роботу, може носити нерегулярний, одноразовий або ненормований характер. Вони також можуть бути постійними, якщо це вказано в договорі підряду з фізичною особою. 

Потрібно зазначити, що в цивільно-правовому договорі не повинно бути умов, які містить трудовий договір (щоб перевіряючі не визнали його трудовим), а саме:

− зміст договору, укладений між сторонами, не повинен вказувати на те, що предметом цього договору є процес праці, а не її кінцевий результат;

− назву посади, професії та повноваження особи;

− робоче місце;

− трудові гарантії (наприклад, відпустка, компенсація, лікарняні тощо).

− виконання систематичних доручень посадових осіб суб’єкта господарювання, а обсяг її обов’язків збігався з колом обов’язків за відповідною посадою;

− отримувати матеріальну допомогу та щомісячні виплати, як і працівники;

− час роботи особи зазначати в табелі.

Отже, фізичні особи, що виконують певні завдання за цивільно-правовим договором, не мають права на оплачувану відпустку. Фізичним особам за цивільно-правовим договором не проводиться доплата за святковий чи понаднормовий робочий час. Їм не варто розраховувати на оплату допомоги за листками непрацездатності, адже заробіток у період хвороби вони зберігають.

Виконані роботи приймаються за актом, з якого має бути видно, які саме роботи виконані і прийняті. Саме акт є підставою для оплати робіт.

Відповідно до ч. 1 ст. 854 ЦКУ замовник виплачує належну підрядникові суму за результатами виконаної роботи. Право на аванс підрядник має, але тільки у випадку і в розмірі, які визначені в договорі.

Існують деякі особливості сплати податків щодо осіб, які виконують роботи згідно з договорами ЦПХ. 

Так, виплати за цивільно-правовими договорами оподатковується ПДФО та ВЗ. ПДФО у розмірі 18% від суми виплати утримується разом з виплатою грошей виконавцю згідно з пп. 168.1.1 ПКУ. У разі, якщо акт був підписаний, а оплата не здійснена, податок сплачується протягом 30-ти календарних днів після останнього календарного дня звітного місяця (пп. 49.18.1, пп. 57.1 та пп. 168.1.5 ПКУ). 

Військовий збір сплачується у розмірі 1,5%, одночасно, і в ті самі строки, що і ПДФО, а саме не пізніше 30-го числа місяця, що йде після місяця нарахування винагороди, якщо був підписаний акт виконання робіт. 

Також, на суму винагороди нараховується ЄСВ у розмірі 22%. Якщо акт підписали, а грошей на оплату немає, то ЄСВ все одно потрібно сплатити до 19 числа місяця після місяця підписання акту. У випадку, якщо строк виконання робіт становить більше одного місяця, то суму винагороди потрібно пропорційно розділити на кількість місяців і ЄСВ сплачувати у кожному місяці (ч. 2 ст. 7 Закону № 2464). Зауважимо, що у разі виплати винагороди меншої ніж мінімальна заробітна плата, не потрібно доводити ЄСВ до рівня мінімального страхового внеску. 

Крім того, за таким договором потрібно подавати звіт за формою №1ДФ та звіт з ЄСВ. 

У формі № 1ДФ відображаються суми утриманого ПДФО та ВЗ, а сума виплаченої винагороди за проведені роботи відображається за ознакою «102». Такий звіт подається протягом 40-днів після закінчення кварталу, в якому було здійснено виплату.

В Звіті з ЄСВ в таблиці 5 відображаються тільки місяці, в яких уклали та розірвали договір з фізичною особою. В таблиці 6  зазначається сума доходу та ЄСВ, яку потрібно сплатити. Відповідно до цього подається також і таблиця 1. Звіт подається раз на місяць до 20 числа місяця, який іде за місяцем виплат.

Щодо заборони заключати договори ЦПХ з 01.01.2021р. за класом наслідків СС2, наразі законодавством не передбачено.

 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Інше

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інше»

  • Чи заборонено відраховувати кошти профспілкам на культурно-масову, фізкультурну і оздоровчу роботу під час воєнного стану?
    Чи заборонено протягом дії воєнного стану проводити відрахування первинним профспілковим організаціям на культурно-масову, фізкультурну і оздоровчу роботу в розмірах, передбачених колективним договором та угодами, у добровільному порядку за наявності у роботодавців такої можливості з віднесенням на витрати діяльності підприємства?
    19.04.202410
  • Чи може неприбуткова організація надати благодійну допомогу ЗСУ?
    В статуті неприбуткової оргазації передбачено наукові розробки, дослідження та інше у галузі права, а надання благодійної допомоги не передбачено. Чи може така організація придбати товар для подальшої безоплатної (благодійної) передачі ЗСУ? Як звітувати за такою операцією?
    17.04.202427
  • З немонетарної заборгованість переводиться в монетарну і назад: що з курсом?
    У 2021 р. резидент отримав авансову оплату за товар від нерезидента. В січні 2022 р. підписано додаткову угоду щодо повернення передплати. Заборгованість переведено до складу монетарної. Після введення валютних обмежень на період воєнного стану оплата не була проведена. Підприємство визначало курсові різниці на дату балансу. У 2024 р. вирішено все ж здійснити відвантаження. Як визначити курс, за яким монетарна заборгованість переводиться до складу немонетарної?
    15.04.202425
  • Порушення при ввезенні гуманітарної допомоги
    Громадська організація імпортувала гуманітарну допомогу - легковий авто для передачі ЗСУ і кабель для ремонту дронів. Але авто передане учаснику бойових дій, який працює волонтером в ГО, а кабель використовується самою ГО для ремонту дронів, а не переданий ЗСУ. Чи є порушення?
    10.04.202426
  • Перевезення вантажів: ТТН обов’язок чи право?
    Хто має виписувати ТТН при перевезенні вантажним автомобільним транспортом: перевізник чи вантажовідправник? Чи достатньо вантажоодержувачу для підтвердження факту перевезення товаро-матеріальних цінностей належно оформленого перевізником (юридичною особою чи ФОП) акту надання транспортно-експедиційних послуг ?
    26.03.2024129