• Посилання скопійовано

Придбання підприємцем нежитлового приміщення

Підприємець на ЄП 3% платник ПДВ хоче придбати нежитлове приміщення. Чи виникне при покупці податковий кредит і чи виникнуть податкові зобов'язання при продажу такого приміщення?

Згідно з пп. 14.1.129 п. 14.1 ст. 14 ПКУ об'єкти нежитлової нерухомості - будівлі, приміщення, що не віднесені законодавством до житлового фонду.

Відповідно до ч. 2 ст. 128 ГКУ громадянин - підприємець відповідає за своїми зобов'язаннями усім своїм майном, на яке відповідно до закону може бути звернено стягнення.

Згідно ст. 325 ЦКУ суб'єктами права приватної власності є фізичні та юридичні особи. Фізичні та юридичні особи можуть бути власниками будь-якого майна, за винятком окремих видів майна, які відповідно до закону не можуть їм належати. 

Суб’єктом права власності є, зокрема фізичні особи,  які можуть бути власником будь — якого майна, крім майна, що не може перебувати у власності такої фізичної особи. При цьому, правовий статус фізичної особи — підприємця не впливає на правовий режим майна, що перебуває у його власності (ст. 318 ЦКУ). 

Крім того, Законом № 1925 не передбачається набуття права власності на нежитлове приміщення фізичною особою – підприємцем та його реєстрації в Єдиному державному реєстрі на  фізичну особу – підприємця. 

Отже, нерухоме майно має реєструватися на звичайну фізичну особу.

Згідно ст. 319 і ст. 320 ЦКУ власник має право розпоряджатися своїм майном, а також використовувати його в підприємницькій діяльності відповідно до норм закону. 

Таким чином, підприємець може придбати нежитлове приміщення тільки як звичайна фізична особа та використовувати його лише в своїй підприємницькій діяльності.

В частині, що стосується податкового кредиту зазначимо, що згідно з ч. «а» та «б» п. 198.1 ПКУ до податкового кредиту відносяться суми податку, сплачені/нараховані у разі здійснення операцій з придбання або виготовлення товарів та послуг, необоротних активів. При цьому податковий кредит визначається виходячи з договірної вартості придбання таких товарів/послуг, необоротних активів. Підставою для нарахування податкового кредиту є складена та зареєстрована продавцем податкова накладна на постачання таких товарів/послуг/необоротних активів (п. 201.10 ПКУ).

Враховуючи те, що фізична особа — підприємець, яка зареєстрована платником ПДВ, не може бути власником нежитлового майна, а придбання такого майна може здійснюватись ним виключно як фізичною особою, то право на податковий кредит за операцією з придбання не виникає та на підприємця податкова накладна не складається. 

В частині податкового зобов’язання зазначимо, що відповідно до п. 292.1 ПКУ доходом для фізичної особи - підприємця є дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі. 

Як зазначено вище, суб’єктом права власності є фізична особа, то і продавцем, відповідно, є також фізична особа, а підприємець лише відповідає за свої зобов'язання цією нерухомістю і може використовувати її у своїй підприємницькій діяльності.

Відповідно до ст. 172 ПКУ у разі  продажу нерухомого майна у фізичної особи виникає дохід, який  повинен обкладатися ПДФО, тобто виникає податкове зобов’язання щодо сплати ПДФО. 

Тобто, до доходу фізичної особи - підприємця не включаються доходи, отримані як фізичною особою, від продажу майна, яке належить на праві власності фізичній особі та використовується в її господарській діяльності («ЗІР» (кат.107.04)).

У разі, коли продається об'єкт який знаходиться у власності фізичної особи понад три роки і є першим об'єктом нерухомості, який продається у звітному податковому періоді, то дохід від такого продажу не обкладається податком (п. 172.1 ст. 172 ПКУ).

Якщо ж це не перший продаж або нерухомість не потрапляє під умови п. 172.1 ст. 172 ПКУ (наприклад, перебуває у власності менше 3 років), то дохід від такого продажу буде обкладатися за ставкою, визначеною п.167.2 ПКУ, тобто 5% ПДФО (п. 172.2 ст. 172 ПКУ та п. 167.2 ст. 167 ПКУ) і 1,5% ВЗ. Така сума податку визначається платником самостійно, але дохід на який нараховується такий податок, повинен бути не менше оціночної вартості нерухомості, що продається зазначеної в договорі купівлі-продажу.

Податки потрібно сплатити до підписання угоди купівлі-продажу. У випадку, якщо угода не відбулася, а податок був сплачений, то платник податку має право на відшкодування суми податку.

Зазначимо, що у разі продажу нежитлового приміщення юридичній особі, то податковим агентом щодо утримання та сплати до бюджету податку виступає така юридична особа. При цьому фізичній особі вже не потрібно буде сплачувати податок та подавати декларацію для відображення податку від сими продажу нежитлового майна (п. 172.4 ст. 172 ПКУ).

 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Інше

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інше»

  • Чи заборонено відраховувати кошти профспілкам на культурно-масову, фізкультурну і оздоровчу роботу під час воєнного стану?
    Чи заборонено протягом дії воєнного стану проводити відрахування первинним профспілковим організаціям на культурно-масову, фізкультурну і оздоровчу роботу в розмірах, передбачених колективним договором та угодами, у добровільному порядку за наявності у роботодавців такої можливості з віднесенням на витрати діяльності підприємства?
    19.04.202411
  • Чи може неприбуткова організація надати благодійну допомогу ЗСУ?
    В статуті неприбуткової оргазації передбачено наукові розробки, дослідження та інше у галузі права, а надання благодійної допомоги не передбачено. Чи може така організація придбати товар для подальшої безоплатної (благодійної) передачі ЗСУ? Як звітувати за такою операцією?
    17.04.202429
  • З немонетарної заборгованість переводиться в монетарну і назад: що з курсом?
    У 2021 р. резидент отримав авансову оплату за товар від нерезидента. В січні 2022 р. підписано додаткову угоду щодо повернення передплати. Заборгованість переведено до складу монетарної. Після введення валютних обмежень на період воєнного стану оплата не була проведена. Підприємство визначало курсові різниці на дату балансу. У 2024 р. вирішено все ж здійснити відвантаження. Як визначити курс, за яким монетарна заборгованість переводиться до складу немонетарної?
    15.04.202428
  • Порушення при ввезенні гуманітарної допомоги
    Громадська організація імпортувала гуманітарну допомогу - легковий авто для передачі ЗСУ і кабель для ремонту дронів. Але авто передане учаснику бойових дій, який працює волонтером в ГО, а кабель використовується самою ГО для ремонту дронів, а не переданий ЗСУ. Чи є порушення?
    10.04.202429
  • Перевезення вантажів: ТТН обов’язок чи право?
    Хто має виписувати ТТН при перевезенні вантажним автомобільним транспортом: перевізник чи вантажовідправник? Чи достатньо вантажоодержувачу для підтвердження факту перевезення товаро-матеріальних цінностей належно оформленого перевізником (юридичною особою чи ФОП) акту надання транспортно-експедиційних послуг ?
    26.03.2024130