• Посилання скопійовано

Чи може звичайне підприємство виплачувати стипендію?

Підприємство, яке надає інжинірингові послуги, співпрацює з профільними вузами, має угоди про співпрацю, сприяє запровадженню поглиблених програм навчання за напрямами,якіо пов'язані з специфікою підприємства. Чи може підприємство призначати стипендії студентам за рахунок власних коштів?

У багатьох нормативно-правових актах України використовується поняття «стипендія», проте в чинному законодавстві термін «стипендія» не визначений. У сучасних тлумачних словниках стипендія визначається як:

  • постійна грошова допомога, яка надається регулярно (зазвичай щомісяця) учням, студентам середніх спеціальних та вищих навчальних закладів, а також аспірантам та докторантам, за умови успішного навчання;
  • регулярна грошова допомога, яка надається тим, хто навчається в учбових закладах, а також особам, які перебувають в аспірантурі, докторантурі тощо.

Отже, стипендія не пов'язана з оплатою праці і відноситься до грошової допомоги, яка має постійний (регулярний) характер.

Таке роз’яснення надає ДФС у Закарпатській області у своєму листі №2384

Згідно з п. 3 ст. 62 Закону «Про вищу освіту» особи, які навчаються у вищих навчальних закладах за денною формою навчання, можуть отримувати інші стипендії, призначені фізичними (юридичними) особами.

Порядок призначення і виплати стипендій затверджено постановою КМУ №882. Нормою п. 2 даного Порядку передбачено, що учням, студентам, курсантам вищого навчального закладу, слухачам, клінічним ординаторам, аспірантам і докторантам, які навчаються згідно з угодами, укладеними між навчальними закладами або науковими установами та фізичними або юридичними особами, стипендії можуть виплачуватися за рахунок коштів цих осіб, якщо це встановлено умовами укладеної угоди.

На думку автора, у нормі мова йде про виплату стипендії студентам, які навчаються згідно з угодами, які укладені, зокрема, між ВНЗ та юрособами, які мають намір виплачувати стипендію. Тобто це повинен бути не просто контракт між ВНЗ та юрособою про співпрацю, а має бути конкретна угода, згідно з якою конкретний студент навчається у ВНЗ й стипендію якому платить юрособа за свої власні кошти. Якщо такої угоди немає, то при виплаті стипендії звільнення від оподаткування за пп. 165.1.26 ПКУ навряд чи буде працювати. Автор вважає, що податківці будуть чіплятися до тлумачення норми п. 2 Порядку №882. Роз’яснення щодо розуміння даної норми немає, тож варто для початку звернутися до Міносвіти, а потім до ДФС із запитом відповідно до ст. 52 ПКУ.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Інше

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інше»

  • Чи може неприбуткова організація надати благодійну допомогу ЗСУ?
    В статуті неприбуткової оргазації передбачено наукові розробки, дослідження та інше у галузі права, а надання благодійної допомоги не передбачено. Чи може така організація придбати товар для подальшої безоплатної (благодійної) передачі ЗСУ? Як звітувати за такою операцією?
    17.04.202411
  • З немонетарної заборгованість переводиться в монетарну і назад: що з курсом?
    У 2021 р. резидент отримав авансову оплату за товар від нерезидента. В січні 2022 р. підписано додаткову угоду щодо повернення передплати. Заборгованість переведено до складу монетарної. Після введення валютних обмежень на період воєнного стану оплата не була проведена. Підприємство визначало курсові різниці на дату балансу. У 2024 р. вирішено все ж здійснити відвантаження. Як визначити курс, за яким монетарна заборгованість переводиться до складу немонетарної?
    15.04.202418
  • Порушення при ввезенні гуманітарної допомоги
    Громадська організація імпортувала гуманітарну допомогу - легковий авто для передачі ЗСУ і кабель для ремонту дронів. Але авто передане учаснику бойових дій, який працює волонтером в ГО, а кабель використовується самою ГО для ремонту дронів, а не переданий ЗСУ. Чи є порушення?
    10.04.202422
  • Перевезення вантажів: ТТН обов’язок чи право?
    Хто має виписувати ТТН при перевезенні вантажним автомобільним транспортом: перевізник чи вантажовідправник? Чи достатньо вантажоодержувачу для підтвердження факту перевезення товаро-матеріальних цінностей належно оформленого перевізником (юридичною особою чи ФОП) акту надання транспортно-експедиційних послуг ?
    26.03.2024127
  • З якою періодичністю складати подорожній лист?
    Водії виїжджають за заявкою і після виконання замовлення можуть отримати наступну. Маршрут та дату повернення визначити складно. За якою формою складати подорожній лист? Чи можна скласти один подорожній лист на весь період поїздки (місяць та більше), чи під кожну заявку?
    22.03.20241 103