• Посилання скопійовано

Чи може ФОП «А» за договором продати ФОПу «Б» свій касовий апарат?

ФОП «А» закриває магазин, в якому є касовий апарат, зареєстрований і фіскалізований. На місці ФОПа «А» торгуватиме ФОП «Б». Чи може ФОП «А» за договором продати ФОПу «Б» свій касовий апарат (попередньо знявши з обліку в податковій)? Чи зможе ФОП «Б» поставити такий касовий апарат на облік в податковій?

Відповідно до п. 1 гл. 4 розд. ІІ Порядку №547, реєстрація РРО діє до дати її скасування, що, зокрема, відбувається у випадках, коли:

  • суб'єктом господарювання подано заяву про скасування реєстрації РРО за ф. №4-РРО (додаток 4);
  • вичерпано строк служби РРО, вказаний у реєстрі екземплярів РРО або у паспорті (формулярі) РРО, який не включений до такого реєстру та був зареєстрований у контролюючому органі до створення такого реєстру;
  • закінчилися визначені законодавством строки експлуатації РРО;
  • змінено власника РРО.

Перед скасуванням реєстрації РРО його необхідно розпломбувати в ЦСО, з яким суб'єктом господарювання укладено договір про технічне обслуговування та ремонт РРО.

Разом із заявою про скасування реєстрації суб'єкт господарювання надає реєстраційне посвідчення (п. 3 гл. 4 розд. ІІ Порядку №547).

Нагадаємо, що строк між первинною реєстрацією РРО та датою їх  виключення з Державного реєстру не може становити менше 7 років  (ч. 3 ст. 12 Закону про РРО).

У п. 3 Порядку №601 зазначено, що технічному обслуговуванню та ремонту підлягають РРО реєстратори вітчизняного та іноземного виробництва, які внесено до Державного реєстру РРО та які відповідають програмній і конструкторсько-технологічній документації виробника і строк служби яких не вичерпався, за наявності комплекту експлуатаційних документів і відповідного договору продавця з виробником (постачальником).

Крім того, норми п. 10 Порядку №601 зобов'язують продавця під час продажу РРО:

  • перевірити наявність експлуатаційних документів та непорушність пломб виробника, відповідність його комплектності експлуатаційним документам (у присутності покупця);
  • зробити запис у паспорті (формулярі) про дату продажу, скріпити його підписом уповноваженої особи продавця та штампом підприємства, яке здійснює такий продаж;
  • видати покупцю документи, що засвідчують факт купівлі та містять перелік центрів сервісного обслуговування, які уклали з виробником (постачальником) договір про технічне обслуговування та ремонт цієї моделі РРО.

Таким чином, ФОП може продати РРО, що був у використанні, за таких умов:

  • з моменту першого введення в експлуатацію РРО минуло не більше 7 років;
  • модель РРО є в Держреєстрі РРО та версія його внутрішнього програмного забезпечення (прошивки) відповідає реєстру;
    РРО розпломбований та знятий з обліку в податковому органі колишнім власником;
  • РРО повинен відповідати нормальному технічному стану (проведена технічна експертиза в ЦСО перед опломбуванням);
  • наявність документів, що підтверджують придбання майбутнім власником (техпаспорт на РРО, видаткова накладна про придбання, договір купівлі-продажу, акт прийому-передачі).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Готівковий обіг та каса»

  • ФОП використовує платіжний сервіс LiqPay: чи потрібно РРО?
    Чи належить сервіс LiqPay до сервісу переказу коштів? Чи потрібно застосовувати РРО при оплаті на сайті ФОП за послуги з тимчасового розміщення за допомогою сервісу LiqPay?
    28.03.2024491
  • Чи застосовує підприємство рахунок 308 при оприбуткуванні готівки із застосуванням КОРО?
    Підприємство перевізник при оприбуткуванні готівки в касу використовує КОРО та РК. Як обліковувати надходження готівки з 23.02.2024 р.?
    25.03.202448
  • Як обліковувати ПРРО та як списати РРО?
    В 2022 р. ТОВ купило та зареєструвало ПРРО. Оплата за ПРРО здійснюється на рік. Оприбуткували це ПРРО як нематеріальний актив на 127 рахунок + амортизація на 12 місяців. Через рік здійснили оплату за ПРРО на ще один рік, але іншому ФОП. Чи правильно визначило ТОВ це ПРРО як нематеріальний актив? Що робити з ПРРО після закінчення 12 місяців? Чи треба його знову реєструвати, а старий нематактив списувати? До ПРРО був РРО, який знято з реєстрації і про це є акт. Як його правильно списати?
    28.02.202465
  • Нюанси оформлення видачі готівки з каси за видатковими відомостями
    Підприємство проводить видачу готівки відповідно до Положення №148 за ВКО та видатковими відомостями. Чи можна оформити один ВКО на декілька видаткових відомостей? Чи можна видачу поворотної фіндопомоги штатним працівникам провести видатковою відомістю на декілька людей?
    23.02.2024114
  • ФОП використовує платіжну систему Payoneer: чи потрібен РРО?
    Маркетплейс Etsy, Joom, eBay, Amazon - кошти за продані товари загальною сумою за мінусом комісій маркетплейсу зараховуються раз в тиждень або раз у два тижні на Payoneer, пізніше кошти зараховуються на доларовий рахунок. З доларового рахунку через обмін валют кошти перераховуються на гривневий рахунок ФОПа. Чи потрібно видавати покупцям фіскальні чеки?
    23.02.2024600