• Посилання скопійовано

Переведення боргу — чи завжди можливо?

Орендодавець-"єдинник" III групи пропонує укласти тристоронню угоду на постачання газу для опалення. За цією угодою орендодавець - споживач, орендар - платник за цим договором. Чи має право орендар на витрати та податковий кредит з ПДВ?

1. При укладанні договору про переведення боргу фактично замінюється особа, яка погашає борг. Це означає, що борг (зобов’язання) і кредитор не змінюються. І ще, за суттю такої операції перевести можна реальний борг, а не борги які виникнуть у майбутньому.

Згідно зі ст. 520 ЦКУ боржник у зобов'язанні може бути замінений іншою особою (переведення боргу) лише за згодою кредитора, якщо інше не передбачено законом.

Тому приходимо до висновку, що покупцем за договором купівлі-продажу залишається боржник, а до нового боржника переводиться лише погашення боргу у грошовій формі.

2. А є ще ст. 528 ЦКУ, відповідно до якої виконання обов'язку може бути покладено боржником на іншу особу, якщо з умов договору, вимог ЦКУ, інших актів цивільного законодавства або суті зобов'язання не випливає обов'язок боржника виконати зобов'язання особисто. У цьому разі кредитор зобов'язаний прийняти виконання, запропоноване за боржника іншою особою.

3. У кредитора при укладанні договору переведення боргу змінюється аналітика лише у складі дебіторської заборгованості (Дт 377 (новий боржник) Кт 361 (первинний боржник)).

4. Якщо розглядати облік ПДВ, то слід зауважити, що операція переведення боргу не є операцією постачання товарів/послуг відповідно до пп. 14.1.191 ПКУ та пп. 14.1.185 ПКУ.

Покупцем товару за договором купівлі продажу залишається перший боржник, на нового боржника перейшло лише зобов’язання погасити борг. Відповідно до ст. 655 ЦКУ за договором купівлі-продажу одна сторона (продавець) передає або зобов’язується передати майно (товар) у власність другій стороні (покупцеві), а покупець приймає або зобов’язується прийняти майно (товар) і сплатити за нього певну грошову суму.

Тому незалежно від того, що згідно з умовами договору виконання обов’язку щодо оплати за товари/послуги покладено на іншу особу, ПН складається на покупця (отримувача) товарів/послуг.

Як повідомляють податкові органи (рубрика ЗІР підкатегорія 101.16 питання “Який порядок складання податкової накладної при поставці товарів/послуг покупцю, якщо договором передбачена оплата за такі товари/послуги від третьої особи?”) відповідно до п. 201.1 ПКУ на дату виникнення ПЗ платник податку зобов’язаний скласти  ПН в електронній формі, зареєструвати її в ЄРПН та надати покупцю за його вимогою. У ПН зазначаються в окремих рядках обов’язкові реквізити, зокрема повна або скорочена назва покупця (отримувача) товарів/послуг (пп. «д» п. 201.1 ПКУ).

Отож, ПН складається постачальником газу на покупця-платника ЄП, який є орендодавцем за умовами запитання. Відповідно ПЗ та ПК виникають між постачальником і покупцем, оминаючи особу-орендаря.

У нового боржника, за умовами запитання - орендаря, при укладанні та виконанні договору про переведення боргу не виникає податкових наслідків з ПДВ, тому що, як ми вже зауважили, відсутнє постачання товарів/послуг. Як наслідок на дату сплати коштів кредитору у нового боржника відсутній ПК з ПДВ, адже відсутній об’єкт оподаткування.

І враховуючи правило п. 187.10 ПКУ постачальник-платник ПДВ, який постачає природний газ (крім скрапленого), надає послуги з транспортування та/або розподілу природного газу, інші житлово-комунальні послуги визначає ПЗ з ПДВ за касовим методом то і ПН буде складена не на платника коштів, а на покупця, особу яка за договором купівлі-продажу є такою особою.

5. Враховуючи зазначене вище, для орендаря краще відшкодовувати орендодавцю вартість спожитого газу (комунальних послуг) і відображати в обліку так само, як і орендну плату (додатково див. тут).

6. Звичайно ж, орендодавцю у цьому випадку таке відшкодування доведеться відображати у складі доходу і слідкувати за річною граничною сумою доходу, щоб не втратити право перебування на спрощеній системі (облік ПДВ з відшкодування комунальних послуг розглядається податковими органами у листі ДФС від 30.01.2018 р. №342/6/99-99-15-03-02-15/ІПК).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олена Водоп`янова

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Інше

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інше»

  • Перевезення вантажів: ТТН обов’язок чи право?
    Хто має виписувати ТТН при перевезенні вантажним автомобільним транспортом: перевізник чи вантажовідправник? Чи достатньо вантажоодержувачу для підтвердження факту перевезення товаро-матеріальних цінностей належно оформленого перевізником (юридичною особою чи ФОП) акту надання транспортно-експедиційних послуг ?
    26.03.202493
  • З якою періодичністю складати подорожній лист?
    Водії виїжджають за заявкою і після виконання замовлення можуть отримати наступну. Маршрут та дату повернення визначити складно. За якою формою складати подорожній лист? Чи можна скласти один подорожній лист на весь період поїздки (місяць та більше), чи під кожну заявку?
    22.03.2024969
  • Отримано credit memo: як врахувати?
    ТОВ - офіційний представник нерезидента в Україні щодо розповсюдження аудіо та відео-продукції. Протягом 2023 р. перевиконало план щодо підключення до інформаційного ресурсу користувачів. Нерезидент 28.02.2024 р. надав credіt memo ТОВ, що має бути врахований при розрахунку за послуги з нерезидентом у лютому та березні 2024 р. Чи має ТОВ скоригувати фінрезультат за 2023 р., оскільки credit memo за результатами роботи 2023 р.? Чи потрібно нарахувати курсову різницю на дату проведення акту від нерезидента ?
    15.03.202456
  • Придбання нерухомості комунальної власності, у якій вже є орендарі
    Підприємство придбало нежитлову нерухомість на аукціоні. В договорі купівлі-продажу об’єкту малої приватизації вказано, що приміщення надано в оренду до 2028 р. і цей договір чинний і для покупця. Майно перебувало в комунальній власності і передане пкупцю в день укладення договору балансоутримувачем. Як відобразити придбання такої нерухомості в обліку? Коли вводити в експлуатацію, якщо акт прийому-передачі майна від 15.02.2023 р.? Як відображати відносини з орендарем? Чи потрібна додаткова угода до договору оренди?
    14.03.202422
  • Чи включати адмінвитрати при обчисленні вартості видобутої корисної копалини?
    При обчисленні вартості видобутої корисної копалини за розрахунковою вартістю до витрат потрібно включати адміністративні витрати чи ні? Місцеві податківці сказали, що потрібно включати, адже підприємство займається тільки виробництвом каменю та щебеню, тому потрібно включати всі витрати, крім витрат на збут. Сказали, що є роз'яснення ДПС, але ми не знайшли
    11.03.202428