• Посилання скопійовано

Придбання майна у фізособи: як оподатковувати?

Фермерське господарство бажає придбати у фізособи майно (бочка для зберігання пального та трактор). Як оформити таке придбання? Чи потрібно оподатковувати виплачені фізособі кошти?

Фізособам (в будь-якому з випадків, в тому числі і засновникам) не заборонено передавати за кошти (а фактично — продавати) майно підприємству, якщо ця фізособа є власником майна.

Для цього укладається договір купівлі-продажу основного засобу між фізичною і юридичною особою у письмовій формі (п. 2 ч. 1 ст. 208 ЦКУ). За бажанням сторін такий договір може бути посвідчено нотаріально, хоча обов’язковість законодавством не передбачена.

Оприбутковуються ОЗ, придбані у фізособи на підставі акта приймання-передачі та наказу голови (керівника) ФГ. Варто також мати документи (або їх копії), які підтверджують право власності фізичної особи на майно, що реалізується, в яких зазначено ціну такого майна.

Оприбуткування ОЗ здійснюється виходячи з їх договірної вартості (встановленої у договорі купівлі-продажу).

Придбані у фізособи ОЗ оприбутковуються на субрахунок 1521 і надалі вводяться в експлуатацію на підставі Акту приймання-передачі (внутрішнього переміщення) основних засобів (форма №ОЗ-1). В обліку введення в експлуатацію відображається записом Дт 104 Кт 1521.

Оподаткування

Відповідно до п. 173.3 ПКУ, якщо стороною договору купівлі-продажу об’єкта рухомого майна є юридична особа чи ФОП, то така особа є податковим агентом платника податку щодо нарахування, утримання та сплати (перерахування) до бюджету податку з доходів, отриманих платником податку від такого продажу (обміну), тобто зобов’язана виконати всі визначені розділом IV ПКУ функції податкового агента.

При цьому, у вищезазначеній нормі йдеться про ПДФО. Проте оскільки об'єкт оподаткування військовим збором, а також порядок нарахування, утримання та сплати даного збору, такий же, як і у випадку з ПДФО (п. 16-1 підрозд. 10 розд. XX ПКУ), то при утриманні ПДФО підприємство також має утримати та перерахувати до бюджету військовий збір.
Згідно з п. 173.1 ПКУ дохід платника податку від продажу (обміну) об'єкта рухомого майна протягом звітного податкового року оподатковується за ставкою, визначеною в пункті 167.2 ПКУ.

За п. 167.2 ПКУ ставка ПДФО становить 5 відсотків від бази оподаткування. Крім того, як було зазначено вище з такого доходу утримується і військовий збір за ставкою 1.5%.

Дохід від продажу (обміну) об’єкта рухомого майна (крім легкових автомобілів, мотоциклів, мопедів) визначається виходячи з ціни, зазначеної у договорі купівлі-продажу (міни), але не нижче оцінювальної вартості цього об’єкта, визначеної згідно із законом.

Якщо оцінку майна не проведено, то застосовується основна ставка ПДФО – 18%. Про це читайте тут.

Інформацію про виплачений дохід і утримані податки у зв’язку з продажем рухомого майна необхідно відобразити в податковому розрахунку за формою №1ДФ з ознакою доходу «105» - у разі застосування ставки 5% з оцінкою майна і ознакою «127» - у разі відсутності оцінки та при застосуванні ставки 18%.

ЄСВ при придбанні майна у фізосіб не нараховується та не сплачується.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Інше

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інше»

  • Чи може неприбуткова організація надати благодійну допомогу ЗСУ?
    В статуті неприбуткової оргазації передбачено наукові розробки, дослідження та інше у галузі права, а надання благодійної допомоги не передбачено. Чи може така організація придбати товар для подальшої безоплатної (благодійної) передачі ЗСУ? Як звітувати за такою операцією?
    17.04.202423
  • З немонетарної заборгованість переводиться в монетарну і назад: що з курсом?
    У 2021 р. резидент отримав авансову оплату за товар від нерезидента. В січні 2022 р. підписано додаткову угоду щодо повернення передплати. Заборгованість переведено до складу монетарної. Після введення валютних обмежень на період воєнного стану оплата не була проведена. Підприємство визначало курсові різниці на дату балансу. У 2024 р. вирішено все ж здійснити відвантаження. Як визначити курс, за яким монетарна заборгованість переводиться до складу немонетарної?
    15.04.202420
  • Порушення при ввезенні гуманітарної допомоги
    Громадська організація імпортувала гуманітарну допомогу - легковий авто для передачі ЗСУ і кабель для ремонту дронів. Але авто передане учаснику бойових дій, який працює волонтером в ГО, а кабель використовується самою ГО для ремонту дронів, а не переданий ЗСУ. Чи є порушення?
    10.04.202423
  • Перевезення вантажів: ТТН обов’язок чи право?
    Хто має виписувати ТТН при перевезенні вантажним автомобільним транспортом: перевізник чи вантажовідправник? Чи достатньо вантажоодержувачу для підтвердження факту перевезення товаро-матеріальних цінностей належно оформленого перевізником (юридичною особою чи ФОП) акту надання транспортно-експедиційних послуг ?
    26.03.2024127
  • З якою періодичністю складати подорожній лист?
    Водії виїжджають за заявкою і після виконання замовлення можуть отримати наступну. Маршрут та дату повернення визначити складно. За якою формою складати подорожній лист? Чи можна скласти один подорожній лист на весь період поїздки (місяць та більше), чи під кожну заявку?
    22.03.20241 111