• Посилання скопійовано

Чи можна не реєструвати нову КОРО?

Книга КОРО закінчується і вирішено нову не реєструвати. Які дії повинні бути? Чи потрібно подавати 2-КОРО? Що заповнювати в графі «Причина скасування» і «До заяви додаються»?

Пунктом 1 гл. 1 розд. II Порядку №547 передбачено, що суб'єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг (крім суб'єктів господарювання, які відповідно до рішень, затверджених власними розпорядчими документами, про те, що у випадку виходу з ладу РРО або відключення електроенергії проведення розрахункових операцій не здійснюється до моменту належного підключення резервного РРО або включення електроенергії) зобов'язані зареєструвати КОРО.

Суб'єкти господарювання, які відповідно до рішень, затверджених власними розпорядчими документами, про те, що у випадку виходу з ладу РРО або відключення електроенергії проведення розрахункових операцій не здійснюється до моменту належного підключення резервного РРО або включення електроенергії, у разі необхідності та за власним бажанням можуть:

  • зареєструвати КОРО у порядку та строки, визначені п. 7, 8 цієї глави;
  • скасувати реєстрацію КОРО та припинити її застосування.

Відповідно до п. 1 гл. 3 розд. II Порядку №547, скасування реєстрації КОРО на РРО здійснюється одночасно зі скасуванням реєстрації РРО або за заявою суб'єкта господарювання, зокрема, у разі прийняття розпорядчого документа про те, що у випадку виходу з ладу РРО або відключення електроенергії проведення розрахункових операцій не здійснюється до моменту належного підключення резервного РРО або включення електроенергії, непридатності для використання тощо).

Крім того, згідно з п. 2 гл. 4 розд. II Порядку №547, суб'єкт господарювання повинен забезпечити зберігання в господарській одиниці останньої належним чином закінченої КОРО (це положення не поширюється на транспортні засоби, об'єкти виїзної торгівлі та пересувної торговельної мережі, а також об'єкти, де за бажанням суб'єкта господарювання не зареєстровано КОРО).

Враховуючи зазначене, суб'єкт господарювання самостійно приймає рішення щодо застосування або незастосування КОРО (ІПК ДПС від 05.04.2019 р. № 1461/6/99-99-14-05-01-15/ІПК).

Відповідно до п. 3 гл. 3 розд. II Порядку №547, заяву про скасування КОРО суб'єкт господарювання подає до контролюючого органу за місцем реєстрації КОРО не пізніше 2-х робочих днів з дня виникнення підстави для скасування.

Посадова особа контролюючого органу не пізніше наступного робочого дня з дня отримання заяви про скасування КОРО проводить скасування реєстрації КОРО шляхом внесення даних до інформаційної системи ДФС.

При цьому на титульній сторінці КОРО на РРО (у разі її наявності) здійснюється запис щодо її скасування, який засвідчує своїм підписом та печаткою посадова особа контролюючого органу (абз. 3 п. 1 гл. 3 розд. II Порядку №547). Для таких РРО у реєстраційному посвідченні зазначається: «КОРО на цей РРО не реєструвалась».

Щодо дати заповнення КОРО у разі скасування її реєстрації в органах ДПС в ІПК від 24.04.2019 р. №1784/6/99-99-14-05-01-15/ІПК повідомляє, що суб'єкт господарювання має заповнити КОРО та внести відповідні записи датою, що відповідає даті внесення даних до інформаційної системи ДФС про скасування реєстрації КОРО.

Щодо заповнення графи «причина скасування» і «до заяви додаються» зазначимо таке.

Суб'єкти господарювання у цій графі зазначають назву власного розпорядчого документа (наказу, розпорядження тощо), в якому зафіксоване рішення про скасування реєстрації КОРО та припинення її застосування, а також про те, що у випадку виходу з ладу РРО або відключення електроенергії проведення розрахункових операцій не здійснюється до моменту належного підключення резервного РРО або включення електроенергії. 

Примірник такого власного розпорядчого документа додається до заяви.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Готівковий обіг та каса»